Helsingin keskustassa Mannerheimintielle asettautuneet Elokapina-anarkistit ovat sulkeneet liikenteen Helsingin pääväylällä, joten hälytysajossa olevat ambulanssit ja paloautot joutuvat etsimään vaihtoehtoisia reittejä ja kohteeseen saapuminen viivästyy. Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru huomauttaa, että blokin pystyttäminen aiheuttaa vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle.


Perussuomalaisten kansanedustajalta Petri Hurulta ei riitä ymmärrystä Elokapinan joukoille.

– Anarkistien blokki viivästyttää hälytysajoneuvojen kulkua. Ymmärtääkseni poliisi on pyytänyt heitä poistumaan tieltä, mutta he eivät vaan poistu. Minun mielestäni tämä on täysin väärä tapa osoittaa mieltä.

Suora vaikutus ihmisten henkeen ja terveyteen

Huru on siviiliammatiltaan ylipalomies-sairaankuljettaja ja lähihoitaja. Hän näkee Mannerheimintien blokkaamisen samalla aiheuttavan konkreettisen riskin vaaratilanteiden syntymiselle.

– Tien blokkaamisella on suora vaikutus ihmisten henkeen ja terveyteen. Esimerkiksi paloautoilla on aikavelvoitteet, joiden puitteissa pelastusyksikön tulee tavoittaa kohde. Anarkistit selkeästi häiritsevät pelastusyksiköiden toimintaa.

– Myös sairaankuljetusajoneuvoille aiheutuu haittaa. Jos anarkistien toiminnan vuoksi tiellä on ruuhkaa tai ambulanssi ei pääse kulkemaan, niin jokainen voi kuvitella mitä siitä seuraa jos esimerkiksi sydänpysähdyspotilaan luokse ei päästä ajoissa, jotta elvytys saadaan käyntiin, Huru sanoo.

Ohisalo: Kannan itsekin huolta ilmastokriisistä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on tänään sosiaalisessa mediassa antanut suoran tukensa anarkisteille ja Mannerheimintien sulkemiselle. Ohisalo on usein ja painokkaasti toistanut sitä, minkä kaikki jo muutenkin tietävät, eli että mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus.

Ministeri Ohisalo ei kuitenkaan ole kirjoittanut sanaakaan siitä, että mielenosoittamisen oikeuteen ei sisälly oikeutta pääkaupungin vilkkaimman kadun tahalliseen tukkimiseen. Mielenosoitus olisi mahdollista järjestää myös muiden oikeuksia loukkaamatta.

Elokapina-anarkistit epämääräisesti ja tarkentamattomasti vaativat toimia ilmaston puolesta, mihin Ohisalo vastasi mairealla tyylillä todetessaan, että hän myös jakaa huolen ilmastokriisistä.

Ohisalon asenne hämmästyttää, esimerkiksi entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen kuvasi tänään Ohisalon Twitter-kirjoitusten osoittavan järkyttävää välinpitämättömyyttä.

Perussuomalaisten Huru on samoilla linjoilla.

– Täytyy sanoa, että ihmettelen sitä, että sisäministeri fanittaa tätä porukkaa.

Ministeri toi ideologiaa esille väärässä paikassa

Ohisalon välinpitämättömyyteen ovat kiinnittäneet huomiota myös esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko sekä perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka arveli, ettei poliisi reagoi tilanteeseen siitä syystä, että mielenosoittajat ovat sisäministeri Ohisalon suojeluksessa.

Poliisilla on lain mukaan mahdollisuus hajottaa tien tukkeeksi kerääntynyt väkijoukko, kun kokoontuminen on esteenä liikenteelle. Tätä oikeutta poliisi ei kuitenkaan ole toistaiseksi käyttänyt.

Suomalaiset ovat perinteisesti luottaneet poliisin toimintaan. Huru arvioi, että luottamus säilyy jatkossakin, mutta luottamus vihreään sisäministeriin on saattanut horjua.

– Ministeri on nyt tuonut ideologiaansa esiin väärässä tilanteessa. Jokainen kyllä tietää, että Suomessa saa osoittaa mieltä, mutta jossain muualla kuin keskellä Mannerheimintietä, siitä puhumattakaan, että tien tukkeeksi on jääty yön yli.

SUOMEN UUTISET