Etu-Töölön lukion rehtori Joanna Ovaska vahvistaa Elokapinan esiintyneen lukiolaisille.

Rehtori Joanna Ovaska vastaa kaupunginvaltuutettu Pia Kopran (ps.) tiedusteluun seuraavasti:

”Etu-Töölön lukiossa vietetään demokratia- ja ihmisoikeusviikkoa. Viikon eräänä tapahtumana oli Elokapinan toiminnan esittely. Lyhyen Teams-esityksen aikana kolme toimintaan osallistuvaa nuorta kertoi Elokapinan toiminnasta yleisesti ja omasta tavastaan vaikuttaa elokapinallisena yhteiskuntaan. Sen jälkeen asiasta sai esittää kysymyksiä. Paikalla oli koulussa esityksen aikana opettajia, joiden kanssa keskustelua jatkettiin. Tilaisuus oli opiskelijoiden itsensä ehdottama ja kuulijoille vapaaehtoinen ja sen toteuttamisesta ja esityksen sisällöstä oli sovittu rehtorin kanssa.

Teemaviikon sisältöön opiskelijoilta ja opettajilta on pyydetty ideoita. Viikon aikana erilaisia tapahtumia ovat olleet mm. Demos Helsingin ja BIBU-hankkeen esitys, kirjailija Elina Hirvosen ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyvä esitys Afganistanin tilanteesta ja opiskelijahaastattelu omista vaikutusmahdollisuuksista lukiolaisena. Osa suunnitelluista tapahtumista jäi valitettavasti toteutumatta ensi viikolla alkavien ylioppilaskirjoitusten rakentamisesta johtuvista seikoista ja koronatilanteen takia-

Torstain painopisteenä oli nuorten tahto vaikuttaa. Jatkokeskusteluissa Elokapinan toimintavoista käydään kriittinen keskustelu ja selvitetään rauhanomaisia ja lainmukaisia keinoja, miten nuori voi olla mukana yhteiskuntaan vaikuttamisessa.

Koemme yrittäjyyspainotteisessa lukiossa tärkeäksi avoimen keskustelun ja nuorten äänen kuulemisen sekä erilaisiin yhteiskunnan ilmiöihin tutustumisen. Koulu ei ole sidoksissa minkään toimijan tai järjestön agendaan, eikä millään tavoin tue tai kannusta esimerkiksi laittomaan toimintaan.”

Kopra: ”erittäin kyseenalaista”

PS-valtuutettu Pia Kopra moittii rehtorin menettelyä.

– Etu-Töölön lukion rehtori on vahvistanut, että eräänä tapahtumana on ollut tällä viikolla Elokapinan toiminnan esittely. En pidä asianmukaisena menettelynä, että oppilaitokseen kutsutaan Elokapina-tyyppistä liikettä esittelemään toimintaa, joka käyttää lain rikkomista keinonaan vaikuttaa ilmastoasioihin, Kopra kommentoi Suomen Uutisille.

– On erittäin kyseenalaista, että tällaisia liikkeitä päästetään oppilaitoksiin mainostamaan toimintaansa. Esimerkiksi Britanniassa liike on asetettu paikallisen terrorismipoliisin ääriliikelistalle. Myös Suomessa Elokapina on mainittu sisäministeriön väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa. Ei ole hyväksyttävää, että verovaroin ylläpidetyissä toisen asteen oppilaitoksissa opetussuunnitelmaan integroidaan ääriliikkeen aktivistien propagandaa.

Kopra painottaa, ettei oppilaitoksiin saa päästää aktivisteja potentiaalisesti rohkaisemaan nuoria kansalaistottelemattomuuteen ja laittomuuksiin. Nuorilla on oltava oppimisrauha. Opetuksen on perustuttava tietoon ja lakien kunnioittamiseen. Jatkossa oppilaitoksiin ei pidä kutsua tämän tyyppisiä liikkeitä vierailulle.

”Esittelyssä Elokapina”

Koulukutsu ponnahti tänään julkisuuteen sosiaalisessa mediassa levinneen kutsun myötä, jossa koulun edustaja kertoi Elokapinan tulevasta vierailusta: ”Aktiivisten opiskelijoiden toiveen tuloksena huomenna to klo 10.00 esittelyssä Elokapina ja heidän toimintansa. Välitunnilla klo 10.30 Elokapinan edustajia tavattavissa myös sisäpihalla.”

SUOMEN UUTISET