Varsinais-Suomen Perussuomalaisten puheenjohtajan Jyrki Ålandin autosta lyötiin lasit rikki viime yönä Turun Härkämäessä. Auton omistaja arvioi, että anarkistit kohdistivat iskun autoon takalasissa olleen vaalimainoksen vuoksi. – Rankasti ottaa päähän, mutta en päästä tapausta ihon alle. Jatkan normaalisti vaalityötä piirin eduskuntavaaliehdokkaiden puolesta, Åland sanoo.

Ilkivallan kohteeksi joutunut auto ei ollut viime yönä omistajansa pihalla, vaan tuttavalla lainassa. Jyrki Åland sai tietää iskusta poliisin soitettua hänelle aamulla.

– Poliisi oli siinä vaiheessa jo tekemässä rikospaikkatutkintaa. Tänään autoa on sitten siirretty pois.

Anarkistit rikkoivat Ålandin omistamasta henkilöautosta kaikki lasit, lukuun ottamatta kattoikkunaa ja peilejä. Auton omistaja arvioi, että iskun toteuttamiselle madalsi kynnystä se, että auto oli pysäköity parkkialueella paikkaan, johon oli hankala nähdä viereisestä kerrostalosta, missä myös autoa lainannut henkilö asui.

Åland pitää melko varmana, että tekoon syynä olivat auton takalasiin kiinnitetyt perussuomalaisten vaalimainokset ja tarrat.

– Vieressä oli muita autoja, joille ei oltu tehty mitään. Minun autostani ei myöskään oltu viety tavaroita, vain lasit oli lyöty hajalle.

Tekijää tuskin saadaan kiinni

Poliisi tutkii tapausta parhaillaan. Todennäköisyys tekijän kiinni saamiseksi ei kuitenkaan ole suuri.

Perussuomalaisiin kohdistuvaa vaalihäirintää on ollut ennenkin ja vaalimainoksiin kohdistuva ilkivalta ei ole uusi ilmiö. Yksityisomaisuuteen – kuten tässä tapauksessa Ålandin autoon – kohdistuva tuhoaminen sen sijaan on toistaiseksi ollut harvinaisempaa.

Varsinais-Suomen Perussuomalaisten puheenjohtaja Åland sanoo, että on saanut myös ilmoituksia Turun alueella hajotetuista perussuomalaisten vaalijulisteista.

– Turun alueella ja ympäristökunnissa kuntien varaamille paikoille laitettuja perussuomalaisten vaalikylttejä on joko käyty rikkomassa tai kyltit on revitty pois.

Olipa ”mukava herätys”, kun poliisi soitti

Åland kertoo tapauksesta myös Facebookissa. Åland julkaisi tänään kuvan autostaan, jonka ikkunat oli hajotettu. Sarkastiseen tyyliin Åland kirjoittaa kokeneensa ”mukavan herätyksen”, kun poliisi soitti hänelle ja ilmoitti mitä on tapahtunut.

Åland myöntää, että vaalihäirintä närästää, mutta hän vakuuttaa, että tapaus ei mennyt hänellä ihon alle.

– Olen sen verran monessa liemessä keitetty, että en stressaa näistä. Myönnän kuitenkin, että omien perheenjäsenien keskuudessa tietty turvallisuudentunne on järkkynyt.

Åland myös sanoo jatkavansa toimintaa perussuomalaisissa entiseen tapaan.

– Kampanjointityö alueen perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden puolesta jatkuu suunnitellusti kuten ennenkin. Itse en ole ehdolla näissä vaaleissa, Åland toteaa rauhallisesti.

Puoluesihteeri: Vaalisabotaasia

Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen kuuli Ålandin autoon kohdistuneesta ilkivallasta tänään aamupäivällä, ja hän pitää tapausta erittäin valitettavana. Luukkasen mukaan kyse ei ole enää pelkästä perinteisestä vaalivaikuttamisesta, vaan jo poliittiseen järjestelmään kohdistuvasta sabotaasista.

Luukkasen tiedossa on aiemmat vaalijulisteisiin kohdistuneet iskut. Puoluesihteerin mukaan tietty raja on kuitenkin nyt ylitetty.

– Omaisuuden tuhoamisesta ei ole enää pitkä matka siihen, että käydään jo kiinni ihmisiin.

Luukkanen painottaa, että suomalainen demokratia ei ansaitse tämänkaltaista poliittista terroria. Hän kutsuukin kollegoitaan muissa puolueissa yhdessä tuumin tuomitsemaan teon.

– Paheksun jyrkästi tällaista vaalihäirintää. Olen varma ja oletan, että myös muiden puolueiden edustajat tuomitsevat tällaisen toiminnan ilman mitään salavarauksia.

SUOMEN UUTISET