Vajaan neljän kuukauden kuluttua Suomessa pidetään aluevaalit, jotka eivät tunnu kiinnostavan äänestäjiä. Syytä kuitenkin olisi, sillä aluevaltuustot päättävät 20 miljardin euron budjeteista ja sote-palveluilla on vankka vaikutus kansalaisten arkeen ja sen sujumiseen.

Tammikuun 23. päivä Suomessa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan vain noin 43 prosenttia äänioikeutetuista aikoo varmasti äänestää aluevaaleissa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne näkee suomalaisten kehnon äänestysinnon johtuvan ”koko sotehässäkästä” sekä ”epämääräisistä selvityksistä ja selityksistä” ynnä ”byrokratiasta ja kummallisten sanojen käytöstä”. Kun ihmisille tuodaan selkeää viestiä siitä, kuinka merkittävä kokonaisuus on kyseessä, kiinnostus vaaleja kohtaan kasvaa.

– Me puhumme kahdesta valtavan tärkeästä asiasta; suurista rahoista, ihmisten hengestä ja terveydestä. Sen takia nämä vaalit ovat tärkeät, Ranne sanoi Ylen aamussa.

Aluevaltuustot päättävät arjen sujumisesta

Aluevaltuustoille siirtyvät periaatteessa kaikki asiat, joista on päätetty kuntien sote-lautakunnissa, sairaanhoitopiirien valtuustoissa ja pelastuslautakunnissa.

– Nämä asiat ovat sellaisia, joita puhutaan kunnallisvaalien kampanja-aikana todella paljon. Ihmisten arjen asiat kiinnostavat, arveli Ylen aamukeskusteluun osallistunut vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski.

– Kyse on kaikista niistä asioista, jotka liittyvät ihmisen henkeen ja terveyteen ja jotka on tällä hetkellä hoidettu useammalla tasolla. Ihmisille on hyvä kertoa, että nyt päätetään sellaisista asioista, että kun lähdet korvasairaan lapsesi kanssa päivystykseen, niin onko se päivystys viiden vai viidenkymmenen kilometrin päässä, Ranne puolestaan painotti.

– Sama koskee pelastuspuolta, eli tuleeko apu viidessä minuutissa vai tunnissa.

Soten hinta 20 miljardia euroa

Soten piirissä liikkuu 20 miljardia euroa rahaa vuodessa, joten aluevaltuustojen päätöksenteolla on suuri kansantaloudellinen merkitys.

– Koko viime kevään kuulimme asiantuntijoita liittyen uuden soten rahoitukseen ja myös kustannustekijöihin. Siihen liittyy kyllä isoja riskejä, totesi kokoomuksen kansanedustaja sekä valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttinen.

– Nyt kun uudet alueet aloittavat on erittäin kriittistä, miten palveluntuotanto järjestetään, jotta se on laadukasta ja kustannustehokasta. Muussa tapauksessa yhteiskunnan rahat eivät tule riittämään palveluitten järjestämiseen.

Ylen aamuun osallistuneet kansanedustajat olivat yksimielisiä siitä, että aluevaalien äänestysprosentin jääminen alhaiseksi olisi miinusmerkkistä koko demokratian kannalta. Poliitikkojen tehtävä on pitää aluevaaleja esillä ja selvittää äänestäjille, kuinka puolueet järjestäisivät arjen sujumiselle ensiarvoisen tärkeät asiat.

Lähipalveluiden säilyminen iso kysymysmerkki

Eräs mahdollinen huolenaihe aluevaaleissa on pienten kuntien palveluiden kohtalo. Usealla hyvinvointialueella maakunnan keskuskaupungilla on mahdollisuus saada yksinkertainen enemmistö aluevaltuustoon. Näin päätökset voitaisiin sanella hyvinvointialueen ”isolla kirkolla”.

– Meillä perussuomalaisilla on sellainen yleinen linjaus, että taistelemme tasapuolisesti lähipalveluiden säilyttämisen puolesta, Ranne muistutti

– Talousluvut ovat todella karut ja tässä tullaan taas siihen, miten tehtäviä priorisoidaan. Meidän mielestämme myöskin sote-puolella löytyy paljon sellaista turhaa, sälää ja byrokratiaa, josta täytyy päästä eroon.

SUOMEN UUTISET