Puheenjohtaja Riikka Purra otti tänään pitämässään ryhmäpuheenvuorossa kantaa valtion talousarvioon kritisoiden sitä muun muassa velkataakan ja julkisten menojen kasvattamisesta. Perussuomalainen vaihtoehto tarjoaa maailmanparannuksen sijasta turvaa, palveluja ja ostovoimaa suomalaisille.

Korona helpottaa, ja talous kasvaa lujaa, mutta vain hetken. Pian Suomessa palataan taas perinteiseen nollakasvuun ja suuriin rakenteellisiin alijäämiin. Ainakin hetkellisesti Suomessa on puheenjohtaja Riikka Purran mukaan pulaa komponenteista, energiasta, työvoimasta, turvasta ja näkemyksestä.

– Kuulitte oikein, näkemyksestä. Hallituksella on monta kivalta kuulostavaa ideaa ilmastojohtajuudesta ilmaiseen koulutukseen. Nämä kuitenkin johtavat kasvavaan velkataakkaan ja veronkorotuksiin eivätkä luo uskottavasti kasvua, velkakestävyyttä, edes hyvinvointia tai ratkaisua varsinaisiin ongelmiin, Purra totesi.

– Hallitus kehuu työllisyystilannetta, joka on lähes kokonaan hyvän kansainvälisen suhdannetilanteen seurausta. Toimenpiteitä esimerkiksi työn kannustavuuden lisäämiseksi ei ole tehty, vaikka veronalennuksilla jo flirttaillaankin taas vaalien lähestyessä.

Kunnianhimoisin ilmastopolitiikka kurittaa suomalaista

Hallituksen ykköshanke on maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka. Purran mukaan kysymys ei ole vain siitä, että päätetään olla kunnianhimoisia, sillä kunnianhimo maksaa. Se lisää kustannuksia kansalaisille nostaessaan monenlaisia arjen maksuja ja heikentää teollisuuden kilpailukykyä.

– Samaan aikaan Bryssel hamuaa metsiämme eli nykykielellä hiilinieluja. Hallituksen elokapinapuolueet levittävät aatettaan, jossa maailmaa pelastetaan ilmastohätätilaa huutamalla, valoja sammuttamalla ja kansalaista kurjistamalla.

– Keski- ja Etelä-Euroopassa sähkö- ja kaasulaskut nousevat, päästöosuudet kallistuvat ja maksajia kaivataan. Riski on, että uuden EU:n ilmastopaketin myötä suomalainen hoitaa ensin omat kallistuneet bensa- ja lämmityslaskunsa ja sitten vielä lisää italialaisten laskuja. Koska sitä on maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka, Purra sanoi.

Miljardien alijäämästä ei riitä 30 miljoonaa poliisille

Keskellä nousukautta hallitus on saanut aikaiseksi melkein seitsemän miljardia euroa alijäämäisen budjetin, mutta ei pysty tarjoamaan riittävää rahoitusta poliisille.

– Kärjistyvä tilanne on ollut tiedossa kuukausia. Jo alkukesästä hallintovaliokunta yksimielisesti kertoi, että edessä on poliisin yt-neuvotteluita, mikäli budjettia ei korjata. Poliisi ei kykene hoitamaan tehtäviään, tutkimaan rikoksia, turvaamaan katujamme.

– Poliisi ei pääse paikalle harvaan asutuilla alueilla, koska poliiseja ei ole. Valtiovarainministeri yrittää venkoilla vastuusta ja sanoo, että valiokunnan pitää selvittää asiaa. Kyllä me olemme selvittäneet, moneen kertaan, Purra moitti.

Pelastustoimen asema vieläkin huonompi

Purran mielestä poliiseja tarvitaan enemmän kentälle suojelemaan kansalaisia, vähemmän toimistoon tutkailemaan sosiaalisen median kiellettyjä sanoja ja afrikkalaista ihmiskauppaa. Pelastustoimen asema on vielä poliisiakin huonompi.

– Kertokaa, millainen hallitus ottaa 6 900 miljoonaa uutta velkaa, mutta ei halua resursoida poliisin ja palokunnan toimintaa muutamilla kymmenillä miljoonilla? Kyse on turvallisuudesta ja ihmishengistä! Purra ihmetteli.

Vain haitalliseen maahanmuuttoon panostetaan

Hallitus saa haettua lomailevia afgaaneja vallankumouksen keskeltä ja Isis-äitejä leiriltä, mutta ei ilmeisesti pysty järjestämään pitkissä jonoissa odottavien huippuosaajien oleskelulupien käsittelyä kohtuullisessa ajassa. Suomi lähettää mieluummin maahanmuuttoviraston henkilökuntaa Pakistaniin, koska hallitus haluaa tehdä kaikkensa afganistanilaisten perheenyhdistämisten helpottamiseksi.

– Mitä jos tekisitte kaikkenne esimerkiksi helpottaaksenne sitä, että suomalainen pääsee lääkäriin ja hoitoon sitä tarvitessaan, siis ihan oikeasti, ei paperilla? Älkääkä sanoko, että soteuudistus takaa tämän. Ei takaa. Sen sijaan uudistuksenne lisää valtavasti kustannuksia, jotka maksaa kukapa muu kuin veronmaksaja. Eikä sovi unohtaa niitäkään rahasummia, joita uudistuksen siivellä lapioitte puolueille ja kutsutte sitä kansanvallaksi. Jo on härskiä, Purra syytti.

”Työllisyystoimet” vain kasvattavat julkisia menoja

Hallituksen mukaan julkisen talouden tasapainottaminen edellyttäisi 2,2 prosentin talouskasvua ja 78 prosentin työllisyysastetta. Kumpaakaan näistä ei Purran mielestä tulla hallituksen eväillä kestävästi täyttämään. Hallituksen keskeiset työllisyystoimet paisuttavat julkisia menoja ja korkeintaan kaunistavat tilastoja. Julkista taloutta ei hoideta eikä kestävyysvajetta korjata kosmeettisilla toimenpiteillä. Tuottavuus mataa, mutta julkisen puolen johtajien palkat liihottavat.

– Kun kasvatatte menoja, te heikennätte julkisen talouden tasapainoa, jolloin paraneva työllisyys ei korjaakaan julkista taloutta. Kun te vaaditte maahanmuuttoa, te ette kiinnitä huomiota tulijoiden todelliseen vaikutukseen, palkkatasoon, maksettuihin veroihin, saatuihin tukiin ja palveluihin, vaan olette tyytyväisiä, kun joku on saatu maahan. Se on ehkä lyhyellä aikajänteellä äänestäjiänne miellyttävää politiikkaa, kunnes Ruotsin tie johtaa Ruotsin tuloksiin, Purra arvioi.

Hallituksen toimenpiteet ylläpitävät heikkoja palkkoja

Kukaan ei vastusta huippuosaajia, mutta perussuomalaiset eivät usko heitä tänne kovin paljon saatavan, kun palkasta lähtee enemmän valtiolle kuin tulee omaan taskuun.

– Entä luuletteko todella, että hoitoalan sisäiset ongelmat työn kuormittavuuden suhteen korjaantuvat sillä, että tuodaan ulkomailta ne, jotka suostuvat sitä työtä tekemään? Väärä asenne, väärä lääke. Korjatkaa alan ongelmia. Jos ei ole rahaa, priorisoikaa.

– Kun lisäätte pysyviä ja väliaikaisia menoja, te lisäätte kansalaisten ja yritysten vero- ja maksutaakkaa. Tämä vaikeuttaa ja hankaloittaa kasvua ja lannistaa koko yhteiskuntaa. Nousukaudella ei kannattaisi leuhkia omalla erinomaisuudella, vaan varautua siihen, kun se väistämättä päättyy ja koko karmeus tulee taas näkyviin. Luottoluokittaja on jo väläytellyt leikkausta. Eikö tämä huolestuta teitä? Purra kysyi.

Ideologinen maailmanparantaminen on suomalaisilta pois

Hallitus ei suostu tunnustamaan, että maailmanparantaminen on aidosti pois suomalaisilta, jos ei vielä nyt, niin velkaantumisen myötä tulevilta sukupolvilta. Ideologiseen maailmanparantamiseen käytetyt rahat tulevat samasta kirstusta, maksetuista veroista.

– Ilmastojohtajuus tarkoittaa miljardien korotuksia veroihin ja hintoihin. Eurooppalaisuus tarkoittaa satojen miljoonien vuotuisen nettomaksun lisäksi osallistumista säännöllisesti toistuviin miljardien tukipaketteihin, tulonsiirtoihin, yhteisiin veroihin ja yhteiseen velkaan, Purra sanoi.

Perussuomalainen vaihtoehto

Velkakestävyyttä ei hallituksen politiikalla saavuteta, ja kannatuksen ostaminenkin alkaa muodostua yhä vaikeammaksi, koska äänestäjät kyllä huomaavat kulujen kasvavan. Kun argumentit loppuvat ja pää tulee vetävän käteen, otetaan käyttöön vääristely.

– Kansalaiset ansaitsevat arjen turvaa. Riittävästi poliiseja ja hyväkuntoiset tiet. Ennustettavat ja maltilliset sähkön, lämmön, liikenteen ja asumisen hinnat. EU:n, joka ei petä ja rahasta. Valtion, joka luottaa kansalaisten kykyyn päättää itse rahojensa käytöstä. Hallituksen, joka ajattelee laskun maksajaa ja on suomalaisen puolella, sanoi Purra puheenvuoronsa päätteeksi.

Suomen Uutiset