Perussuomalaisten Suomalainen ensin -kiertue rantautui Keski-Suomen kuntiin viikonloppuna. Puoluejohdon lisäksi vaalitilaisuuksiin osallistui runsaasti perussuomalaisia kunnanvaltuutettuja, ja kahviteltoilla olikin kova pöhinä.

Jyväskylässä lauantaina puhunut puolueen puheenjohtaja Riikka Purra sai ihmisiltä lämpimän vastaanoton. Tilaisuuden juontanut Jyväskylän perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Kaisa Garadew kysyi puheenjohtajan kuulumisia.

– Aamulla lähdin kotoa kuuden maissa. Keski-Suomea on kierretty koko päivä, tämä on neljäs paikka. Täytyy myöntää, että on kylmä, mutta perussuomalaisuus lämmittää. Aamusta iltaan painetaan töitä, että saisimme tästä maasta paremman paikan meille suomalaisille. Tämä tavoite ja sen puolesta taisteleminen tuntuu hyvältä, Purra vastasi.

Kansallisylpeyttä

Puheensa aluksi Purra kummasteli Suomeen pesiytynyttä kansallishäpeää, jonka siivittämänä pitää pyytää anteeksi tapojamme ja kulttuuria. Purran mukaan jopa päättäjien on pyydeltävä anteeksi, jos heidän tärkeimpänä vaikutuksen kohteena on Suomi.

– Minun pitää perustella esimerkiksi toimittajille, minkä takia perussuomalaisten pääasiallinen huomion kohde on suomalaiset. Ajatelkaa, miten perverssiä. Kuvittelisi tietenkin, että suomalaisten puolueiden luonnollinen kohde ja huolenaihe on nimenomaan suomalaiset, Purra päivitteli ja jatkoi:

– Ehdottaisin kansallishäpeän tilalle kansallisylpeyttä. Sitä me tarvitsemme. Se ei tarkoita mitään öykkäröintiä. Kaikilla ihmisillä on ihmisarvonsa, mutta suomalaisista ei ole kaikkien apua tai huolenpitoa tarvitsevien ihmisten tarpeiden kustantajaksi.

Huolehditaan omistamme

Purra arvosteli pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusta, jolle miljardit ovat pikkurahoja, kun se haluaa tehdä suomalaisten veronmaksajien kustannuksella maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, kehitysapu- sekä maahanmuuttopolitiikkaa.

– Meillä on omia vähäosaisia, joista meidän pitäisi kantaa parempaa huolta. Ei tarvitse tuoda tänne heitä lisää. Huolehditaan ensin meidän omistamme.

– Tästä maasta kyllä pääsee pois, jos ei viihdy, mutta ei tänne kenen tahansa pitäisi voida tulla, Purra sanoi.

Kohti aluevaaleja

Purran lisäksi Keski-Suomea kiersivät puoluesihteeri Arto Luukkanen ja 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas.

Kolmikko kannusti ihmisiä lähtemään ehdolle ja äänestämään ensi tammikuun aluevaaleissa. Niissä valittava aluevaltuusto päättää jokaiselle tärkeiden sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

– Saimme kuntavaaleissa suuren määrän uusia valtuutettuja ympäri Suomen. Aiomme tehdä aluevaaleissa jatkoa tälle työlle ja saavuttaa hyvän jalansijan aluevaltuustoissa. Perussuomalaisia tarvitaan päättämään soten ja pelastustoimen asioista, Purra linjasi.

Huolta toimeentulosta

Jyväskyläläiset Kari Porrassalmi ja Jukka Paananen ovat tyytyväisiä Purran selkeään ja suoraan puhetyyliin. Miehet kävivät Purran juttusilla kertomassa huolistaan.

– Puhuin vanhustenhoidosta ja siitä, mihin kaikkialle sitä rahaa työnnetään. Sitä ei riitä meille suomalaisille, mutta Afrikkaan tuntuu riittävän, Porrassalmi tuumi.

– Minulla on huoli suomalaisten toimeentulosta kautta linjan. Kuljetusyrittäjänä minua huolestuttaa kuinka kotimaiset kollegat pystyvät pitämään yrityksensä, kun ylikansalliset firmat ja halpatyövoima puskee tänne, Paananen totesi.

Myös pienillä paikkakunnilla väkeä tuli tapaamaan perussuomalaisia. Esimerkiksi noin 2 400 asukkaan Toivakassa Marja-Liisa Paljakka saapui kahviteltalle ilmaisemaan jyrkän mielipiteensä hallituksen linjauksista.

– En ymmärrä vihreää politiikkaa. Se on kuin kirosana. Turvejutut ja monet muut asiat ovat ihan syvältä, Paljakka laukoi.

MIKA RINNE