Aluevaltuustoissa päätetään, mitä palveluja pidetään lähellä sinua. Pitääkö lähteä korvakipuisen lapsen kanssa päivystykseen viiden vai viidenkymmenen kilometrin päähän, tai ehtiikö pelastusyksikkö apuun viiden minuutin sisällä vai vasta tunnin päästä. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranteen mukaan on kyse siitä, miten suomalaisten terveydestä huolehditaan ja henkeä suojellaan.

– Tämä viesti ei ole mennyt perille valtavien sote-sekoilujen, ministerien epämääräisten selitysten ja byrokratian keskellä. Ehkä tämä on jopa tietoista suomalaisten harhaanjohtamista, jotta keskusta pääsee kuin salaa aluevaaleissa hillotolpille, toteaa Lulu Ranne.

Lain vaatimukset tuplasti tiukemmat

Suomalaisille on Ranteen mukaan kerrottava selkeästi, mistä aluevaaleissa on kyse. Esimerkiksi Hämeen vaalipiirin lähes 1,5 miljardin euron vuotuisten sosiaali-, terveys- ja pelastusmenojen käytöstä päättävät jatkossa aluevaltuustot, vaikka rahakirstu onkin valtiolla.

– Lain vaatimukset alueiden talouden tasapainolle ovat tuplasti tiukemmat kuin kuntien taloudelle. Käyttömenoja ei voida rahoittaa pitkäaikaisilla lainoilla. Alijäämät on katettava tilinpäätöksen vahvistamisvuotta seuraavien kahden tilikauden aikana. Ellei alue saa talouttaan tasapainoon, valtio kertoo, miten se pitää tehdä.

Säästökeinoksi tarjotaan palveluverkon leikkaamista

Tilanne on Ranteen mielestä erityisen huolestuttava siksi, että hyvinvointialueita johdetaan jatkossa tasan samalla tavalla kuin kuntia ja sairaanhoitopiirien kuntayhtymiä on johdettu tähänkin asti. Vallassa oleva poliittinen ja virkamiesjohto ei ole kyennyt saamaan julkista taloutta kuntoon ja sitä kautta turvaamaan elintärkeitä hyvinvointia, henkeä ja terveyttä turvaavia palveluja.

– Aluevaltuustojen mahdollisuudet johtaa hyvinvointialuettaan toiminnallisesti ja taloudellisesti tasapainoon tulee olemaan vaikeaa. Käytännössä aluevaltuustoille tullaan tarjoamaan säästökeinoksi palveluverkon leikkaamista, Ranne sanoo.

Lähipalvelujen alasajo veisi toivon paremmasta

Sote-sektorin vaikuttavuus suomalaisten terveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn on Ranteen mielestä saatava nousuun ja menojen kasvu kuriin. Vaikuttaakseen arjen terveyteen on matalan kynnyksen palvelujen oltava lähellä suomalaisia. Niiden alasajo veisi suomalaisilta viimeisenkin toivon paremmasta.

– Aluevaltuutettujen tärkein tehtävä on torjua lähipalvelujen alasajo siihen asti, että maahan saadaan tolkullinen hallitus. Sellainen hallitus, joka korjaa sote-uudistuksen valuviat ja estää epätasa-arvoisen kehityksen, jossa suomalaiset maksavat yhä enemmän yhä kauempana olevista sote-palveluista, joiden ääreen heillä ei ole enää varaa muuttaa tai edes autoilla, toteaa Ranne.

Suomen Uutiset