

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Sote-uudistus vie palvelut kauemmas ja uhkaa demokratian toteutumista
Perussuomalaiset tivasi hallitukselta suullisella kyselytunnilla vastauksia sote-uudistuksen vaikutuksista. Erityisesti perussuomalaisia edustajia huolettivat palveluiden siirtyminen suuriin keskuksiin ja demokratiavaje, joka syntyy, kun suurille kaupungeille siirtyy ylivoimainen enemmistö päätösvallasta.
– Moni kansalainen on sote-uudistuksen myötä huolissaan siitä, mitä hänen tarvitsemilleen sote-palveluille käy. Etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa kunnat ovat jo nyt suuria, ja takavuosien kuntaliitosten jälkeen matkat keskustaajamaan jo nyt pitkiä, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen aloitti.
Lähipalvelut uhattuina
Juvonen huomautti, ettei sote-uudistus pidä sisällään lähipalvelutakuuta, vaan sen sijaan mietitään, mitä kuntien tyhjäksi jääville sote-kiinteistöille tehdään.
– Moni ikääntyvä kansalainen miettii tälläkin hetkellä, miten kauas kotoaan ja läheisistään voi joutua, kun kunto heikkenee niin, ettei pysty asumaan enää kotonaan, tai kuinka kauas voi joutua matkustamaan terveyskeskukseen päästäkseen.
– Mitä te vastaatte huolestuneille kansalaisille? Kuinka pitkän matkan kansalainen voi joutua kotoaan matkustamaan päästäkseen terveyskeskukseen, ja kuinka kauas läheisistään ikäihminen voi joutua muuttamaan saadakseen palveluasumispaikan? Juvonen kysyi.
Kiurun vastaus epäselvä
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kiirehti ministeriöaitoon vastaamaan, mutta vastauksen perusteella hän ei välttämättä kuullut kysymystä kunnolla.
– Edustaja kysyi, kuinka nopeasti. Se on ollut Suomessa ongelma siksi, että vaikka lainsäädäntö onkin hyvä, niin kaikilta osin ihmiset eivät ole saaneet paikkoja. Nyt me yritämme parantaa sitä, Kiuru vastasi.
Demokratia vaarassa
Perussuomalaisten mukaan hyvinvointialueiden aluevaltuustojen tehtävä tulee olemaan erittäin epäkiitollinen. Aluevaltuustoja ei valitakaan tulevaisuudessa kuten muita ylikunnallisia toimielimiä.
– Muihin ylikunnallisiin toimielimiin edustajat valitaan kunnanvaltuustoissa, ja näin pienimmätkin kunnat saavat toimielimeen vähintään yhden edustajan. Hyvinvointialuevaltuustoissa näin ei kuitenkaan olisi – miksi? Haluaako hallitus helpottaa pienten kuntien palveluiden alasajoa sillä, että palveluleikkauksilla ei ole kasvoja oman kunnan nimittämän luottamushenkilön muodossa?
– Minkä takia sote-esitys ei sisällä pienten kuntien äänivallan takaamiseksi takuuta vähintään yhdestä edustajasta hyvinvointialueen valtuustoon? Ettekö te koe tätä ongelmaksi demokratian toteutumisen ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien kannalta? Juvonen tivasi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) selitti, että alueelle valitaan ne päättäjät, jotka kansalaiset sinne haluavat. Henrikssonin mukaan ei ole löytynyt mallia, jolla turvattaisiin edustus joka kunnasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyvinvointialuevaltuustot palveluleikkaukset demokratiavaje kuntaliitos sote-palvelut hyvinvointialueet lähipalvelut sote-esitys Itä- ja Pohjois-Suomi Anna-Maja Henriksson kyselytunti sote-uudistus Krista Kiuru perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ohisalo väittää, ettei uusi maakuntavero nosta verotuksen tasoa – Halla-aholta täystyrmäys: ”Jos tuomme uuden verottajan tähän maahan, kokonaisveroaste nousee, vaikka mitä luvattaisiin”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Sote-uudistus juntattiin läpi vikoineen – ”korjaukset” viime hetken silmänkääntötemppuja vailla todellista merkitystä

PS: Sote-esityksessä viedään suuremmilta alueilta rahat ja pienemmiltä päätösvalta – palvelutasosta puhumattakaan

Ronkainen ja Rantanen sote-uudistuksesta: ”Pelastustoimelle jäämässä luu käteen”

Reijonen pettyi sote-äänestykseen: ”Kiire meni sisällön edelle”

Pääministeri haluaa korkeakoulutetun nuorison – Juvonen: ”Kenen pääministeri uskoo hoitavan vanhustenhoidon asiakkaat tulevaisuudessa ja millä palkalla?”

Reijonen huolissaan EU:n aluekehitysrahojen jakautumisesta: Miten käy Itä- ja Pohjois-Suomen?

Aluevaltuustoille siirtyy miljardeja sekä vastuu hengestäsi – Lulu Ranne: ”Suomalaisille on kerrottava selkeästi, mistä aluevaaleissa on kyse”

Mäkynen: Aluevaaleista tulossa keskustan vallankaappaus maakuntiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.