Kansanedustaja Jukka Mäkynen varoittaa aluevaalien seurauksista maakuntien vallan uudelleenjakoon. Aluevaalien myötä niihin syntyvät valtuustoryhmät saavat piilopuoluetukea valtuustoryhmän koon perusteella. – Vaikka virallinen nimitys tälle piilopuoluetuelle onkin demokratiaraha, todellisuudessa se tulee hyödyttämään maakunnissa erityisesti keskusta puoluetta, jolla perinteisesti ollut vahva kannatus maakunnissa.

– Keskustalla on edelleen vahva ote maakuntien asioihin. Moni on ihmetellyt, miksi keskusta on väkisin roikkunut mukana Sanna Marinin vihervasemmistohallituksessa. Todellinen syy saattaa olla se, että tulevien aluevaalien myötä keskusta saa vihdoin vuosia odottamansa maakuntahallinnon Suomeen, Jukka Mäkynen toteaa.

– Piilopuoluetuen myötä keskusta keskittää valtaa itselleen. Tällä hetkellä maaseudun kunnissa istuu paljon keskustalaisia virkamiehiä kuntien palkkalistoilla. Aluevaalien myötä keskusta yrittää miehittää myös maakuntavaltuustojen virkamiestehtävät omilla puoluetovereillaan.

Ei näytä hyvältä demokratian kannalta

Mäkynen uskoo, että kansallisella tasolla keskusta valtaa useimmat maakuntavaltuustot, mutta hänen kotiseudullaan Pohjanmaalla RKP tulee kahmimaan vallan itselleen.

– Pohjanmaalla RKP:n valta vain lisääntyy, miten tulee käymään suomenkielisten asemalle Pohjanmaalla?

– Jokainen terveellä maalaisjärjellä varustettu kansalainen ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa demokratian kannalta. Kun yksi puolue hallitsee kunnissa ja maakunnissa, on sen myös muita puolueita helpompi saada enemmän kansanedustajia, Mäkynen sanoo.

Hillotolpat rahoitetaan lisäveroilla

Mäkynen on huolestunut maakuntien verotusoikeudesta, joka hänen mukaansa tulee johtamaan kansalaisten ryöstöverotukseen nykyisten verojen päälle.

– Kun mikään ei riitä, tarvitaan vielä lisää veroja. Jollainhan tavalla tulevien maakuntien hillotolpat on rahoitettava. Kyllähän palveluita on pystytty kuntalaisille järjestämään jo ennen näitä aluevaalejakin, Mäkynen huomauttaa.

– Kysymys onkin siitä, että entinen mahtipuolue keskusta haluaa palauttaa itsensä maakuntien hallitsijoiksi aluevaalien kautta.

Äänestyprosentti jäämässä matalaksi

Mäkynen muistuttaa, että monien asiantuntijoiden mukaan tulevissa aluevaaleissa tulee olemaan poikkeuksellisen matala äänestysprosentti. Moni kansalainen ei edes tiedä, mistä maakunnissa päätetään.

– Matala äänestysprosentti on keskustan etu maakunnissa. Moni liikkuva äänestäjä jää nukkumaan aluevaaleissa ja lopputulos tulee olemaan keskustan voitto aluevaaleissa.

– Tällä tulee olemaan kauaskantoiset vaikutukset maakuntien asioihin, kun yksi puolue hallitsee maaseutujen ihmisten elämää kaikilla tasoilla, Mäkynen varoittaa.

SUOMEN UUTISET