Sote-uudistuksen perusteluissa on aina muistettu mainita sen myötä kertyvät säästöt tai ainakin kustannusten nousun taittuminen. Toisin näyttää käyvän ja se tietää veronmaksajalle monen unelman kaatumista.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli keväällä 2018 valtiovarainvaliokunnalle laatimansa muistion, jonka mukaan sote-uudistuksen säästöpotentiaali olisi peräti 4,6 miljardia euroa. Arvio on noista Juha Sipilän hallituksen ajoista tarkentunut ja tänään mennään aivan toiseen suuntaan – ja kovaa.

Soten lisärahan tarpeeksi on nyt laskettu Yle Uutisten mukaan peräti 6,4 miljardia euroa kahdeksan ensimmäisen vuoden aikana. Sote on alkamassa vuonna 2023. Merkittävä syy kustannusten nousuun laskelmissa on suomalaisten ikääntyminen.

– Näihin laskelmiin on pakko uskoa, kun viranomaiset ovat ne tehneet, sanoo johtaja Eero Laesterä Finnish Consulting Groupista.

Tonnikaupalla lisää veroja

Laesterän laskelmien mukaan soten lisäraha eli 6,4 miljardin vaje tarkoittaa kuntaveroksi muutettuna viiden prosenttiyksikön korotusta. Kunnallisveroprosentti on tänä vuonna keskimäärin 20,02 eli siitä voi jokainen sitten aistia, mitä tuleman pitää.

Keskituloiselle eli kolmisen tonnia ja rapiat kuussa tienaavalle lisää maksettavaa kertyy 1800 euroa vuodessa. Keskituloiselle pariskunnalle lisävero olisi 3 400 euroa.

Saattaa myös olla, että lisärahoituksen tarve on vieläkin laskettu alakanttiin. Yle:n haastattelemat sote-asiantuntijat ovat yhtä mieltä ainakin siitä, että lisäkustannukset lopulta ”kaatuvat veronmaksajan niskaan”. Sote-uudistuksen rahoituslaskelmista löytyy lisätietoa täältä.

SUOMEN UUTISET