Perussuomalaiset huomautti eilen eduskunnan kyselytunnilla, että ikääntyneillä ja varsinkin erilaisista muistisairauksista kärsivillä on erityinen tarve saada hoitoa ja hoivaa omalla äidinkielellään ja tulla ylipäätään ymmärretyksi. Siksi hoitoalan kielitaitovaatimuksia pitää kautta linjan nostaa – ei missään nimessä monikulttuurisuussyihin vedoten laskea.

– On surullista, mikäli ihminen viimeisinä elinvuosinaan joutuu kamppailemaan sen asian kanssa, että yhteistä kieltä hoitajan tai lääkärin kanssa ei ole. Pahimmillaan tämä kielitaidon puute johtaa hoitovirheisiin, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi.

Hoitoalan työ vaatii yhteistä kieltä

Perussuomalaisten mielestä hoitoalan kielitaitovaatimuksia pitää kautta linjan nostaa – ei missään nimessä työvoimapulaan tai monimuotoisuuteen vedoten laskea.

– Kyseessä on tärkeä työ, joka vaatii yhteistä kieltä. Miten hallitus aikoo huolehtia siitä, että suomalaisella ikääntyneellä on kotimaassaan pääsy suomen- ja ruotsinkielisiin palveluihin? Purra kysyi hallitukselta.

Kiuru tunnisti haasteen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tunnisti haasteen, kun mietitään henkilöstöpulaa, joka vaivaa vanhuspalveluita.

– Tämä kysymys on esillä nyt, kun perustamme osaamista koskevan ohjelman, eli käytännössä budjettiriihessä päätettiin, että tähän osaamiseen ja sen vahvistamiseen tartutaan. Siinä tämä kielikysymys on otettava myös huomioon, Kiuru vastasi.

Suomen Uutiset