Koko maata järkyttänyt väkivallanteko turkulaisessa vanhusten asumisyksikössä on jälleen tuonut julkisuuteen hoitoalan epäkohtia. Hoitajataustaisen kansanedustajan Sanna Antikaisen mukaan teko ei tullut alaa tunteville yllätyksenä.

Tiistaina 7.9. tapahtunut väkivallanteko johti Kurjenmäkikoti 2:ssa asuneen asukkaan kuolemaan. Toinen samassa huoneessa asunut henkilö sai tilanteessa sairaalahoitoa vaatineita vammoja. Teosta epäillään samassa yksikössä asunutta henkilöä, joka on tapahtumien seurauksena siirretty muualle. Paikalla oli tapahtumahetkellä henkilöstömitoituksen ylittävä määrä henkilökuntaa.

– Hoitajia oli tapahtumahetkellä paikalla kaksi, mikä on enemmän kuin mitä laskennallinen henkilöstömitoitus vaatii, mutta silti tapahtunutta ei voitu estää. Tämä osoittaa selkeästi, että edes tuleva 0,7:n henkilöstömitoitus ei riitä kaikissa asumisyksiköissä vaan ammattitaitoista henkilökuntaa tarvitaan huomattavasti enemmän sekä työntekijöiden että asukkaiden turvallisuuden vuoksi.

– Hoitoalalla työskennelleenä tiedän, miten järkyttävää väkivallan kohtaaminen työssä voi olla ja olen todella pahoillani sekä hoitajien että asukkaiden puolesta, että he ovat joutuneet näin raskaaseen tilanteeseen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen sanoo.

Työnantajan tunnettava vastuunsa

Iltalehden haastattelema Turussa vanhustenhoidon parissa työskennellyt hoitaja kertoo työntekijöiden kohtaavan vaaratilanteita päivittäin etenkin työskennellessään muistisairaiden parissa, sillä muistisairaat asukkaat voivat käyttäytyä erittäin arvaamattomasti ja aggressiivisesti.

Hoitajan mukaan valtakunnallinen linjaus lääkityksen vähentämisestä on lisännyt vaaratilanteita entisestään, sillä psyykkisesti sairaita potilaita ei voi rauhoittaa pelkästään hoitotoimenpiteillä.

– Hoitoalalla on kiinnitettävä suurempaa huomiota turvallisuuteen. Työnantajan on tunnistettava vastuunsa sekä henkilökunnan että kaikkien asiakkaiden turvallisuudesta ja ryhdyttävä toimenpiteisiin väkivaltatilanteiden ehkäisemiseksi ennalta, eikä vain tyytyä valittelemaan asiaa sitten, kun väkivaltatilanteita tapahtuu, Antikainen vaatii.

Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien vanhustenhoidon työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuuden parantamista.

SUOMEN UUTISET