Pääministeri Antti Rinne perusteli hallituksen ministereiden, avustajien ja valtiosihteerien määrän lisäämistä sillä, että ”pysytään hengissä” eikä kukaan hallituksessa tappaisi itseään työllä.

Asiasta keskusteltiin tänään eduskunnan täysistunnossa, jossa käsittelyssä oli vuoden 2019 lisätalousarvio.

Kysymyksen avustajien määrän lisäämisestä esitti perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää.

Hyvä veli -järjestelmä kukoistaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen paheksui hallituksen aikeita lisätä ministeriöiden henkilöstöä ja sitä, että tehtäviin ollaan palkkaamassa eduskunnasta pudonneita entisiä kansanedustajia.

– Hyvä veli -järjestelmä näyttää kukoistavan tällä hallituskaudella. Samalla julkisuuteen on tullut tänään tieto, että hallitus aikoo tulevan syksyn budjettineuvotteluissa nostaa puoluetukea yli 7 miljoonaa euroa.

– Tästä ei ole kuitenkaan mitään kirjausta hallitusohjelmassa. Näyttääkin siltä, että hallitus valmistelee tätä asiaa täysin salassa, Juvonen kritisoi.

Avustajien määrän lisääminen ristiriitaista

Juvonen toteaa, että samaan aikaan kun kansa joutuu vetämään vyötä tiukemmalle valtion rahaa ollaan valmiita tuhlaamaan holtittomasti hallintoon ja toimenkuviin, joista ei ole selkeyttä.

– Avustajien määrän lisääminen on myös ristiriidassa sen kanssa, että vuonna 2014 yhtenäisen valtioneuvoston rakennetta arvioivan parlamentaarisen komitean (KEHU-komitea) väliraportissa todettiin selkeitä kannanottoja liittyen avustajajärjestelmän. Tässä komiteassa olin myös itse edustamassa perussuomalaisten kantoja.

PS toppuutteli hallinnon paisuttamista

Perussuomalaisten kannanotossa todettiin:

Mikäli valtiosihteerijärjestelmä halutaan säilyttää, on harkinnanarvoista selvittää, tulisiko jokaiselle ministerille nimittää poliittinen valtiosihteeri. Muutos saattaisi edellyttää samalla muiden poliittisten avustajien määrän vähentämistä. Kun poliittisten valtiosihteereiden järjestelmä luotiin, todettiin muiden erityisavustajien määrää voitavan vähentää. Joka tapauksessa olisi luotava pysyvät pelisäännöt valtiosihteereiden ja poliittisten avustajien määräämiselle.

Hoitotyöhön ei riitä rahaa

Juvosen mielestä hallituksen on täysin kadoksissa, eikä kukaan kysy, että miten vanhukset ja heitä hoitavat hoitajat pysyvät hengissä.

– Hoitotyöhön ei tahdo tekijöitä riittää, palkkaus on pieni ja työolot raskaat. Kotihoidon työkenttä on kuin taistelutanner, jossa hoitajat itseään säästämättä hiki valuen siirtyvät nopealla aikataululla vanhukselta toiselle. Sinne kesän kuumuuteen katoaa inhimillisyys ja hyvä hoito ja hoitajat kyyneleet silmissä yrittävät tehdä velvollisuutensa.

– Miljoonat tulee kohdentaa vanhustenhoitoon, ei avustajajärjestelmän, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET