

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Keskusta haluaa tuoda hoitajia ulkomailta – perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea
Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä kuultiin eilen kahdelta puoluejohtajalta vaihtoehtoiset näkemykset siitä, mistä hyvinvointialueille saadaan hoitajia töihin. Keskustan Annika Saarikko kaipaa hoitoalalle filippiiniläistä työvoimaa. Perussuomalaisten Riikka Purra sen sijaan lisäisi resursseja ja rahaa hoitoalalle, ja pyrkisi korjaamaan hoiva-alan sisäisiä ongelmia. Perussuomalaisten linja on selkeä: hoitoalalle on työllistettävä ensisijassa suomalaisia koulutettuja hoitajia.
Hoitajavaje on konkreettinen haaste tuleville sotepäättäjille, sillä useiden arvioiden mukaan Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä jopa 30 000 uutta hoitajaa. Lähivuosina alalta eläköityy runsaasti ammattilaisia ja samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa.
Henkilökunnan vaje myös korostuu korona-aikana.
Hoitajia ei saada lisää ilman uusia resursseja
Perussuomalaisten Riikka Purra on useaan otteeseen todennut, että Suomen sote-järjestelmän ongelmat liittyvät pitkälti siihen, että sote on riittämättömästi resursoitu. Sama ongelma on myös hoitajavajeen taustalla.
Perussuomalaiset haluaa puuttua hoiva-alan sisäisiin ongelmiin, ja tehdä alan houkuttelevammaksi lähihoitajille ja sairaanhoitajille. Samalla yhteiskunnan on annettava vahva signaali siitä, että hoitajien työ on arvokasta.
Purra huomautti, että riippumatta siitä, käytetäänkö yksityistä vai julkista palvelua, ulkomaalaisia tai suomalaisia hoitajia, tarvitaan lisää rahaa.
– Hoitajia ei siis saada lisää ilman sote-resursseja. Tarvitaan lisää hoitajan vakansseja, jotta työssä olevien työn kuorma suhteessa palkkaan on kestävämpi. Samaan aikaan tarvitaan myös uusia johtamisen malleja, joilla voidaan vaikuttaa viihtyvyyteen työssä. Sama koskee myös lääkäreitä, joista myös on vajetta, Purra sanoi Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä.
Ulkomailta tuleva työvoima ei korjaa ongelmia
Purra huomautti, että ulkomailta tuleva työvoima ei korjaa ongelmia.
– Ensisijaisen tärkeää on nyt korjata hoitoalan sisäisiä ongelmia. Ulkomaalaisten maahantuonti ei itsessään korjaa mitään, sillä ulkomaalaisilla työntekijöillä ei ole mitään sellaisia ominaisuuksia, että he jaksaisivat paremmin työn kuormaa ja matalaa palkkaa jotenkin paremmin kuin suomalaiset.
Perussuomalaiset myös vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea. Purra korostikin, että Suomessa ulkomaalaisen työntekijän on opittava puhumaan riittävää suomen tai ruotsin kieltä, jotta selviää hoitotyöstä, pystyy hoitamaan vanhuksia ja tulee ymmärretyksi.
– Kommunikaatio on erittäin olennaista, Purra sanoi ja huomautti, että Ruotsista voidaan nähdä varoittavia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos hoitoalaa käytetään maahanmuuttajien kotouttamiskanavana.
Kielitaidoton avustaja on vanhuksen painajainen
Ruotsin kunnallisalan työntekijäliiton (Kommunal, 570 000 jäsentä) haastattelututkimuksessa kävi äskettäin ilmi, että 73 prosenttia vastaajista koki kielitaidon puutteen johtavan ongelmiin hoidon laadussa tai potilasturvallisuudessa.
Perussuomalaisten linja on selkeä: hoitoalalle on työllistettävä ensisijassa suomalaisia koulutettuja hoitajia.
Keskustan linja on myös selkeä, mutta erilainen. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haluaa, että Suomeen tuodaan hoitajia ulkomailta.
– Ei ole vaihtoehtoja. Meidän on sanottava kyllä ulkomaiselle työvoimalle, Saarikko totesi ja perusteli näkemystään sillä, että Suomessa työskentelee jo nyt Filippiineiltä saapuneita hoitajia.
– Ovatko ulkomailta tulevat hoitajat sitten edullisempia? Purra kysyi.
Hallitus hamuaa maahanmuuttoa
Sanna Marinin (sd) hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu edistää työperäistä maahanmuuttoa monilla tavoilla siitäkin huolimatta, että hoitajavaje olisi helposti ratkaistavissa kotimaisella työvoimalla.
Suomessa sote-alalle kouluttautuneista yli 72 000 ammattilaista on vaihtanut alaa heikon palkkauksen ja kuluttavan työympäristön vuoksi.
Hoitajia, kuten minkä tahansa alan ammattilaisia on mahdollista rekrytoida, jos palkka vain on kohdallaan ja työolot on laitettu kuntoon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoitajat ja lääkärit hoitoalan työolot aluevaalit ulkomaalainen työvoima hoitajapula kielitaito hyvinvointi palkka sosiaali- ja terveyspalvelut Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Ruotsi perussuomalaiset hallitus Keskusta vanhukset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea

Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Maahanmuuttajille ikuinen tulkkauspalvelu, vanhuksille kielitaidoton hoitaja – Purra: ”Irvokasta”

Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”

Poliisitaustainen Rantanen Ajovarma Oy:n lahjusepäilystä: Tulkit pois ajotutkinnoista

Juvonen: Ei pakkolakeja vaan palkkaa hoitoalan ammattilaisille
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää