Yle selvitti ja paljasti Onnikoti Omenapuun asumispalveluyksikössä tapahtuneita vakavia epäkohtia. Alaikäistä asukasta oli sidottu laittomasti teipillä ja kuormaliinoilla vuosikausia sekä pahoinpidelty useaan otteeseen. Viranomaiset tekevät tarkastuskäyntejä terveydenhuollon toimintayksiköihin, mutta kansanedustaja Ari Koponen paljastaa, minkä vuoksi vastaavat karmeudet eivät kuitenkaan tule esiin.

– Lainsäädäntömme mukaan tieto tarkastuskäynneistä välitetään terveydenhuollon toimintayksiköihin etukäteen. Tämä mahdollistaa esimerkiksi vanhusten hoitokodeissa ja kehitysvammaisten asumisyksiköissä ”paikkojen siivoamisen” ja piilottelun ennen varsinaista tarkastusta, tietää perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.

Kaikki tarkastukset ennalta sovittuja

Ylen selvittämässä tapauksessa Mehiläisen omistamaan Onnikoti Omenapuuhun on tehty vuodesta 2010 lähtien aluehallintoviraston toimesta viisi valvontapäätöstä ja kaupungin puolesta kaikkiaan 12 tarkastusta.

– Asumisyksikön henkilökunnan mukaan kaikki tarkastukset olivat olleet ennalta sovittuja. Vasta viimeisin, aluehallintoviraston marraskuussa tekemä käynti oli ennalta ilmoittamaton. Tällaisille yllätystarkastuksille pitää olla erityinen peruste, kertoo Koponen.

Valvontasäännösten muuttaminen olisi kaikkien etu

Koponen ei pysty ymmärtämään tarkastuksista tehtävää ennakkoilmoitusta ja vaatii tänään hallitukselle jättämässään toimenpidealoitteessa muutosta terveydenhuollon valvontaa koskeviin säännöksiin, jotta tarkastuskäynnit perustuisivat aina yllätykseen. Vain siten valvontaviranomaiset voivat Koposen mukaan paljastaa terveydenhuollon yksiköissä olevat väärinkäytökset ja potilasturvallisuutta vaarantavat tekijät.

– Valvontaa koskevien säännösten muuttaminen olisi meidän kaikkien etu, ja vain näin voimme pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä. Säädösvalmistelu laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta on parhaillaan valmistelussa ministeriössä, nyt loppu on enää kiinni maamme hallituksesta, päättää Koponen.

Suomen Uutiset