Sote-uudistus koskee myös vanhuspalveluita, jotka siirtyvät kunnilta isompien yksiköiden päätöksenteon piiriin maakunnan kokoisille alueille. Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen on sitä mieltä, että vanhuspalveluiden ottamista pois kuntien päätöksenteosta olisi pitänyt harkita tarkemmin.

– Muutoksessa voi olla riskejä, jotka pitää tiedostaa. Vanhuspalvelut olisi voitu säilyttää oman kunnan palveluina, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Tampereen yliopisto julkaisi jo vuonna 2012 tutkimuksen, joka paljasti, kuinka vanhuksia viimeisinä elinvuosinaan siirrellään paikasta toiseen. Valitettavan usein on päädytty tilanteeseen, jossa vanhus on joutunut muuttamaan usein eri hoitopaikkojen välillä.

– Tämä ei kuulosta kovin mukavalta. Jokainen kuitenkin vanhenee, sitä tosiasiaa ei kukaan voi kiistää. Kukapa itse haluaisi viimeisinä vuosinaan joutua muuttamaan näin usein? kysyy Reijonen.

Sote-lainsäädäntö ei sisällä lähipalvelutakuuta

Kun vastuut siirtyvät pienemmistä suurempiin yksiköihin, on kysyttävä, pitenevätkö samalla myös palvelujen etäisyydet. Jo nyt monella on ollut hankaluuksia päästä tapaamaan kaukana hoitokodissa asuvaa läheistään. Uudistuksessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että jatkuvia ja toistuvia muuttoja eri hoitopaikkojen välillä jouduttaisiin tekemään mahdollisimman vähän.

– Johtaako uudistus siihen, että vuodeosastoja karsitaan tulevaisuudessa lisää? Valitettavasti niitä on monessa kunnassa jo karsittu.

– Olen huolestunut siitä, että sote-lainsäädäntö ei sisällä lähipalvelutakuuta, toteaa Reijonen.

Ovat ansainneet arvokkaan vanhuuden

Reijonen kysyy, onko vaarana, että vanhusten palvelutaloista tulee entistä suurempia yksiköitä entistä harvemmassa. Sote-uudistuksen myötä laki takaa julkisen puolen kiinteistöjen käytön vain muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Reijonen pohtii, mikä on yksiköiden tilanne tulevaisuudessa. Tuleeko niiden määrä vähenemään?

– Tästä on oltava aidosti huolissaan ja tiedostettava tällainen riski. Vanhusten asiaa on pidettävä esillä myös jatkossa. Tämän maan meille rakentaneet vanhukset ovat ansainneet arvokkaan kohtelun, Reijonen sanoo.

Suomen Uutiset