Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että julkinen keskustelu tammikuun aluevaaleista ja sote-uudistuksesta on ajautunut väärille urille. Samalla mediassa on vakuuteltu, että vaalit eivät edes kiinnosta äänestäjiä.

Riikka Purran mukaan soten kanssa vuosikaudet jumpanneet poliitikot voivat katsoa peiliin.

– Uudistusta on tehty merkillisistä lähtökohdista käsin, välillä terveysjättien etu, välillä puolueiden omat hillotolpat edellä. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskustelussa hoetaan takuita ja mitoituksia ja integraatiota. Monille kansalaisille uudistus on jäänyt abstraktiksi ja pelkkä sana ”sote” on jo luotaantyöntävä, vaikka itse asiat tietenkin ovat tärkeitä ja koskettavat meitä kaikkia, tavalla tai toisella, ainakin jossakin elämänvaiheessa. Sotessa se, mitä sanotaan tehtävän tai mistä puhutaan, on vain puoli totuutta.

– Pitäisi puhua siitä, miksi terveydenhoito on jakautunut kuin kahdelle kastille, miksi julkisen puolen palvelut ovat osassa maata, kuten vaikkapa Espoossa, käytännössä romahtaneet, miten vanhusten- ja vammaistenhoidossa on järkyttäviä epäkohtia, miten nuoret eivät pääse mielenterveyspalveluihin, miten keskituloisia ohjataan suoraan yksityiselle, miten paljon resursseja menee ongelmallisen maahanmuuton sote-palveluihin, Purra sanoo.

Hän puhui tänään tuumaustunnilla perussuomalaisten aluevaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.

Kansalaisten passivoittaminen palvelee vanhoja puolueita

Tulevat vaalit ja aluevaltuustojen rooli ovat myös varsin teknisiä. Jos kaikki puolueet lupaavat puolustaa lähipalveluita ja ovat yhtä huolissaan vanhuspalveluista, mistä vaaleissa siis äänestetään?

Purra katsoo, että vaalien teknisyys ja epäpoliittisuus aiheuttavat juuri sen, että asia nähdään tylsänä, vaikeaselkoisena, epäkiinnostavana ja valitettavasti myös turhana.

– Tämä kansalaisten aktiivinen passivoittaminen palvelee vanhoja suuria puolueita. Erityisesti keskusta tietää tämän. Vaikka sen kannatus mataa pohjamudissa, se tietää, että maakuntien iankaikkiset keskustalaiset kyllä uurnille vääntäytyvät ja puolueelle riittävän kelvollisen tuloksen antavat. Ja uudistus muuten sitten antaa vaikka minkälaisia etuja, työpaikkoja, virkoja, demokratiarahaa ja kampaviinereitä. Näiden tarjoama hyöty ylittää valtakunnallisen kannatuksen alakulon.

Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa

Purra sanoo, että perussuomalaiset suhtautuu tähän kaikkeen äärettömän kielteisesti.

– Suomalainen julkinen sotejärjestelmä on kriisissä, hyvinvointijärjestelmä rapautuu kovaa vauhtia, hoitoonpääsy, mielenterveyspalvelut, lastensuojelu, vanhustenhoito, vammaiset.

– Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa. Me emme tarvitsisi yhtään uutta himmeliä tukemaan hiipuvia poliittisia läänityksiä tai vasemmistoideologiaa määrittämään palvelujen tarjoajia, vaan kaikki mahdolliset voimavarat pitäisi kohdistaa suoraan kentälle, suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen. Uudistukseen liittyy erittäin paljon epävarmuuksia, ja vasta usean vuoden päästä kunnolla nähdään, miten ongelmallinen uusi rakenne onkaan.

SUOMEN UUTISET