

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Terveyskeskuspalveluautot täydentämään sotea – ”Ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla”
Perussuomalaisille olennaista on varmistaa, että suomalaisilla on joka puolella maata mahdollisuus päästä lähiterveysasemalle, eikä palveluita keskitetä vain maakuntakeskuksiin tai ruuhka-Suomeen pitkien välimatkojen päähän. Yksi tapa varmistaa palveluiden piiriin pääseminen on se, että palvelut tuodaan sinne, missä ihmisetkin ovat.
Perussuomalaiset esittää Suomalainen ensin -aluevaaliohjelmassaan liikkuvia terveysasemia eli terveyskeskuspalveluautoja kaikille uusille hyvinvointialueille takaamaan terveyspalvelujen piiriin pääsemisen kansalaisille.
Perussuomalaisille olennaista on varmistaa, että suomalaisilla on joka puolella maata mahdollisuus päästä lähiterveysasemalle, eikä palveluita keskitetä vain maakuntakeskuksiin tai ruuhka-Suomeen pitkien välimatkojen päähän.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on selkeästi korostanut, että perussuomalaiset valtuutetut tulevat puolustamaan lähipalveluita kaikilla hyvinvointialueilla. Uusimmat kannatusmittaukset osoittavat, että perussuomalaisten linjalla on kansan tuki.
Uhkana palveluiden karkaaminen keskuksiin
Valitettava tosiasia on, että Suomessa on viime vuosina jouduttu lakkauttamaan terveysasemia. Sote-uudistuksen myötä konkreettisena uhkana on edelleen eräiden pienten yksiköiden lakkauttaminen ja palveluiden karkaaminen suuriin keskuksiin.
Perussuomalaiset kuitenkin haluaa, että terveyskeskukset ja terveyspalvelut säilyvät jatkossakin kunnissa. Yksi tapa täydentää julkisia sotepalveluita on terveyskeskuspalveluautot, joista löytyy paitsi lääkäri, tarvittaessa myös laboratorio ja muut vastaavat palvelut.
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo, että ajatuksen tasolla liikkuvia terveyspalveluja on pohdittu jo aiemmilla eduskuntakausilla sotea valmisteltaessa, mutta toistaiseksi ideaa ei ole Suomessa hyödynnetty laajasti.
Kaikki raha ei ole kiinni seinissä
Juvosen mukaan kumipyörillä liikkuvat terveyspalvelut olisivat vastaus kohtaamisongelmaan asiakkaan ja palveluntarjoajan välillä.
– Terveyskeskuspalveluautoilla palvelut voidaan säilyttää lähipalveluina. Jo tälläkin hetkellä on mahdollista esimerkiksi ottaa röntgenkuvia tai järjestää hammashoitopalveluita bussin sisällä. Idea on siis toimiva ja se vaatii vain hyvinvointialueilla laajempaa käytännön toteutusta, Juvonen sanoo.
Liikkuvat terveyspalvelut ovat eräiltä osin todellisuutta jo tänä päivänä. Suomessa voi jo nyt käydä hakemassa esimerkiksi punkkirokotteen tai influenssarokotteen palveluautosta, joka saapuu sinne, missä palvelun tarvitsijatkin ovat.
Myös monet sote-alan palvelupäälliköt perussuomalaisten tavoin katsovat, että liikkuvat terveyspalvelut ovat entistä enemmän tulevaisuuden juttu. Kun kaikki raha ei ole kiinni seinissä, tarjolla on enemmän palveluja ja hoitavia käsiä.
Helpottaisi purkamaan terveyskeskusten ruuhkia
Juvonen katsoo, että liikkuvalla terveyspalvelun yksiköllä olisi monia erilaisia tehtäviä, ennen kaikkea kyse olisi palvelun tuomisesta niiden ihmisten lähelle, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa pidempää matkaa hoitopalvelun luokse.
– Erityisesti ajatellen ikääntyviä tai liikuntarajoitteisia henkilöitä, palvelujen tuominen heidän lähelleen olisi suuri apu, jos palveluja ei ole muuten saatavilla lähialueella. Kyse ei ole vain syrjäseuduista, sillä yhtä lailla lähipalveluista voi olla pulaa myös kaupungeissa ja lähiöalueilla. Liikkuva terveyspalvelu siis olisi ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla.
– Ihmisten lähelle saapuva palvelu samalla myös helpottaisi purkamaan terveyskeskuksien ruuhkaa, kun kaikkien ei enää tarvitsisi hakeutua terveyskeskukseen jonottamaan laboratoriokokeisiin tai röntgeniin.
Joustavuutta ja kustannustehokkuutta
Liikkuvat palvelut tuovat samalla mukanaan joustavuutta ja kustannustehokkuutta. Juvonen korostaa, että liikkuvia terveysasemia olisi mahdollista varustaa hyvin useita erilaisia käyttötilanteita varten.
– Autossa voi hyvin olla monia tutkimusvälineitä, jolloin on mahdollista tehdä esimerkiksi ultraäänitutkimusta. Jossain autossa voisi myös olla hoitopöytä ja miksei myös erikseen tutkimushuone, jossa lääkäri tai erikoislääkäri voi ottaa vastaan potilaita. Jos liikkuva terveysasema rakennetaan bussin sisälle, jo yhden päivän aikana lääkäri ehtii ottaa vastaan paljon potilaita, Juvonen sanoo.
Hän toteaa, että yhtä hyvin hammashoidon palveluja olisi mahdollista tarjota liikkuvan terveyspalveluyksikön puitteissa.
– Mahdollisuuksia on paljon, eivätkä ne ole kiinni mistään muusta kuin toteuttamisesta. Meillä suomalaisillahan on jo osaamista ja kokemusta kenttäsairaaloiden rakentamisesta, tarvittaessa sellainen saadaan pystyyn vaikka hiekkakentälle, joten miksi me emme pystyisi rakentamaan autoon yksiköitä, joilla voidaan tarjota ihmisille terveydenhuollon hoitopalveluja ja tutkimusta.
Juvonen huomauttaa, että korona-aika on entisestään korostanut tarvetta oikea-aikaiseen hoitoon pääsylle.
– Vanhusväestön osuus on tulevaisuudessa kasvussa, joten terveydenhoitopalvelujen tarve ei ainakaan ole vähenemässä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terveyskeskuspalveluautot aluevaaliohjelma lähipalvelut hammashoito terveyskeskus hoitoonpääsy rahoitus sote-uudistus Riikka Purra perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ajaako keskusta enää suomalaisten ja haja-asutusalueiden asiaa?

PS haluaa vahvistaa kansan ostovoimaa keventämällä veroja ja leikkaamalla turhasta – Ranne: ”Valtion tehtävä on palvella suomalaisia, siihen ei kuulu minkäänlainen maailmanparantaminen”

Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”

Perussuomalaisten aluevaaliohjelma laittaa asiat tärkeysjärjestykseen: ”Rahaa Suomessa on, se vaan menee nyt muualle kuin suomalaisten hyväksi”

Julkinen sotejärjestelmä on kriisissä – ”Kaikki voimavarat pitäisi kohdistaa suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen”

Hoitajapulaa ei ratkaista hallituksen keinoilla – Purra: ”Meidän tulee korjata alan ongelmia eikä peitellä niitä EU:n ulkopuolisella maahanmuutolla”

Perussuomalaiset eivät hyväksy uutta verottajaa ja veronkorotuksia – ”Sote-uudistus ei korjaa yhtään ongelmaa, mutta luo uusia”

Ranne: Uusi himmeli ja vanhat kujeet eivät sotea pelasta – ”Ongelmia ei ratkaista lisäämällä loputtomasti hallintoa ja rahaa, vaan muuttamalla tekemistä”

Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.