
PS ARKISTO
Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”
Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset maakuntavaalit pidetään näillä näkymin jo tammikuussa, jotka vaalit ovat ensimmäinen etappi Sanna Marinin (sd) hallituksen loppuunviemässä sote-uudistuksessa. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri arvioi, että tammikuussa valittavat uudet maakuntavaltuustot eivät kuitenkaan suuremmin paranna tavallisen kansalaisen asemaa.
Perussuomalaiset vastusti eduskunnassa sote-uudistusta.
– Uudistus on hallituksen, lähinnä keskustan poliittinen malli, jossa esimerkiksi sotealueiden määrä ei vastaa asiantuntijoiden suositusta, Meri sanoi tänään Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVA:n aluevaalitentissä.
Meri huomautti, että Suomessa sote-keskustelu pyörii liikaa rakenteellisten kysymysten ympärillä, kuten esimerkiksi siinä, kuinka paljon aluevaltuutettuja on tai mitä palkkioita heille maksetaan.
– Uudistusta pitäisi lähteä tekemään palvelut edellä, koska haaste on nimenomaan peruspalveluissa. Syrjäseuduilla etälääkärien palvelut ovat kasvussa, ja näinhän ei saisi olla, Meri sanoi.
Perussuomalaiset on esittänyt, että sote-palvelut voisivat liikkua ihmisten luokse ja että palveluja voitaisiin toteuttaa esimerkiksi liikkuvilla terveysasemabusseilla.
Hallintoon lähes neljä miljardia
Meri arvosteli erityisesti sitä, että uuden hallinnon rakentamiseen hupenee jo lähes neljä miljardia euroa – raha, joka on pois ihmisten hoitopalveluista.
– Nämäkin rahat olisi voitu kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin. Veronmaksajien rahaa siis kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane.
Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman mukaisesti uusien hyvinvointialueiden rahoitus toteutuisi uudella maakuntaverolla, josta olisi tulossa uusi verotuksen taso valtionveron ja kunnallisveron päälle.
Hallituspuolueet ovat jo ajautuneet riitelemään maakuntaverosta. Perussuomalaiset vastustaa maakuntaveroa ja muutenkin verotuksen kiristämistä tilanteessa, jossa kokonaisveroaste on Suomessa hyvin korkea.
Tosiasiassa veronmaksajan kannattanee silti vain valmistautua maakuntaveron maksamiseen, vaikka hallituspuolueet uskottelevat muuta.
Töitä on liikaa, palkasta jää käteen liian vähän
Meri huomautti, että maakuntaverokeskustelun alle on jäänyt sen huomioiminen, että Suomi käyttää tällä hetkellä pohjoismaissa vähiten rahaa perusterveydenhoitoon.
– Meillä on siis tällä hetkellä olemassa terveydenhoidon perusrahoitusongelma. Kanavasta riippumatta meidän pitäisi panostaa enemmän hoitajiin ja lääkäreihin, koska monet koulutetut ammattilaiset ovat tällä hetkellä siirtyneet pois alalta, muihin tehtäviin.
– Arvioiden mukaan jopa 80 000 koulutettua sote-ammattilaista on siirtynyt alalta muihin tehtäviin. Yksi syy on se, että töitä on liikaa ja palkasta jää käteen liian vähän. Tämä ongelma voidaan korjata joko nostamalla palkkoja tai laskemalla verotusta, Meri sanoi.
Puolueilla on eroja. Perussuomalaisten tänään julkaistussa vaihtoehtobudjetissa esitetään työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä, jotta työn tekijälle jää enemmän käteen.
Hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä
Sote-uudistukseen liittyy myös hoitotakuu eli ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon pääsy asuinpaikasta riippumatta. Mutta onko uusilla hyvinvointialueilla käytettävissä keinoja hoitotakuun toteuttamiseksi?
Meri totesi, että hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä.
– Julkisella puolella on mahdollista luoda vaikka satoja hoitotakuita, mutta se edellyttää, että käytössä on riittävät resurssit, jolloin on mahdollista saada lisää ihmisiä töihin.
Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sanoi ihmettelevänsä sitä, että perussuomalaiset haluaa lisää sote-resursseja, mutta samalla vähemmän veroja ja velkaantumista.
Meri selvensi vihreälle kansanedustajakollegalle.
– Kuten eduskuntakeskusteluista tiedätte, meillä on merkittäviä leikkausesityksiä esimerkiksi haitalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun ja EU-tukiin, niistä tulee miljardeja euroja, mistä tarvittavat rahat otetaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit maakuntavero EU-tukipaketit Iiris Suomela hoitajapula resurssit kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus haittamaahanmuutto Sanna Marin Leena Meri leikkaukset Eva perussuomalaiset hallitus Hallinto kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sote-uudistus syöksee kunnat entistä suurempaan ahdinkoon – Purra: Keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaisille kalliiksi

Hallitus ajautui taas riitaan maakuntaverosta – perussuomalaisilla selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon: ”Verokarhu on kyltymätön”

Valmistaudu maksamaan – maakuntavero tulee, vaikka keskusta ja demarit uskottelevat nyt muuta

Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu hoitoalan kriisiin

Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti asettaa kansallisen edun etusijalle – Tavio: ”Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen”

Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: ”Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”

Koskela: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kääntää kurssin kohti parempaa – ”Puutumme sellaisiin kipukohtiin, joihin muut puolueet eivät tohdi kajota”

Reijonen: Järkeä terveydenhuollon laskutukseen ja perintään – ”On kohtuutonta, että sairauden takia henkilö joutuu jopa ulosottotoimenpiteiden kohteeksi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.