Osana Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmaa aiotaan päättää myös maakuntaverosta, joka tulee sote-uudistuksen kylkiäisenä. Aluevaalien alla keskusta ja demarit ovat näyttävästi kääntäneet takkinsa ja vihjailevat nyt äänestäjille, että uutta verotuksen tasoa ei olisikaan tulossa.

Perussuomalaisilla on selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon, joka nostaisi jo nyt valmiiksi korkealla olevaa kokonaisveroastetta.

Maakuntaverosta onkin kehittynyt omanlaisensa komedianäytelmä hallituksen sisällä, osa puolustelee uutta verotasoa innokkaasti, jotkut toiset hallituksessa eivät sitä kannata – tai ainakin uskottelevat äänestäjille, että eivät kannata.

MTK:n koolle kutsumassa puoluejohtajien aluevaalipaneelissa eilen hallitusta edustavat SDP:n Antti Lindtman ja keskustan Annika Saarikko esittivät tällä kertaa, että eivät kannata maakuntaveroa, vaikka samaa hallitusta edustava kansanedustaja Iiris Suomela (vihr) oli eri linjoilla.

Kepun nuttu nurin

Keskustan ja demareiden uskottelu siitä, että uutta maakuntaveroa ei tule, voidaan nähdä härskinä vaalitemppuna ennen tammikuun maakuntavaaleja, sillä molemmat puolueet kääntelevät nyt takkejaan ja peruvat puheitaan.

Saarikon mieli on maakuntaveron suhteen ainakin näennäisesti muuttunut, sillä vielä vuosi sitten Politiikan toimittajat ry:n debatissa Saarikko esitti, miten maakuntaverolla ”vahvistetaan aidosti itsehallintoa eri puolilla Suomea”.

Purra: Ei koskaan maakuntaveroa

Tuoreessa SDP:n aluevaaliohjelmassa demarit kannattavat maakuntaveroa ja sitä kuvataan ”toteuttamiskelpoiseksi”. Siihen nähden demaripoliitikkojen, kuten nyt Lindtmanin, uusimmat puheet ovat epäuskottavia.

Perussuomalaiset haluaa keventää työn ja yrittämisen verotusta, eikä perussuomalaiset kaipaa muitakaan lisäveroja.

– Ei koskaan maakuntaveroa, Purra sanoi ytimekkäästi MTK:n paneelissa eilen.

Hän myös toi esille, että sote-uudistus tulee väistämättä heikentämään kuntataloutta.

– Kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää ja tehtävät paisuvat vuosi vuodelta. Mikäpä siinä, aina voidaan keksiä uusia hienoja kohteita, mutta rahat eivät riitä kaikkeen. Tiedämme, että uudistus tulee monessa paikassa heikentämään kuntataloutta. Valtion tulisikin siis kyetä supistamaan tehtäviä kunnilta, tähän tulisi keskittyä ensisijaisesti eikä siihen, että tehtäviä siirrellään hallinnon tasolta toiselle.

Purra muistutti Saarikkoa tosiasioista

Keskusta on vaalilupauksenaan ilmoittanut tavoitteekseen saada soten myötä terveyskeskus joka kuntaan. Saarikko vakuutteli myös eilen MTK:n paneelissa, että uudistuksen tarkoitus on nimenomaan turvata lähipalvelut.

Purra kuitenkin muistutti kollegaansa tosiasioista ja huomautti, että tälläkään hetkellä monessa kunnassa ei ole pääsyä terveyspalveluihin.

– Terveyskeskus ehdottomasti pitäisi olla joka kunnassa. Valitettavasti tällä keskittävällä hallinnon uudistuksella näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan, paitsi ehkä kuntia yhdistelemällä. Jos joku puolue siis väittää, että tämän uudistuksen jälkeen joka kunnassa on terveyskeskus, niin se ei vaan pidä paikkaansa, Purra sanoi.

SUOMEN UUTISET