Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että uuden veron kehittäminen tarkoittaa käytännössä aina sitä, että kokonaisveroaste nousee. – Suomalainen veronmaksaja sen maksaa aina, Purra sanoi tänään Kuntaliiton puheenjohtajatentissä.

Puoluejohtajista maakuntaveroa ilmaisivat vastustavansa suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat eli kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra.

Purra huomautti, että uuden veron kehittäminen tarkoittaa käytännössä aina sitä, että kokonaisveroaste nousee. Purra nosti esille myös kuntien laajalle levinneet lakisääteiset tehtävät, joihin uppoaa rahaa.

– Keskusteluissa ei ole tuotu ratkaisuja siihen, minkälaisia kuntien tai uuden hallinnon tason lakisääteisiä tehtäviä olisi mahdollista purkaa. Päinvastoin: koko ajan menot tulevat lisääntymään, samalla verotustarve lisääntyy.

– Perusongelma on se, että kokonaisveroasteemme on jo nyt tapissa – ja se on itsessään kasvun este. Vaikka kunnista teknisesti otettaisiin mekaaninen osuus pois, mutta menopuolta ei mikään rajoita, tosiasia on, että suomalainen veronmaksaja vain maksaa yhä enemmän, Purra sanoi.

Keskusta yritti kiemurrella

Yllättäen maakuntaveroasiassa hallitusrintama repesi keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen nostettua punaisen lapun maakuntaverolle. Honkosen mukaan keskusta olisi toistaiseksi sitoutunut vain maakuntaveron valmisteluun kokonaisuuden osana, mutta ei siihen, että vero otettaisiin käyttöön.

Muut paikalla olleet hallituspuolueiden johtajat näyttivät vihreää maakuntaverolle. Pääministeri Sanna Marin (sd) näytti Honkoselle ”kaapin paikkaa” vahvistaen samalla, että hallituksen esitys maakuntaverosta on tulossa.

Marin lausui, että hänen käsityksensä mukaan kaikki hallituspuolueet, myös keskusta ovat sitoutuneet siihen, että kokonaisuutta valmistellaan, samoin kuin tehtäviä, joita hyvinvointialueet voisivat tulevaisuudessa hoitaa.

Vasemmiston mielestä kokonaisveroaste ei nouse

Mielellään himoverottavien vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat Maria Ohisalo ja Li Andersson olivat molemmat sitä mieltä, että maakuntaveroa tarvitaan. Anderssonin mukaan luomalla maakuntavero voidaan samalla ”huolehtia vastuusta”.

Andersson myös väitti, että kokonaisveroaste ei muka nouse maakuntaveron myötä. Uskoo ken tahtoo.

Suomen verokiila on jo nyt Pohjoismaiden korkeimpia ja Suomen kokonaisveroaste on yksi korkeimmista koko maailmassa.

SUOMEN UUTISET