Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra painottaa, että on päivänselvää, että hallituksen piirissä soten kylkiäisenä kaavailtu maakuntavero nostaisi jo nyt valmiiksi korkealla olevaa kokonaisveroastetta. – Aina, kun tehdään uusi hallinnon taso, niin se lupaa huonoa veronmaksajan kannalta, Purra sanoo.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen osana sote-uudistusta kaavailema maakuntavero jakaa edelleen jyrkästi mielipiteitä. Perussuomalaisilla on kuitenkin selkeän kielteinen linja.

Suomen Yrittäjien puolueiden puheenjohtajille järjestämässä aluevaalitentissä tänään perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että perussuomalaiset ei ylipäätään kannata uutta sote-mallia.

Uudistus on syöksemässä kunnat taloudelliseen ahdinkoon, ja samalla uhkana on paitsi palvelujen keskittyminen myös verotuksen kiristyminen.

– Vaikka on totta, että uusille hyvinvointialueille ei saada autonomiaa ilman veronkeruuoikeutta, lähtökohta on kuitenkin se, että aina kun meille tehdään uusi hallinnon taso tai uusi vero, niin se lupaa veronmaksajan kannalta huonoa.

Purra totesi, että on päivänselvää, että maakuntavero nostaisi jo nyt valmiiksi korkealla olevaa kokonaisveroastetta.

– Uusi vero myös lisäisi entisestään sote-puolen menoja, koska tunnetusti verokarhu on kyltymätön, riippumatta siitä millä hallinnon tasolla veroja kerätään. Uutta veroa on siis välttämätöntä vastustaa, niin tässä kuin kaikkialla muuallakin, Purra sanoi.

Kokoomuspomo Petteri Orpo oli samoilla linjoilla Purran kanssa.

– Ei missään tapauksessa maakuntaveroa, kaksi verotuksen tasoa riittää, Orpo sanoi.

Vihreät ja SDP valmiina kiristämään veroja

Paikalla olleista puoluejohtajista vain vihreiden Hanna Holopainen ja SDP:n Matias Mäkynen ilmoittivat kannattavansa uutta verotuksen tasoa.

Mäkynen, joka muutenkin liikkuu talouspolitiikassa aivan omilla linjoillaan, väitti talousvaliokunnan asiantuntijakuulemisiin perustuen, että maakuntavero jopa laskisi veroastetta. Mäkynen kuitenkin myönsi, että vaikka maakuntavero on teoriassa hyvä ajatus, käytännössä se olisi vaikea luoda ilman tasausjärjestelmää.

Vaikka soten on vakuuteltu tuovan säästöjä, useiden laskelmien mukaan tosiasiassa uudistuksesta arvioidaan seuraavan keskituloiselle ainakin 1 800 euroa vuodessa lisää verorasitusta.

Vihreät on valmis kiristyviin veroihin, sillä puheenjohtajatentissä Holopainen ilmoitti pitävänsä uutta maakuntaveroa ”erittäin tärkeänä”.

– Maakuntavero on täysin välttämätön muun muassa alueellisten hankintojen ja kehitystyön vuoksi, Holopainen sanoi.

Keskustan oma luomus

Hallitus on ajautunut riitaan maakuntaverosta jo ennen sote-uudistuksen alkamista, sillä keskusta ei ole veron takana. Vihreiden ja SDP:n kanssa eriävän kannan puheenjohtajatentissä esitti keskustan Markus Lohi, joka ilmoitti, että maakuntavero ei sovi Suomen järjestelmään muun muassa siksi, koska sen on havaittu aiheuttavan alueellista epätasa-arvoa.

Purra huomautti Lohelle, että keskustan ”venkulointi” näyttää ihmeelliseltä tilanteessa, jossa sote-uudistus on pitkälti keskustan oma luomus.

– Keskusta on ajanut maakuntauudistusta jo yli 50 vuotta ja nyt se sen saa. On kuitenkin selvää, että näin massiivinen hallinnon uudistus ei olisi ollut välttämätön, jotta olisimme kyenneet korjaamaan sote-järjestelmää ja tekemään sinne parempia palveluja.

Purra ihmetteli sitä, että keskusta on muka vasta nyt saanut tietää soten rahoituksen vaikutuksista

– Kyllä teillä on ollut tiedossa Suomen erilaiset alueet, erilaiset tulotasot ja veronmaksukyvyt, sairastavuus, hoidettavuus ja niin edelleen. Niin se on meilläkin tiedossa. Tässä nyt hallituksen erimielisyys nähdään jälleen kerran.

SUOMEN UUTISET