Iltalehti kertoi tällä viikolla lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden heikosta tilanteesta Suomessa. Odotusajat ovat etenkin koronaepidemian aikana monin paikoin ylittäneet hoitotakuun rajat sekä hoidon tarpeen arvioinnin että hoitoon pääsyn suhteen. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii hallitusta ratkaisemaan mielenterveyspalvelujen resurssipulan palkkaamalla lisää tekijöitä.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lähetteiden määrä on ollut jatkuvassa kasvusta vuodesta 2014 lähtien. Tästä huolimatta sairaanhoitopiirit kärsivät jatkuvasta resurssipulasta, ja hoitoon pääsyä joudutaan odottamaan kohtuuttoman kauan. Esimerkiksi Kuopion kaupunki oli jopa kieltänyt lääkäreitä kirjoittamasta lähetteitä tiettyihin mielenterveyspalveluihin, koska niitä ei ole pystytty toteuttamaan.

– Kuukausien jonotus vaarantaa potilasturvallisuuden ja lisää lasten ja nuorten pahoinvointia entisestään. Palveluiden saatavuus ei voi jäädä kiinni rahasta, vaan resurssipula on ratkaistava palkkaamalla lisää tekijöitä. Se maksaa itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen painottaa.

Syrjäytyminen ja päihteiden väärinkäyttö todellisia ongelmia

Ongelmia ei ole pelkästään mielenterveyspalveluiden toteutuksessa vaan myös niiden toteutuksen valvonnassa. Resurssipulan takia palveluiden järjestelmällistä valvontaa ei voida toteuttaa aluehallintovirastojen tai Valviran toimesta, vaan ongelmiin reagoidaan lähinnä epäkohtailmoitusten perusteella.

– Valvonnan puute johtaa pahimmillaan siihen, että ongelmia lakaistaan maton alle, kunnes koko korttitalo sortuu. Pitkät odotusajat ja hoitoon pääsyn vaikeus aiheuttavat suurta inhimillistä kärsimystä apua tarvitseville, ja resurssipula johtaa henkilöstön uupumiseen. Lastensuojelun parissa työskennelleenä olen nähnyt, mihin hoitamattomat mielenterveysongelmat pahimmillaan johtavat.

– Syrjäytyminen ja itselääkinnällinen päihteiden väärinkäyttö ovat todellisia ongelmia lukemattomille nuorille. Pahimmillaan heidän paha olonsa voi johtaa itsemurhan kautta lapsen tai nuoren kuolemaan. Asia on siis erittäin vakava, ja tässä on nyt monen lapsen ja nuoren kohdalla oikeasti henki kyseessä, Antikainen kertoo huolestuneena.

Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin ja hoitotakuun toteutumiseen liittyen.

Suomen Uutiset