Kansanedustaja Arja Juvonen pitää Vantaalla tapahtunutta iäkkäiden vanhempien kuolemaan johtanutta tapausta lamaannuttavana viestinä yhteiskunnan tämänhetkisestä tilasta. Miehen epäillään surmanneen vanhempansa.

Julkisuudessa olleen tiedon mukaan vanhemmat eivät olleet saaneet mielenterveysongelmista kärsineelle pojalle hoitopaikkaa (IS 22.11. 2021).

– Tapaus on pimeästä syvyydestä tuleva viesti siitä, missä Suomessa mennään. Yhteiskunta ulkoistaa henkisesti pahoinvoivat ihmiset läheisilleen hoidettavaksi, sillä hoitopaikkoja ei ole ja avohoito on päivän sana. Vastaanotto aikoja ei saa lääkärille, terveyskeskuksen puhelinpalvelun takaisinsoittoa ei kuulu, Arja Juvonen kauhistelee.

– Olen saanut tällä viikolla yhteydenoton nuorelta ihmiseltä, joka odottaa edelleen takaisin soittoa viime viikoisen terveyskeskukseen tekemänsä yhteydenoton jälkeen. Ihmiset hylätään ongelmiensa kanssa. Suomessa on menossa henkisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden romahdustila, katastrofi, jota ei edes haluta korjata.

”Miksi me maksamme veroja?”

Juvonen teki jo vuonna 2013 kirjallisen kysymyksen eduskunnassa, jossa esitettiin huoli psykiatristen sairaalapaikkojen karsimisesta ja avohoidon resursserista. Kyseessä oli juuri Uudenmaan HUS alueen psykiatristen sairaalapaikkojen vähentäminen. Juvonen kantoi huolta siitä, miten lisääntyneiden mielenterveysongelmien hoito painottuu vain lääkkeisiin ja potilaat jätetään muuten oman onnensa varaan.

– Yhteiskunnassa on reagoitava mielen hätään. Yksikään puhelu, jossa henkilö sanoo tarvitsevansa apua ja tukea henkiseen hätään ei saa jäädä vastaamatta. Myös läheisten huoli on kuultava. Yksityisyyden suojaa on tässä pohdittava siten, että pahoinvoivan ihmisen hätä on saatava kuuluviin. Miten se on mahdollista, se on ratkaistava.

– Ihmisen on päästävä myös kelan tukemaan terapiaan. On väärin, että oletetaan, että ihmisellä on varaa mennä yksityiseen terapiaan, jonne pääsee ohi julkisten jonojen, mutta joka maksaa jopa satoja euroja kerta. Miksi me maksamme veroja tässä yhteiskunnassa? Juvonen kysyy.

Sote-uudistus ei korjaa ongelmia

Psykologien, lääkäreiden, psykoterapeuttien, psykiatristen sairaanhoitajien, päihdetyön koulutuksen ja muun terapiakoulutuksen lisääminen on Juvosen mielestä ehdotonta.

– Alaa opiskelevien resurssien käyttö myös tietyssä vaiheessa opintoja on otettava heti käyttöön. Opiskelijoiden karttunutta osaamista ja tietotaitoa on otettava käyttöön nopeammin. Opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön on heti ryhdyttävä yhdistämään voimiaan, Juvonen vaatii.

– Tuleva soteuudistus uhkaa jäädä hallintohimmeliksi sekä byrokratian ja erilaisten toimielinten kokoontumiskerhoksi, sillä hallitus ei millään toimillaan viittaa siihen, että ihmisten terveyspalvelut paranevat tai että ne edes turvataan. Digipalvelujen sijaan terveydenhuollon asiakas on kohdattava kasvotusten.

SUOMEN UUTISET