Mielenterveysongelmat ovat olleet Suomessa jo pitkään kovassa kasvussa, ja koronavirusepidemia on lisännyt ihmisten kokemaa ahdistusta, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen. Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Juvonen vaatii hallitusta huomioimaan terapiatakuu-kansalaisaloitteessa esitetyt parannusehdotukset mielenterveyspalvelujen kehittämiseksi.

Muun muassa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Ilta-sanomille 28.10. antamasta tiedosta käy ilmi, että kriisipuhelimeen on tullut syyskuussa 27 000 soittoyritystä, kun viime vuoden syyskuussa luku oli 19 000. Myös edellisen vuoden soittojen määrä, 211 700, on ylittynyt jo lokakuussa.

– Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne pahentaa monien mielenterveydeltään hauraiden ihmisten tilannetta entisestään, mutta tuo ongelmia myös heille, joilla vastaavia ei aiemmin ole ollut. Huolet terveydestä, toimeentulosta ja ihmissuhteista kuormittavat raskaasti, ahdistus ja synkkä mieli saavat vallan, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen.

Terapiatakuun aika on nyt

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen aika on Juvosen mukaan juuri nyt. Ihmisten on päästävä nopeammin ja helpommin avun piiriin. Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa ehdotetun lakimuutoksen myötä soveltuvaa varhaista hoitoa voitaisiin tarjota jo perusterveydenhuollossa, jossa hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa. Oireen mukaisen psykoterapiahoidon tai muun psykososiaalisen hoidon tulisi Juvosen mielestä alkaa kuukauden sisällä tästä.

– Palvelujen kehittämisen tulisi kuitenkin alkaa jo ennen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, eli mielenterveyspalvelujen kehittämisellä ja palveluiden resurssien lisäämisellä on kiire, Juvonen vaatii.

Miten hallitus turvaa mielenterveyspalvelut perusterveydenhuollossa?

Juvonen on jättänyt mielenterveyspalvelujen kehittämisestä kirjallisen kysymyksen ja terapiatakuun voimaansaattamisesta toimenpidealoitteen. Tänään julkaistussa perussuomalaisten eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetissa 2021 esitetään myös resursseja terapiatakuuseen.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Juvonen tiedustelee, miten hallitus huomioi terapiatakuu-kansalaisaloitteen esittämät parannusehdotukset mielenterveyspalvelujen kehittämisessä.

– Miten hallitus turvaa, että perusterveydenhuollossa mielenterveyspalvelut ovat riittävällä tasolla ja kaikenikäisillä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevilla ihmisillä on mahdollisuus hakeutua ja päästä palvelujen piiriin eli arvioon, tutkimukseen, hoitoon ja tarvittaessa erikoissairaanhoitoon ja Kelan kuntoutuspsykoterapiaan? Juvonen kysyy lisäksi.

Suomen Uutiset