Kansanedustaja Rami Lehtinen pitää huolestuttavana kasvaneita hoitojonoja. Kaikkien hyvinvointialueiden jonot ovat kasvaneet, ja elokuun lopussa erikoissairaanhoidon jonoissa oli yli 177 00 ihmistä. Lehtisen mielestä edellisen hallituksen ehdottamaa hoitajamitoitusta ei voida toteuttaa nykyisillä resursseilla, laki kun ei hoida yhtäkään potilasta.

– Nykyisen hallituksen toimilla jonon perälläkin on toivon kipinää. Hallitus tulee lisäämään rahoitusta 335 miljoonaa euroa palveluseteleiden ja Kela-korvausten muodossa, jotta hoitojonoja saadaan purettua, totesi kansanedustaja Rami Lehtinen torstain täysistunnon puheenvuorossaan.

Lääkäriopiskelijat pitkään työjaksoon julkiselle

Lehtinen pitää hallituksen päätöstä lasten ja nuorten terapiatakuusta hyvänä juttuna, mutta nosti samalla keskustelussa esille sen, että terapiatakuun tarjoaminen koko väestölle olisi haasteellista henkilöstöpulan takia. Terapeuttinen hoito vaatii useita hoitojaksoja. Jos terapiatakuu koskisi koko väestöä, niin hoitojaksot jäisivät vajaiksi ja ketään ei saataisi kuntoon. Lehtinen ehdottaakin ratkaisua lääkäripulaan:

– Lisätään merkittävästi lääkärien koulutusmäärää ja tehdään korjaava malli lääkärikoulutukseen, missä velvoitetaan lääkäriopiskelijaa pitkään työjaksoon julkisessa terveydenhuollossa. Näin saadaan lisää työvoiman pysyvyyttä julkiseen terveydenhuoltoon ja henkilöstöpula lieventyy.

Suomen Uutiset