

PS ARKISTO
Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Sairaaloiden ja päivystysten verkostoa koskeva valmistelu etenee
Päivystyksiä ja erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevan lainvalmistelun etenemisen aikataulu on herättänyt laajalti kiinnostusta. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoo uudistuksen etenemisen aikataulusta.
Viime syksynä asetetun virkamiestyöryhmän julkaistua raporttinsa tammikuussa varsinainen lainvalmistelu ministeriössä pääsi käyntiin. Osana virkavalmistelua tehdään monipuoliset vaikutusten arvioinnit ja pohditaan myös vaihtoehtoisia tapoja erikoissairaanhoidon tehostamiseksi.
– Valmistelun edetessä lakihanketta on käsitelty ja käsitellään ministerityöryhmässä maalis-toukokuussa, ja tavoitteena on saada esitys lausunnolle toukokuussa. Tarkoituksena on noudattaa normaalia kuuden viikon lausuntoaikaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Kokonaisuus on haastava
Kokonaisuus on monin tavoin haastava. Keskeinen tulevaisuuden sairaalaverkostoa määrittävä tekijä on ammattihenkilöstön saatavuus. Henkilöstöpulan vuoksi on tärkeää, että ammattilaisten työaika voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.
– Tammikuussa julkaistu sairaalaverkkotyöryhmän raportti on herättänyt laajaa keskustelua ja huolta hyvinvointialueilla ja kansalaisten keskuudessa. Asian valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriössä ykkösprioriteetti, ja lausunnolle lähtevän lakiesityksen sisällöstä tiedotetaan heti kun se on valmis eli aikataulusuunnitelman mukaan toukokuussa, sanoo ministeri Juuso.
Lait vahvistettaneen joulukuussa
Lausuntopalautteen jälkeen esityksen käsittely jatkuu syksyllä.
– Lausuntopalautteen kokoamisen jälkeinen poliittinen käsittely jatkuu elokuun alussa, ja kun tarvittavat muutokset on tehty, esitys menee lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyyn. Syksyn aikana esitys käy hyvinvointialuetalouden ja –hallinnon neuvottelukunnassa. Ennen valtioneuvoston käsittelyä esitys lähetetään Oikeuskanslerinviraston ennakkotarkastukseen, ministeri Juuso kuvailee prosessia.
– Kun nämä käsittelyvaiheet on käyty, esitys menee raha-asiainvaliokunnan ja valtioneuvoston käsittelyyn. Tämän jälkeen esitys annetaan eduskuntaan budjettilakiaikataulussa. Eduskunnassa esitystä käsittelevät normaalin kaavan mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta mietintövaliokuntana sekä mahdolliset lausuntovaliokunnat syysistuntokauden aikana. Lopuksi eduskuntakäsittelyn jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lait. Tämä tapahtuisi arviolta joulukuussa, Juuso jatkaa.
Esitetyn lainsäädännön on suunniteltu tulevan voimaan vuoden 2026 alussa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntöuudistukset henkilöstöpula erikoissairaanhoito hyvinvointialueet sairaalat lainvalmistelu päivystys lainsäädäntö sosiaali- ja terveysministeriö Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Päivystyskriisi on riistäytynyt käsistä

Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja

Yksityissektoria tarvitaan purkamaan Siltasairaalan hoitovelkaa – Juvonen: ”Julkisen terveydenhuollon tilanne on järkyttävän surullinen Suomessa”

Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa jatkettava hoitajapulasta johtuen – ”Hoitajamitoituksen nosto ei ratkaise sitä tosiasiaa, että meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hoitoalan henkilökuntaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.