Lastensuojelun tilanne on hälyttävä, ja apua tarvitsevien lasten ja nuorten määrä jatkaa kasvuaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomautti eduskunnan kyselytunnilla, että lastensuojelun resurssipula, lainsäädännön toimimattomuus ja muut järjestelmän heikkoudet voivat johtaa peruuttamattomiin tragedioihin.

– Koko Suomea vuonna 2012 järkyttänyt lapsen kuolemaan johtanut tapaus osoitti, kuinka helposti lapsi voi pudota yhteiskunnan turvaverkkojen läpi traagisin seurauksin. Myös Koskelan teinimurhan uhriksi joutunut poika oli lastensuojelun asiakas, huomautti kansanedustaja Sanna Antikainen.

Tuleeko luvattua uudistusta?

Edellisellä kyselytunnilla sivuttiin samaa aihetta, ja tuolloin peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi, että hallitus on aloittamassa lastensuojelulain uudistuksen. Kolme päivää sitten kuitenkin uutisoitiin, ettei lastensuojelulain uudistuspaketti etenekään.

– Ministeri Lindén, lastensuojelun heikko tilanne on johtanut Suomessa lasten kuolemiin. Miten voi olla, että ministeriössä ei ole osoitettu tarvittavia resursseja lastensuojelulain epäkohtien korjaamiseksi ja lasten turvallisuuden takaamiseksi? Antikainen kysyi.

Kokonaisuudistus hamassa tulevaisuudessa

Lindén vastasi, että kun hän totesi lastensuojelun kokonaisuudistuksen alkavan, niin se perustui siihen arvioon, että lähes vuosittaisten pienten lakikorjausten sijaan koko laki pitäisi uudistaa. Aikataulusta Lindén ei kuitenkaan puhunut mitään.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen tivasikin ministeri Lindéniltä konkretiaa.

– Olette vastanneet lähes kaikkiin muihin kysymyksiin paitsi siihen tärkeimpään: milloin tämä lastensuojelun kokonaisuudistus tulee? Koponen kysyi.

Lindén selitti, ettei kokonaisuudistus ole yhden tai kahden kuukauden asia, vaan se vasta käynnistyy tämän hallituskauden aikana ja jatkuu seuraavalle hallitukselle.

Pahoinpitelyt rajussa kasvussa

Antikainen lisäsi, että tärkeä lastensuojelun tehtävä on puuttua lasten ja nuorten harjoittamaan väkivaltaan. Tilastokeskuksen mukaan alle 15-vuotiaiden tekemien pahoinpitelyjen määrä kasvoi vuodesta 2020 vuoteen 2021 noin 23 prosenttia.

– Viime vuonna pahoinpitelyistä epäiltyjä alle 15-vuotiaita nuoria oli noin 2 200. Alle 15-vuotiaiden pahoinpitelijöiden uhreista noin 850 oli jopa 7-12-vuotiaita, 940 13-17-vuotiaita ja 450 täysi-ikäisiä. Tilastojen mukaan epäiltyjen määrä on kasvanut 2000-luvulla melkein joka vuosi.

– Yli 22 prosenttia epäillyistä oli ulkomaalaistaustaisia ja ulkomaalaistaustaisten epäiltyjen määrä kasvoi samana aikana noin 30 prosenttia, Antikainen luetteli.

Suomen Uutiset