Yhdeksän puoluejohtajan tv-tentissä ei juurikaan päästy kenenkään tenttaamiseen. Sen sijaan lähetysaika kului pitkälti muutaman puoluepomon esittämiin monologeihin ja pinnalliseen mainospuheeseen.

MTV Uutiset oli saanut tiistai-iltana kerättyä studioon kaikki eduskuntapuolueiden yhdeksän puheenjohtajaa tarkoituksena keskustella tulevista aluevaaleista. Ennakkojutun perusteella MTV vihjaili, että ”puhisten” keskustellessa keskenään vilkkaasti, kansalaisille ehkä selviäisi, mistä aluevaaleissa on kyse.

Toisin kävi. Varsinaisesti puoluepomojen tenttaamiseen ei juuri päästy. Sen sijaan lähetysaika kului enimmäkseen muutaman puoluepomon esittämiin monologeihin ja aluevaaliohjelmista opeteltuun pinnalliseen mainospuheeseen.

MTV:n tentin juonsivat MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja uutisankkuri Jan Andersson. Molemmat ovat meritoituneita ja kokeneita journalisteja. Tällä kertaa he kuitenkin vain pitkälti antoivat tentin luisua läpi mainoskatkosta toiseen.

Ensimmäiseen mainoskatkoon pelkkää koronaa

Tentti alkoi yllätyksettömästi ja tylsähkösti Suomen koronatilanteen päivityksillä ja hallituksen koronastrategian pohdiskelulla, johon hupeni aika ensimmäiseen mainoskatkoon asti.

Pääministeri Sanna Marin oli mukavuusalueellaan saatuaan jälleen tilaisuuden kertoa yleispiirteisesti hallituksen koronatoimista. Marin käytti pitkästi puheaikaa kertoessaan, että hallitus on kokouksissaan viilannut koronastrategiaa ja pohtinut, miten tilanteeseen ja tulevaisuuteen pitäisi suhtautua.

Katsojille selvisi, että hallitus on saanut THL:n arvioita siitä, miten kiihtyvä omikronaalto on ehkä menossa ohi. Arvion mukaan tammi-helmikuun taitteessa tautihuippu olisi käsillä, jonka jälkeen tartuntamäärä ja sairaalahoidon kuormitus lähtee laskemaan, ehkä. Vaikka mistäpä sen vielä kukaan tietää.

Marinin mukaan hallitus on arvioimassa, että rajoituksia on syytä jatkaa ainakin helmikuun puoliväliin. Marin sai myös sanottua, että koronapassille olisi vielä käyttöä.

Korona-osuudessa kuultiin paljon itsestäänselvyyksiä ja latteuksia, kuten valtiovarainministeri Annika Saarikon huomio siitä, että taudin leviämistä ei voida estää joten rajoituksilla pyritään siihen, että kaikki suomalaiset eivät sairastuisi yhtä aikaa.

– Meidän järjestelmä ei sitä kestäisi, Saarikko sanoi.

Ihanko totta, saattoi tv-katsoja miettiä.

Marin sai ylivoimaisesti eniten puheaikaa

Kuten monissa aiemmissakin puoluejohtajatenteissä, myös tällä kertaa lähetys kääntyi lähinnä Sanna Marinin omaksi puheohjelmaksi, sillä juontajat antoivat Marinille ylivoimaisesti eniten puheaikaa – yli 12 minuuttia.

Marin sai puhua pitkäpiimäisesti ja ympäripyöreästi lempiaiheistaan koronatoimista, lainsäädännön valmistelusta, hoitotakuusta, hoitajamitoituksesta ja siitä, että hallitus tekee kaikkensa yrittääkseen parantaa ihmisten palveluita.

Muutamaan kertaan tentin juontajat ilmoittivat, että pitäisi puhua myös rahasta. Syytä onkin, sillä sote-rahoituksesta todellisuuden huomioiminen loistaa poissaolollaan.

Esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) lausunnon mukaan Marinin hallituksen hoitotakuun toteutuminen on epärealistista. VATTin mukaan hoitotakuuesityksessä ei ole esimerkiksi huomioitu pulaa terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä sekä tarvittavasta lisärahoituksesta.

Sote-menojen myös arvioidaan jatkossa paisuvan jopa miljardi euroa vuodessa, ja lisähaasteita asettaa väestön ikääntyminen. Mistä siis saadaan rahat menoihin? Marinin mukaan vastuu rahoista olisi aluevaltuustojen päättäjillä, joilla on vastuu tarjota palveluja kustannustehokkaasti. Resursseja pitäisi myös kuulemma ”ohjata perustasolle”.

Marinin hallitustoveri Li Andersson (vas) nosti esille lempiaiheensa maakuntaveron ja myös kustannustehokkuuden.

Tentin juontajat antoivat ministerinaisten enimmäkseen puhua, eikä heille esitetty kysymyksiä esimerkiksi EU-tukipaketeista, maahanmuuton kustannuksista tai kehitysavusta, joihin hupenee miljardeja vuosittain. Vaihtoehtoisesti nämä rahat olisivat myös käytettävissä suomalaisten sote-palveluihin, koska hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta.

Maikkari ei suonut keskustelua tärkeysjärjestyksestä

Tentin perusteella näyttää siltä, että MTV teki tietoisen päätöksen luovuttaa lähetysaikaa pääministeri Marinin yksinpuhelulle.

MTV myöntää myös nettiuutisessaan, että tentti lähinnä pyöri Marinin ympärillä. Niin se toki pyöri, koska tentin juontajat antoivat sen pyöriä. Toiseksi eniten lähetysaikaa sai Marinin hallituskumppani, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Kokoomuksen Petteri Orpo sai hänkin noin yhdeksän minuuttia puheaikaa, mutta muiden puoluejohtajien osaksi jäi pitkälti Marinin ja Saarikon monologien kuunteleminen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralle suotiin nelisen puheenvuoroa, joista kaksi keskeytettiin nopeasti. Yhteensä puheaikaa irtosi noin viisi minuuttia.

Purra on aluevaalien alla pitänyt vahvasti esillä soten riittämätöntä rahoitusta ja menokohteiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Tästä aiheesta maikkarin tenttaajat eivät kuitenkaan juuri halunneet avata keskustelua.

Liike NYTin Harry Harkimon osa ei ollut paljon parempi, sillä hänenkin puheaikansa jäi viiden minuutin kieppeille. Myös Harkimo yritti puhua soten rahoitusongelmista, mutta keskustelu käännettiin asian viereen.

Some jakaa kritiikkiä maikkarille

Sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että puheenvuorojen jakamisen osalta tentti ei ihan mennyt niin kuin piti eikä keskeisiin kysymyksiin saatu vastauksia.

SUOMEN UUTISET