Edellisen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aiempi kaukonäköinen varoittelu Saksan riippuvuudesta venäläiseen kaasuun on keväällä 2022 osoittautunut varteenotettavaksi uhaksi ja ongelmaksi. Helsingin Sanomat nyrpisteli perään ja vihjaili, että Venäjän sijaan Euroopan ongelma olisikin Trump itse.

Euroopan energiariippuvuus Venäjästä on osoittautunut ongelmalliseksi tilanteessa, jossa Eurooppa on lähes koko muun maailman rinnalla katkaissut tai katkaisemassa kauppasuhteita Venäjään.

Venäläinen tuontienergia pitää silti edelleen Eurooppaa pihtiotteessaan, josta on hankala pyristellä irti. Kaukonäköiseksi onkin osoittautunut edellisen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aiempi varoittelu Saksan riippuvuudesta venäläiseen kaasuun.

Nato-huippukokouksessa syksyllä 2018 Trump sivalsi kovasanaisesti Saksaa. Trump sanoi pitävänsä Nord Stream II -kaasuputkihanketta Venäjän kanssa sopimattomana.

- Saksa on Venäjän vanki. Koska 60–70 prosenttia maan energiasta tulee Venäjältä, Saksa on täysin Venäjän kontrolloima, presidentti sanoi uutistoimistojen mukaan aamiaisella Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

- He maksavat miljardeja dollareita Venäjälle, jota vastaan meidän täytyy heitä puolustaa.

Hesari ylenkatsoo Trumpia

Venäläisen energian korvaaminen tulee olemaan haaste Euroopalle. EU-maissa noin 40 prosenttia käytetystä maakaasusta tulee Venäjältä. Myös Suomessa Venäläisen energian osuus on suuri, jopa yli 60 prosenttia. Esimerkiksi kivihiilestä valtaosa tulee Venäjältä.

Trumpin varoittelu on keväällä 2022 osoittautunut täysin varteenotettavaksi uhaksi ja ongelmaksi, vaikka lausunnolle ei aiemmin annettu merkitystä.

Trump-ylenkatsovana mediana tunnettu Helsingin Sanomat jopa nyrpisteli myöhemmin perään ja vihjaili, että Venäjän sijaan Euroopan ongelma olisikin Trump itse.

Kuinkas sitten kävikään?

Trump-halveksuntaansa HS on tuonut usein esille ei pääkirjoituksissa, vaan erityisesti julkaisemissaan tarkasti valikoitujen vierailevien kolumnistien tuuttauksissa.

Loppukesällä 2019 HS julisti ylimielisesti otsikossaan: ”Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä”.

Kolumnisti Sixten Korkman hieman pehmenteli ylimielistä väitettään toteamalla, että toki myös Vladimir Putinin Venäjä on autoritaarinen maa, jossa historiaa vääristetään ja media myötäilee vallanpitäjiä, ja ettei Venäjästä ole kenellekään esikuvaksi.

Silti huhtikuussa 2022 alkaa näyttää siltä, että Euroopan – ja koko maailman – ongelma ei suinkaan ole Donald Trump, vaan Venäjä – eli täysin päinvastoin kuin HS uskotteli.

Helsingin Sanomille ja Korkmanille voidaankin esittää kysymys: miten meni niin kuin omasta mielestä?

SUOMEN UUTISET