Britannian lapsiperheitä uhkaa polttoaineköyhyys, kun yhä suurempi osa perheen käytettävissä olevista tuloista menee energialaskujen maksamiseen. Hinnat nousevat reippaasti huhtikuun alussa, ja Venäjän sodan vaikutukset eivät ole vielä edes mukana tässä korotuksessa. Kylmissä ja kosteissa kodeissa asuminen vaikuttaa myös lasten terveyteen.

Kaksi ja puoli miljoonaa lapsiperhettä tulee kärsimään polttoaineköyhyydestä, kun energian kattohintoja nostetaan huhtikuun alussa Britanniassa, kertoo Sky News. Polttoaineköyhyydellä tarkoitetaan sitä, että yli kymmenen prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista menee energialaskuun.

Lehden mukaan polttoaineköyhyys tulee koskettamaan 40 prosenttia kaikista lapsiperheistä ja yli puolta yksinhuoltajaperheistä. Energialaskuun on odotettavissa yli 50 prosentin korotus, kun kaasu- ja sähkömarkkinoita hallinnoiva viranomainen Ofgem nostaa kattohintoja.

Kaasun hinta lähes tuplaantuu

Jatkossa energiayhtiöt saavat laskuttaa asiakkailtaan sähköstä korkeintaan 0,28 puntaa kilowattitunnilta (aiemmin 0,21 puntaa/kWh). Britannian kodeissa yleisesti käytettävän kaasun hintakatto lähes tuplaantuu. Lopullinen lasku riippuu tietenkin toteutuneen kulutuksen määrästä.

Tyypillisen kotitalouden energialaskun arvioidaan nousevan noin seitsemällä sadalla punnalla vuodessa. Kuukausitasolla energialasku nousee 107 punnasta 164 puntaan. Pahiten hinnannousu iskee kaikkein pienituloisimpiin.

Monet energiaköyhyyteen ajautuvat lapsiperheet asuvat Suur-Lontoon alueella. Maanlaajuisesti tilanne pahenee, mitä pohjoisemmaksi mennään. Britanniassa on paljon huonosti rakennettuja ja eristettyjä taloja, joiden lisäeristäminen jälkikäteen on vaikeaa.

Brittien asuinrakennukset ovat itse asiassa kaikkein kehnoimmasta päästä koko Euroopassa, mitä eristykseen ja energiatehokkuuteen tulee. Ei siis ihme, että paikalliset elokapinalliset istuvat tukkimassa teitä ’eristäkää Britannia’ -teemalla (insulate Britain).

Lasten terveys vaarassa

Energiaköyhyys vaikuttaa myös lasten terveyteen. British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan perheen energiaköyhyyden ja lasten terveyden välillä on selvä yhteys.

– Kylmissä, kosteissa ja homeisissa kodeissa kasvavilla lapsilla esiintyy tavallista enemmän hengitystietulehduksia, astmaa, kroonisia sairauksia ja vammoja. Heillä esiintyy myös tavallista enemmän masennusta ja ahdistusta. Fyysinen kasvu ja kognitiivinen kehitys hidastuvat.

Venäjän sotatoimet nostavat hintoja lisää syksyllä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan tapahtui vasta hinnan nostamispäätöksen jälkeen, joten se tullee kohottamaan hintoja entisestään, kun hintakattoa seuraavan kerran muutetaan lokakuussa. Jos tyypillisen kotitalouden energialasku oli ennen huhtikuun korostusta 1 300 puntaa vuodessa, lokakuussa se saattaa olla jo 3 000 puntaa.

Energy Action Scotland -järjestön puheenjohtaja Frazer Scott ennustelee pahoja vaikeuksia ihmisten arkeen, jos hallitus ei leikkaa liikevaihtoveroa, ilmastoveroja ja energiayhtiöiden voittomarginaaleja. Hallituksen ajama hiilineutraaliuspolitiikka on Britanniassakin osaltaan nostanut hintoja.

SUOMEN UUTISET