Polttoaineen hinnat Suomessa ovat nousseet aivan hurjalle tasolle, mikä tekee työssäkäynnistä ja liikkumisesta erittäin kallista. Monella suomalaisella on pitkä työmatka ja hyvin moni joutuu kulkemaan ne omalla autollaan. Oman auton käyttö työmatkoihin ja arkipäiväiseen liikkumiseen vie tuloista yhä suuremman osan, mikä vähentää muuhun tarpeelliseen kulutukseen jäävää osuutta.

Ruotsin hallitus on vasta julkaissut autoilun tukipaketin, jolla valtio alentaa bensiinin ja dieselin polttoaineveroa tilapäisesti. Lisäksi hallitus lupaa jokaiselle ruotsalaiselle autonomistajalle noin sadan euron kertakorvauksen. Maaseudun autoilijoille korvaus on runsaampi, noin 150 euroa.

– Ruotsissa hallitus tukee myös kotitalouksia sähkölaskujen maksamisessa. Myös Ranska ja Puola ovat vasta päättäneet alentaa polttoaineveroa, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso kertoo.

Ammattidiesel käyttöön heti

Juuso on tehnyt tällä viikolla hallitukselle toimenpidealoitteen polttoaineveron ja käyttövoimaveron alentamisesta.

– Polttoaineveron alentaminen laskisi polttoaineiden pumppuhintaa ja dieselin käyttövoimaveron poistaminen tasoittaisi dieselauton käyttökuluja, Juuso painottaa.

– Myös jakeluyhtiöille asetetun jakeluvelvoitteen laskeminen alentaisi polttoaineen hintaa. Hallituksen tulisi huomioida myös ammattidiesel. Olen jo kaksi vuotta sitten vaatinut kirjallisella kysymyksellä ammattidieselin käyttöönottoa. Se vaikuttaa teollisuuden kuljetuskustannuksiin ja sen käyttöönottaminen helpottaisi kuljetusalan ahdinkoa. Ministeri Lintilä kertoi viime viikolla eduskunnalle, että nyt vihdoin hallitus on ottanut ammattidieselin suunnitelmiinsa. Kauan se kestikin.

Dieselveron perimiselle ei ole enää perusteita

Suomessa polttoaineen pumppuhinnasta noin 60 prosenttia on erilaisia veroja. Lisäksi autonkäyttäjältä peritään ajoneuvovero ja Suomessa liikennekäytössä olevista muista kuin moottoribensiinikäyttöisistä ajoneuvoista peritään käyttövoimaveroa.

Käyttövoimaveron määrä ei perustu päästöihin. Käyttövoimaverosta käytetään puhekielessä usein nimitystä dieselvero, koska käyttövoimamaksua suorittavat useimmiten ne, joilla on dieselkäyttöinen henkilöauto, pakettiauto tai kuorma-auto. Dieselauton käyttövoimavero on kaikista korkein. Dieselkäyttöisen henkilöautojen käyttövoimavero on 5,5 senttiä päivässä auton jokaiselta alkavalta 100 kilogrammalta.

– Dieselin hinta on noussut bensiinin hintaa kalliimmaksi. Se asettaa dieselauton käyttäjät eriarvoiseen asemaan eikä dieselveron perimiselle ole enää mitään perustetta, Juuso korostaa.

Jakeluvelvoitetta pienennettävä

Polttoaineen hinnan lasku voidaan toteuttaa myös jakeluvelvoitetta pienentämällä. Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan uusiutuvien polttoaineiden eli biopolttoaineiden osuutta, joka polttoaineyhtiöiden pitää sekoittaa dieselin sekaan. Suomessa tämä osuus nousi viime vuodenvaihteessa 18 prosentista 19,5 prosenttiin.

– Toisinaan autoilijoilta perittävää dieselveroa perustellaan dieselpolttoaineen muita pienemmällä polttoaneverolla. Se ei kuitenkaan voi olla peruste, koska dieselin hinta on jo noussut bensiinin hintaa kalliimmaksi. Lähes kaikki Euroopan maat ovat päätyneet siihen, että pääosin raskaan liikenteen tavarakuljetuksissa käytettävää dieseliä ei voi verottaa yhtä raskaasti kuin bensaa, Juuso toteaa.

Vaikuttaa työn vastaanottamisen kannattavuuteen

Pitkien etäisyyksien Suomessa myös henkilöautojen käyttökulut on erityisen tärkeää pitää maltillisella tasolla.

– Polttoaineen kallis hinta lisää erityisesti niiden ihmisten kuluja ja ahdinkoa, jotka asuvat suurten kaupunkien ulkopuolella ja joilla ei ole käytettävissä julkisten kulkuneuvojen vaihtoehtoa liikkumiseen. Se tekee arkipäivän elämästä ja työmatkaliikkumisesta kallista, ja kalliin polttoaineen seurauksena työn vastaanottaminen kauempaa on vähemmän kannattavaa, Juuso sanoo.

Palkasta jäätävä käteen enemmän

Juuso huomauttaa, että ihmisten käteen jäävällä tulolla on suora vaikutus ihmisten toimeentuloon ja talouden kehitykseen. Kun ihmisillä jää palkasta riittävä osuus muuhun käyttöön kuin aivan pakollisiin menoihin, ylläpitää se kotimaan kulutuskysyntää ja palvelualan työllisyyttä ja lisää talouskasvua.

– Hallituksen olisi laskettava polttoaineveroa kautta linjan ja vähintäänkin peruttava kaksi vuotta sitten tekemänsä polttoaineveron korotus. Sen olisi myös luovuttava nykyisestä dieselveron perimisestä ja laskettava polttoaineen sekoitevelvoitetta, Juuso vaatii.

SUOMEN UUTISET