YHDYSVALLAT | Demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin perheen liikekumppani Tony Bobulinski kertoi uskomattoman tarinansa Bidenien liikekuvioista Fox News -kanavan Tucker Carlsonin haastattelussa. Median ongelma? Bobulinski on uskottava todistaja ja hänellä on todistusaineistoa. Uutispimento aiheesta jatkuu sekä Suomessa että maailmalla, kun vaaleihin on enää pari päivää aikaa.

Kuka Tony Bobulinski?

Suomalainen median kuluttaja ei ole asiasta todennäköisesti kuullutkaan, koska täkäläinen media ei uutisoi asiaa.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin perheen entisen liikekumppanin Bobulinskin paljastukset ovat asettaneet Bidenin ehdokkuutta tukevan median tukalaan asemaan, kun Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa enää kaksi päivää.

Bobulinski, joka kertoo toimineensa Bidenien perheen ja kiinalaisen CEFC-energiayhtiön yhteistyöhankkeen Sinohawkin toimitusjohtajana, astui julkisuuteen viime viikolla.

Tapaus liittyy Bidenin pojan Hunter Bidenin tietokoneelta paljastuneisiin sähköpostiviesteihin, jotka osoittavat perheen hämäriä liikesuhteita useisiin eri maihin, mm. Ukrainaan ja Kiinaan. Bobulinski oli vastaanottajana useissa vuodetuista sähköposteista, minkä vuoksi hänen nimensä nousi julkisuuteen. Kyseinen tietokone on ollut todistusaineistona liittovaltion poliisin FBI:n rahanpesututkinnassa, joka käynnistyi viime vuonna.

Joe Biden itse kiistää tienneensä poikansa liikesuhteista mitään.

Bobulinski on kuitenkin toista mieltä. Hän kertoi koko tarinansa Fox News -kanavan Tucker Carlsonin haastattelussa (video on englanninkielinen):

“Siinä oli kyse koko Bidenien perheestä”

Bobulinski kertoo päätyneensä Bidenien Sinohawk-nimiseen hankkeeseen alunperin vuonna 2015. Hänelle kerrottiin, että hän tulisi tekemään yhteistyötä yhden Yhdysvaltojen merkittävimmän perheen kanssa, ja että uusi hanke kiinalaisen CEFC-energiayhtiön kanssa oli liikkumassa eteenpäin.

CEFC taas on läheisissä kytköksissä Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Kyseistä diiliä ei koskaan kuitenkaan syntynyt ja Bidenien neuvottelukumppani, CEFC:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja Ye Jianming, pidätettiin Kiinassa vuonna 2018 syytettynä korruptiosta.

“Siinä ei ollut koskaan kyse Hunter Bidenista tai Jim Bidenista (Joen veli). Siinä oli kyse koko Bidenien perheestä ja heidän perinnöstään”, Bobulinski kuvailee Carlsonin haastattelussa, miten asia alunperin esiteltiin hänelle.

Tässä vaiheessa keskustelua Joe Biden oli yhä Yhdysvaltain varapresidentti.

Kevät 2017: Tapaaminen Joen kanssa Beverly Hillsissä

Bobulinski kertoo tavanneensa Hunter Bidenia useita kertoja, ja että hänet haluttiin esitellä myös Joelle. Tämä järjestyi toukokuun toisena päivänä 2017 Los Angelesissa. Välissä oli ehtinyt olla vaalit, joissa Donald Trump oli monien yllätykseksi lyönyt demokraatit. Joe Biden oli vetäytynyt syrjään päivänpolitiikasta.

Bidenit ja Bobulinski tapasivat Beverly Hiltonin baarissa illalla hieman ennen kello yhtätoista. Bidenit halusivat Bobulinskin toimitusjohtajaksi uudelle yhtiölleen. Bobulinskin mukaan tapaamisen syy oli keskustella CEFC-yhteistyöstä ja mahdollisesti antaa Joe Bidenille mahdollisuus arvioida sitä, kenen käsiin he ovat antamassa Bidenien nimen ja maineen.

“Nousin ylös ja kättelimme. Hunter esitteli meidät: isä, tässä on Tony, henkilö joka auttaa meitä sopimuksessa jota valmistelemme kiinalaisten kanssa.”

Bobulinski kertoo kuunnelleensa epäuskoisena, kun Joe Biden kiisti myöhemmin vaaliväittelyssä tienneensä mitään poikansa liiketoimista Kiinassa.

“Halusin nousta ylös ja huutaa: valehtelija!” Bobulinski kuvailee tuntemuksiaan. “Olisin halunnut, että Bidenit olisivat kertoneet asiasta yhdysvaltalaisille sen sijaan että minun pitää tulla tänne.”

“He tiesivät täsmälleen mitä he ovat tekemässä. Hunter oli hyvin ylpeä tästä sopimuksesta”, Bobulinski kertoo.

“Ylpeä siitä että he tekevät yhteistyötä Kiinan kommunistisen puolueen kanssa?”

“Ylpeä siitä että heillä oli tällaiset suhteet puheenjohtaja Yehen ja että he pystyvät tekemään sopimuksia ympäri maailmaa.”

“Sinulle oli siis selvää, että Joe Bidenin poika oli kertonut hänelle tästä diilistä?” Carlson kysyy.

“Kristallinkirkasta.”

Seuraavana päivänä Bobulinski kertoo tavanneensa Joen vielä uudelleen. Hän oli eturivissä katsomassa, kun Joe piti puheen Milkenin konferenssissa.

“Lehdistö ei taida juosta tarkistamaan tätä”, Carlson toteaa, viitaten ilmeisesti Bidenin vahvaan tukeen lehdistössä ja uutispimentoon Bobulinskin ja Bidenin tapaamisesta.

Miten te voitte tehdä tätä? – “Uskottava kiistettävyys”

Bobulinski kertoo Carlsonille myös toisesta tapaamisestaan, joka hänellä oli Joen veljen Jimin kanssa myöhemmin:

“Mietin, miten Biden-perhe tekee tämän? Tiedän että Joe päätti olla asettumatta ehdolle 2016, mutta mitä jos hän on ehdolla tulevaisuudessa? Eivätkö he ota poliittista riskiä ja mediariskiä? Muistan kysyneeni Jim Bidenilta: miten te oikein voitte tehdä tätä, ettekö ole huolestuneita?”

Ja hän katsoi minuun, naurahti vähän ja sanoi: “Plausible deniability.” (suom: uskottava / mahdollinen kiistettävyys).

“Hän sanoi sen ääneen?” Carlson kysyy.

“Hän siis sanoi – tämä mies joka on suunnitellut veljensä poliittista uraa kohta 50 vuotta – hän sanoi sinulle siis, että he käytännössä valehtelivat siitä?”

“Jokainen joka katsoo tätä haastattelua voi sanakirjasta tarkistaa, mitä plausible deniability tarkoittaa…”

“Kyllä…”

“…ja se määritelmä on hyvin tarkka.”

“Plausible deniability” tarkoittaa tilannetta, jossa ylempänä organisaation komentoketjussa olevat henkilöt voivat kiistää osallistumisensa tai tietonsa jostain sellaisesta teosta, joka on mahdollisesti laiton tai muutoin mainehaittaa aiheuttava, vaikka olisivatkin tosiasiassa tietoisia siitä.

“Hautaat meidät kaikki” – Bobulinskia varoitettiin, perheen nimi yhdistettiin venäläiseen disinformaatioon

Bobulinskin mukaan hän ei olisi halunnut joutua asiassa julkisuuteen. Kaikki kuitenkin muuttui, kun sähköposteja alkoi vuotaa medialle ja demokraatit yhdistivät tapauksen venäläiseen disinformaatiokampanjaan. Samalla Bidenit kiistivät kaiken.

“Maaliskuun 13. päivä (2017) James Gilliar lähetti sen sähköpostin minulle”, Bobulinski kuvailee julkisuuteen vuotanutta viestiä, jossa hahmoteltiin tulevan holdingyhtiön omistajarakennetta.

“Siinä sähköpostissa on lausunto jossa käydään läpi omistusosuuksia: Jim Bidenille viitataan 10 prosenttia. Ja sitten on 10 prosenttia varattuna “isolle kaverille” Hunterin toimesta. Ja olen tuhatprosenttisen varma että se iso kaveri viittaa Joe Bideniin.”

Bobulinski oli erityisen suuttunut senaattori Adam Schiffin väitteistä ja vaati asiassa Bideneita oikaisemaan, mitä oli oikeasti tapahtunut.

“He olisivat voineet vain sanoa “ei kommentteja”, mutta sen sijaan he vetivät mukaan venäläisen disinformaation.”

“He ovat kiistäneet ja tahranneet perheeni nimen jolla on pitkä perinne palveluksesta tälle maalla – ja ovat saaneet kongressin jäsenet puhumaan “venäläisestä disinformaatiosta”. Minulla oli erittäin salainen -turvaluokitus sekä NSA:sta että DOE:sta. Palvelin maatani neljä vuotta Naval Nuclear Power Training Commandissa”, Bobulinski listaa.

Kyseinen ohjelma kouluttaa Yhdysvaltain laivaston ydinsukellusveneiden käyttöä.

Bobulinskia varoitettiin olemasta puhumasta asiasta julkisuuteen. Puhelinäänitteessä jossa hän keskustelee asiasta väitetyissä tapaamisissa mukana olleen Rob Walkerin kanssa Bobulinski vaatii, että Bidenin pitäisi tulla asiassa julkisuuteen.

“Tony, sinä hautaat meidät kaikki”, Walker toteaa nauhalla.

Lopulta Bobulinski astui asiassa julkisuuteen ja kertoi luovuttavansa aineistonsa FBI:lle.

Tapauksen some- ja mediasensuuri jatkuu – huipputoimittaja joutui irtisanoutumaan sensuurin vuoksi

Suomessa vaaleihin liittyvä Biden-sensuuri on kuitattu tuttuun tyyliin oikeiston salaliittoteoriana.

Mikä on kenties hankalampaa selittää on se, miksi myös esimerkiksi palkittu yhdysvaltalaistoimittaja Glenn Greenwald ilmoitti irtisanoutuvansa Biden-sensuurin vuoksi.

Greenwald tunnetaan mm. Pulitzer-palkinnon voittaneesta työstään Edward Snowdenin NSA-paljastusten kanssa. Vuonna 2013 Greenwald haastatteli Snowdenia Hong Kongissa ja oli paljastamassa NSA:n massavakoiluohjelmaa.

Greenwald kertoo, että hänelle ilmoitettiin toimituksesta, että hänen kirjoituksensa Hunter Bidenista ja Joe Bidenin toiminnasta Ukrainassa ja Kiinassa julkaistaan vain, jos hän suostuu poistamaan Bidenia negatiivisesti käsittelevät kohdat. Greenwald kieltäytyi.

Greenwaldin mukaan tilanne on sama monissa muissakin toimituksissa.

Greenwald tunnetaan myös vasemmistosympatioistaan sekä Trump-vastaisuudestaan, mutta hän korostaa että faktat ja journalistin etiikka menevät politiikan edelle:

“Kamppailu sananvapaudesta ja oikeudesta eriävään mielipiteeseen on käynnissä jokaisessa kulttuurisessa, poliittisessa ja journalistisessa instituutiossa. Tämä on journalismin kriisi”, Greenwald kirjoittaa.

Greenwaldin alkuperäinen teksti Bidenista on nyt luettavissa täältä.

Myös sosiaalisen median puolella vaaliuutisten sensurointi jatkuu. Suomen Uutiset uutisoi asiasta tässä jutussa.

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään tiistaina 3. päivä marraskuuta.

SUOMEN UUTISET