Twitterin uusi omistaja on julkaissut sisäisiä asiakirjoja, jotka todistavat somealustan harjoittaneen erittäin puolueellista sensuuria Yhdysvaltain presidentinvaalien alla. Bidenin suvun hämäristä liiketoimista kertovan lehtijutun linkittäminen Twitterissä estettiin kokonaan, vaikka juttu perustui tosiasioihin. Nyt Bidenin suvun toimia tutkimaan on perustettu Yhdysvaltain kongressin tutkimuskomitea, joka on erityisen kiinnostunut presidentin yhteyksistä Kiinaan. Musk lupaa, että lisää paljastuksia Twitterin kulisseista on tulossa.

Äskettäin Twitterin ostanut Elon Musk julkisti perjantaina joukon sähköpostiviestejä ja muita Twitterin sisäisiä asiakirjoja, jotka todistavat somealustan harjoittaneen puolueellista sensuuria Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalien alla.

Twitter muun muassa esti käyttäjiä linkittämästä New York Post -lehden juttua, jossa kerrottiin Joe Bidenin pojan tietokoneelta löytyneistä sähköposteista, jotka kytkivät silloisen presidenttiehdokkaan perheen epämääräisiin liikesuhteisiin Ukrainassa ja Kiinassa.

Muskin mukaan nyt julkistetut asiakirjat osoittavat, että Twitterin henkilöstö sovelsi ”varsin erilaisia standardeja republikaanien ehdokkaisiin verrattuna demokraattien ehdokkaisiin”. Elon Musk toivoo tämän paljastuksen johtavan siihen, että muutkin somealustat toimivat jatkossa rehellisemmin.

Demokraateilla oli ”kuuma linja” sensuuriosastolle

Twitterin sisäisiä asiakirjoja Muskin toimeksiannosta tutkinut Matt Taibbi kertoo, että presidentinvaalien alla Joe Bidenin kampanjatoimiston väki pyysi säännöllisesti Twitterin henkilökuntaa poistamaan tiettyjä viestejä tai käyttäjätilejä, ja nämä pyynnöt täytettiin. Demokraateilla oli siis tavallaan ”kuuma linja” Twitterin sensuuriosastolle.

Kampanjatyöntekijöiden yhteydet Twitteriin eivät kuitenkaan olleet virallisia, vaan tapahtuivat henkilötasolla. Taibbi kertoo, että myös silloisen istuvan presidentin kampanjatyöntekijät olivat yhteydessä Twitteriin pyytäen viestien poistamisia, mutta Donald Trumpin tiimillä ei ollut läheskään yhtä hyviä henkilökohtaisia yhteyksiä Twitterin työntekijöihin.

– Tämä [sensuuripyyntöihin liittyvä] systeemi ei ollut tasapainossa, koska se perustui kontakteihin, Matt Taibbi kertoo.

Koska ylivoimaisesti suurin osa Twitterin henkilöstöstä on demokraattien kannattajia, Bidenin kampanjalla oli paljon laajemmat mahdollisuudet käyttää yhteyksiään Twitterin sensuuriosastoon. Vaalirahoitusta tutkiva järjestö kertoo, että vuoden 2020 presidentinvaaleissa 98,5 prosenttia Twitterin henkilöstön tekemistä vaalirahalahjoituksista meni Bidenin kampanjalle.

Massiivinen salailuoperaatio

Kun Hunter Bidenin sähköpostit tulivat julki, somejätit reagoivat paljastuksiin yrittämällä estää niiden leviämisen somessa. Esimerkiksi Facebook ilmoitti rajoittavansa Hunter Bideniin liittyvien juttujen näkyvyyttä alustallaan.

Twitter meni sensuurissaan kaikkein pisimmälle jäädyttäen New York Post -lehden Twitter-tilin 16 päiväksi ja estämällä ihmisiä linkittämästä paljastusjuttuihin edes yksityisviesteissä. Yleensä näin tiukkaa sensuuria sovelletaan vain lapsipornolinkkeihin. Twitter myös jäädytti Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn tilin, kun tämä yritti jakaa Bidenia koskevia paljastustietoja.

Matt Taibbin mukaan päätös sensuroida Hunter Bidenin sähköposteihin liittyvät twiitit ja linkit tehtiin yhtiön ylimmässä johdossa, mutta silloisen toimitusjohtaja Jack Dorseyn tietämättä. Ratkaisevassa roolissa sensuuriosastolla olivat johtava juristi Vijaya Gadde ja turvallisuusjohtaja Yoel Roth, jotka molemmat ovat sittemmin saaneet potkut.

Kyse ei ollut vain alastonkuvien sensuroinnista

Muskin esille tuomia todisteita Twitterin aiemmasta, puolueellisesta sensuuripolitiikasta pyritään Bidenin kannattajien toimesta vähättelemään. Yksi suosittu spinnausyritys on väittää, että kyse oli vain Hunter Bidenin alastonkuvien sensuroimisesta.

Esimerkiksi Ylen toimittaja Egan Richardson yrittää esittää, että sensuurikohussa olisi kyse Hunter Bidenin peniskuvista (”dick pics”) eikä Bidenin suvun hämäristä liikeyhteyksistä Ukrainaan ja Kiinaan.

– Näin, että jotain peniskuvia oli pyydetty poistettaviksi, ja ne poistettiin. Missä se valtava skandaali on, Ylen toimittaja Egan Richardson kyselee twiitissään.

Viranomaisten, somejättien ja valtamedian ’epäpyhä liitto’

Sensuroinnin kohteeksi joutunut New York Post -lehti kirjoittaa, että kaiken taustalla on laajempi ilmiö, joka liittyy Yhdysvaltain viranomaisten ja somejättien yhteistyöhön. Tai pikemminkin viranomaisten poliittissävyiseen painostukseen somejättejä kohtaan ja valtamedian vaikenemiseen tästä.

Yhdysvalloissa paljastui äskettäin, että liittovaltion poliisi FBI on pitänyt viikottaisia palavereja somejättien kanssa liittyen disinformaatioon ja moderointiin. New York Post -lehden kolumnisti Michael Goodwin vinoilee, että FBI:n määritelmä ”disinformaatiolle” on välillä ollut niin laaja, että se on kattanut kaiken mikä saa Joe Bidenin tai demokraattipuolueen näyttämään pahalta.

Facebookin omistaja Mark Zuckerberg on myöntänyt, että FBI:n hänen yhtiölleen antama varoitus vaalien alla odotettavissa olevasta ”Venäjän propagandasta” vaikutti Facebookin päätökseen rajoittaa New York Postin paljastusjutun näkyvyyttä.

Hunter Bidenin sähköpostien tultua julkisuuteen 51 entistä tiedustelupalvelun työntekijää lähetti lehdistölle avoimen kirjeen, jossa he kirjoittivat, että tämä paljastus täyttää kaikki Venäjän disinformaation tunnusmerkit, vaikka kukaan allekirjoittaneista ei ollut itse nähnyt Hunter Bidenin tietokonetta, josta viestit oli löydetty. Valtamedia julkaisi tämän avoimen kirjeen laajalti ja Joe Biden käytti sitä hyväkseen vaaliväittelyssä mitätöidäkseen poikansa sähköposteista nousseen kohun.

Tutkintakomitea kiinnostunut Bideneiden Kiina-yhteyksistä

Bideneiden suvun toimintaa selvittämään on perustettu kongressin edustajainhuoneen tutkintakomitea, jonka puheenjohtaja on kansanedustaja James Comer. Tutkinnan kohteena tulevat olemaan erityisesti presidentti Bidenin energiapolitiikka ja hänen yhteytensä Kiinaan.

Comerin mukaan Bidenin pojan sähköpostit todistivat, että Joe Biden valehteli Yhdysvaltain kansalle kiistäessään olleensa mitenkään mukana poikansa hämärissä bisneksissä Ukrainassa ja Kiinassa. Todellisuudessa Joe Biden oli aktiivisesti mukana kuviossa, jossa Bidenin suku teki rahaa myymällä eri tahoille mahdollisuutta keskustella senaattorina, varapresidenttinä ja nyttemmin presidenttinä toimivan Joe Bidenin kanssa.

James Comer sanoo, että kaikkein huolestuttavinta on se, että tällaista mahdollisuutta vaikuttaa poliittisesti Joe Bideniin kaupiteltiin Venäjälle, Ukrainalle ja erityisesti Kiinalle. Tällainen toiminta muodostaa uhan Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle esimerkiksi energiaan liittyen. Comerin mukaan Bidenin suku on yrittänyt auttaa Kiinaa ostamaan maakaasun porauslupia Yhdysvalloissa.

Lisää paljastuksia tulossa – joko valtamedia herää?

Elon Muskin perjantaina paljastamissa tiedoissa ei ollut mitään maailmaa mullistavaa. Pikemmin kyse oli siitä, että Musk todisti sen mitä kaikki muutenkin arvelivat, mutta eivät olleet tätä ennen pystyneet todistamaan.

Harvat lehdet – konservatiivien äänenkannattajia lukuun ottamatta – ovat uutisoineet Muskin paljastuksista, vaikka Muskin muut teot ovat säännöllisesti ylittäneet uutiskynnyksen. Tämä ihmetyttää jopa joitakin toimittajia.

– Tähän asti Suomen sanomalehdistössä on raportoitu Twitterin viime aikojen käänteet huikealla tarkkuudella, toimittaja Ivan Puopolo kirjoittaa Twitterissä.

– Siihen nähden on jännä juttu, ettei paljastus ”Team Bidenin” suorasta vaikutuksesta Twitterin sensurointipäätöksiin kiinnosta ollenkaan!

Ehkäpä uusien paljastusten myötä mediankin mielenkiinto herää. Musk on lupaillut, että lisää materiaalia on tulossa pikapuoliin.

SUOMEN UUTISET