Yhdysvaltalaisen mediajätti CNN:n tekninen johtaja Charlie Chester kertoi kanavan tuottaneen ”propagandaa” Trumpin torppaamiseksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Kommentit eivät olleet julkisuuteen tarkoitettuja virallisia lausuntoja, vaan Chesterin epämuodollista kehuskelua, joka tallentui salaa kuvatulle videolle. CNN-johtaja oli käynyt toistamiseen treffeillä tuntemattoman naisen kanssa, joka osoittautuikin sissijournalistiksi. Paljastussivusto Project Veritaksen asialla ollut nainen oli utelias kuulemaan Chesterin työstä. Mies innostuikin kehuskelemaan, miten hän oli ollut CNN:llä tekemässä tarkoitushakuista propagandaa journalismin varjolla. Project Veritas julkaisi koosteen videotallenteista, jotka leviävät nyt viraalina internetissä.

”Katsohan, mitä me saimme aikaan. Me [CNN] savustimme Trumpin. Sanon tämän: uskon satavarmasti, että ilman CNN:ää Trump ei olisi hävinnyt”, ylpeilee CNN-pomo videotallenteella, jonka paljastussivusto Project Veritaksen James O’ Keefe jakoi Twitterissä tiistaina Twitterissä. Video keräsi vuorokaudessa kymmeniätuhansia tykkäyksiä ja tuhansia jakoja. Asiasta ovat uutisoineet useat oikealle kallellaan olevat mediat kuten Fox News, New York Post, Washington Times ja Daily Mail. Valtamediat ovat vastaavasti olleet vaisuja.

Mediajätti CNN:n tekninen johtaja Charlie Chester yritti tehdä treffeillä vaikutukset seuranhakupalvelu Tinderistä bongaamaansa naiseen. Chester ei tiennyt, että kyseessä olikin Project Veritaksen kanssa yhteistyötä tekevä sissijournalisti. Tuntematon nainen oli hakeutunut varta vasten tekemisiin CNN-johtajan kanssa, jotta voisi nauhoittaa keskustelun mehevien paljastusten varalta.

Mies lankesi suoraan hunaja-ansaan. Chester kertoi menneensä töihin CNN:lle, koska hän ”halusi olla osana” vastarintaa silloiselle presidentti Donald Trumpille: ”Eiköhän meidän päämäärämme ollut saada Trump pois virastaan. Sanomattakin, sitähän se oli.”

Chester kuvaili yksityiskohtaisesti, kuinka he liioittelivat Trumpin terveysongelmia ja kutsuivat terveysalan asiantuntijoita esittämään spekulaatioitaan medialle:

”[Trumpin] käsi vapisi, tai jotain sinne päin. Me kutsuimme lukemattomia lääkäreitä kertomaan meille spekulatiivista tarinaa, että hän olisi neurologisesti vammautunut ja menossa vain huonompaan suuntaan. Että hänestä ei olisi enää niin kuin yhtään mihinkään. Me kirjoitimme tarinan, jonka todenperäisyydestä meillä ei ollut käryäkään. Kutsuisin sitä propagandaksi.”

Trumpin vanhemmasta vastaehdokkaasta, Joe Bidenista, pyrittiin puolestaan antamaan päinvastaista, nuorekasta ja vireää kuvaa:

”Näytimme aina videopätkiä hänestä [Biden] lenkkeilemässä, vireänä, ja tiedäthän, pilottilasien kanssa. Ikään kuin hän olisi nuorempi ikäisekseen.”

Bidenin kompuroinnin käsitteleminen oli CNN:lle pikainen ja pakollinen paha, joka täytyi saada alta pois. Chesterin mukaan aihetta käsiteltiin mahdollisimman lyhyesti tekemättä siitä suurempaa numeroa.

CNN-pomo ei kuitenkaan ollut vannoutunut Biden-fani. Sen sijaan Chester ylisti varapresidentti Kamala Harrisia. Mies jopa kertoi treffikumppanilleen, että hänen puolestaan Biden voisi vaikka kuolla, koska varapresidentti Kamala Harris on ”v***n aito!” ja parempaa mitä Yhdysvaltojen johdossa on ollut vähään aikaan.

CNN:n jyrkkä Trumpin vastainen agenda on ollut strateginen osa bisnestä. Chester kertoi mediatalon tavoitelleen Trumpin vastaisten äänestäjäryhmien huomiota lietsomalla myös ilmastopaniikkia. ”Pelko tekee kauppansa”, hän tokaisi. Trumpin kauden ja koronapandemian jälkeen olisi vuorossa lisää ilmastohysteriaa:

”Luulen, että luvassa on jatkuvalla syötöllä videokuvia hupenevista jäätiköistä, lämpimistä säätiloista ja näiden vaikutuksista kansantalouteen.”

Ilmastonmuutoksesta luotaisiin Chesterin mukaan pandemian kaltainen suuri dramaattinen tarina, josta mediatalolle riittäisi ”lypsettävää” vielä vuosikausiksi eteenpäin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Project Veritas on tehnyt paljastuksia CNN:n johdossa pesivästä poliittisesta agendasta. Loppuvuodesta 2019 Suomen Uutiset raportoi paljastuksista, jotka osoittivat mediayhtiön ajaneen tahallaan virkasyytettä silloiselle presidentti Trumpille. Tallenteet kertoivat myös mediatalon yleisestä poliittisesta puolueellisuudesta. CNN oli vaisu kiistämään tai kommentoimaan paljastusten sisältöä.

Suomessa suuret mediat kuten Helsingin Sanomat ja Yle toistavat CNN:n uutisia edelleen kritiikittömästi tunnustamatta poliittista puolueellisuutta. Tällöin suomalainen yleisö voi jäädä valtamediaan tukeutuessaan vaille tasapuolista käsitystä varsinkin Yhdysvaltoja koskevista uutisaiheista.

SUOMEN UUTISET