Kaksi vuotta yhdysvaltalaiselle mediajätti CNN:lle työskennellyt Cary Poarch sai tarpeekseen median poliittisesta puolueellisuudesta ja pakkomielteisestä asennoitumisesta presidentti Donald Trumpia kohtaan. Hän päätti kerätä salaa materiaalia osoittaakseen yhtiössä vallitsevan poliittisesti puolueellisen ilmapiirin. Materiaali ja Poarchin haastattelu julkaistiin WikiLeaksin kaltaisen Project Veritas -ryhmän sivuilla. CNN reagoi tapaukseen korostamalla, ettei Poarch tai yksikään hänen haastattelemista henkilöistä ole ollut yhtiössä töissä varsinaisena journalistina. Saatavilla olevan tiedon perusteella näyttää, ettei CNN varsinaisesti kommentoi vuodetun materiaalin sisältöä tai pyri vastaamaan syytöksiin poliittisesta puolueellisuudesta. Yhtiön vaisu puolustautuminen jättää tilaa tulkinnoille.

CNN:n Washington D.C:n toimistolla satelliittiyhteyksien parissa työskennellyt Cary Poarch kertoi keränneensä aineistoa kuukausien ajan. Hän oli mm. kuvannut salaa keskusteluja kollegojensa kanssa sekä nauhoittanut poliittisesti värittyneen vaikutelman antavaa puhetta toimitusjohtaja Jeff Zuckerilta.

Poarch otti yhteyttä Project Veritas -aktivistiryhmään paljastaakseen keräämiensä todisteiden avulla mediajätin puolueellisuuden presidentti Trumpia koskevassa uutisoinnissa. Project Veritas julkaisi 14.10. nettisivuillaan Poarchin haastattelun ja koosteen autenttisesta todistusaineistosta.

CNN:n toimitusjohtaja Zucker on toiminut kansainvälisen televisioyhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien. Nauhoitetuissa puheluissa hän on osoittanut mm. innokkuutta edistää poliittisesti motivoitunutta narratiivia, jossa presidentti Trump joutuisi virkasyytteeseen:

”Haluan sanoa tämän meidän johtaville toimittajillemme, analyytikoillemme ja muille johtaville työntekijöillemme. Okei, eli muistakaa tehdä töitä sen eteen. Kaikki nämä siirrot ovat siirtoja kohti [Trumpin] virkasyytettä. Eli, älkää, älkää missään kohtaa unohtako suurta tarinaa, josta tässä on kyse.”

CNN:n mediakoordinaattori Nick Neville kertoo toimitusjohtaja Zuckerin olevan henkilökohtaisella kostoretkellään Trumpia vastaan. Tämä näkyisi hänen mukaansa myös johtamiskulttuurissa ja kompromisseissa journalistisen ammattietiikan kanssa:

”Monet ihmiset täällä yrittävät toimia sen mukaan, minkä he uskovat olevan rehellistä journalismia. Vaan sitten aamukatsauksessa iso pomo Jeff Zucker v***u kertoo, mitä tehdään…”

Toinen mediakoordinaattori Christian Sierra tunnustaa, että CNN kohtelee haastatteluissaan republikaaneja systemaattisesti tiukemmin kuin demokraatteja:

”Haastattelumme demokraattien kanssa ovat kuin softballia republikaaneihin verrattuna…”

Tuotantopäällikkönä CNN:llä toimineen Hiram Gonzalezin nauhoitetusta kommentista selviää yhtiön puolueellinen asenne:

”Näin meidän kesken, me loimme tämän hirviön, ja nyt syömme häntä täyden lautasellisen kerrallaan joka päivä. Media loi Trump-hirviön.”

Poarchin haastattelun tuottanut ja ilmiannetun materiaalin jakanut Project Veritas on yhdysvaltalaisen oikeistoaktivisti James O’Keefen vuonna 2010 perustama, taloudellista voittoa tavoittelematon ryhmä. Sen missiona on oman julistuksensa mukaan “tutkia ja paljastaa korruptiota, epärehellisyyttä, vallan väärinkäyttötapauksia, törsäilyä, petoksia ja muuta yksityisissä ja julkisissa instituutioissa tapahtuvaa sopimatonta toimintaa, eettisemmän ja läpinäkyvämmän yhteiskunnan puolesta.”

Project Veritas ja epätavalliset toimintatavat ovat herättäneet skeptisyyttä sekä myös suoraa kritiikkiä. Ryhmän operaatioiden toteuttamisessa on sorruttu mm. journalistisen etiikan kannalta kyseenalaisiin keinoihin kuten jallituksiin. Jo lähes kolme vuotta sitten O’Keefe aloitti sosiaalisessa mediassa CNN-vastaisen kampanjan ja julisti Project Veritaksen tarjoavan näkyvän kanavan CNN:n sisältä kerätyn materiaalin ilmiantajille.

Tuoreimmista paljastuksista on uutisoitu kuluneen puolen viikon aikana erilaisissa pienemmissä medioissa. Silti Fox Newsin ja Yahoon lisäksi hyvin harva suurempi media on ottanut tapausta käsittelyyn. Esimerkiksi CNN:n omilta sivuilta tapauksesta ei löydy hakutuloksia.

Yahoon uutisten tavoittama CNN:n edustaja puolusti yhtiötään toteamalla, että Poarch sekä hänen videokuvaamansa kollegat eivät yksikään työskennelleet journalistisissa tehtävissä. Yhtiön mukaan kenelläkään heistä ei ole ollut suoraa kontaktia Zuckeriin tai omakohtaista kokemusta hänestä. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole löytynyt julkilausumaa, jossa CNN kiistäisi toimitusjohtajan puheiden aitouden tai poliittiset motiivit journalistisen työn takana.

Toimitusjohtaja Zucker on aikaisemminkin noussut otsikoihin huomiota herättävistä ja poliittisesti leimallisista lausunnoistaan. Esimerkiksi vuonna 2018 hän luonnehti republikaaneihin assosioitunutta Fox News -kanavaa “propagandakoneeksi”.

Kaiken kaikkiaan tapaus jättää tilaa lukemattomille tulkinnoille ja jossittelulle koskien sekä CNN:n toimintatapoja että mahdollisia poliittisia ennakkoasenteita. Edustaako CNN:n minimalistinen viestintä ja mielikuvituksellisten tulkintojen mahdollistaminen nykyaikaisen kriisiviestinnän ihanteita? Onko kenties CNN:n ja sen kaltaisten suurten mediatalojen poliittinen kulttuuri jo niin itsestäänselvyys, ettei se enää edes hetkauta ketään?

CNN:n puolueelliset uutiset toistetaan Suomessa

CNN:n uutisvalinnoilla on vaikutusta Suomeen. Helsingin Sanomat solmi 2016 CNN:n kanssa sopimuksen sisältökumppanuudesta. HS:n uutisille onkin jo vuosien ajan ollut leimallista, että CNN:n näkemykset toistetaan sellaisenaan, niitä millään tavalla kyseenalaistamatta.

Yleisradio toimii vastaavalla tavalla. Se esittää CNN:n esittämän, voimakkaan vääristyneen hypertodellisuuden ainoana varteenotettavana totuutena Yhdysvalloista. On sanomattakin selvää, että republikaaneja ja Trumpia syvästi inhoavan CNN:n kautta ei ole mahdollista saada sellaista puolueetonta kuvaa, mihin Yleisradiota sääntelevä lainsäädäntö velvoittaa.

Suomen laki edellyttää Yleltä monipuolisten tietojen tarjoamista kansanvallan tueksi.

SUOMEN UUTISET