

www.projectveritas.com
Project Veritas teki kohupaljastuksia CNN:n räikeästä puolueellisuudesta: mediayhtiö ajaa tarkoituksellisesti Trumpille virkasyytettä
Kaksi vuotta yhdysvaltalaiselle mediajätti CNN:lle työskennellyt Cary Poarch sai tarpeekseen median poliittisesta puolueellisuudesta ja pakkomielteisestä asennoitumisesta presidentti Donald Trumpia kohtaan. Hän päätti kerätä salaa materiaalia osoittaakseen yhtiössä vallitsevan poliittisesti puolueellisen ilmapiirin. Materiaali ja Poarchin haastattelu julkaistiin WikiLeaksin kaltaisen Project Veritas -ryhmän sivuilla. CNN reagoi tapaukseen korostamalla, ettei Poarch tai yksikään hänen haastattelemista henkilöistä ole ollut yhtiössä töissä varsinaisena journalistina. Saatavilla olevan tiedon perusteella näyttää, ettei CNN varsinaisesti kommentoi vuodetun materiaalin sisältöä tai pyri vastaamaan syytöksiin poliittisesta puolueellisuudesta. Yhtiön vaisu puolustautuminen jättää tilaa tulkinnoille.
CNN:n Washington D.C:n toimistolla satelliittiyhteyksien parissa työskennellyt Cary Poarch kertoi keränneensä aineistoa kuukausien ajan. Hän oli mm. kuvannut salaa keskusteluja kollegojensa kanssa sekä nauhoittanut poliittisesti värittyneen vaikutelman antavaa puhetta toimitusjohtaja Jeff Zuckerilta.
Poarch otti yhteyttä Project Veritas -aktivistiryhmään paljastaakseen keräämiensä todisteiden avulla mediajätin puolueellisuuden presidentti Trumpia koskevassa uutisoinnissa. Project Veritas julkaisi 14.10. nettisivuillaan Poarchin haastattelun ja koosteen autenttisesta todistusaineistosta.
CNN:n toimitusjohtaja Zucker on toiminut kansainvälisen televisioyhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien. Nauhoitetuissa puheluissa hän on osoittanut mm. innokkuutta edistää poliittisesti motivoitunutta narratiivia, jossa presidentti Trump joutuisi virkasyytteeseen:
”Haluan sanoa tämän meidän johtaville toimittajillemme, analyytikoillemme ja muille johtaville työntekijöillemme. Okei, eli muistakaa tehdä töitä sen eteen. Kaikki nämä siirrot ovat siirtoja kohti [Trumpin] virkasyytettä. Eli, älkää, älkää missään kohtaa unohtako suurta tarinaa, josta tässä on kyse.”
CNN:n mediakoordinaattori Nick Neville kertoo toimitusjohtaja Zuckerin olevan henkilökohtaisella kostoretkellään Trumpia vastaan. Tämä näkyisi hänen mukaansa myös johtamiskulttuurissa ja kompromisseissa journalistisen ammattietiikan kanssa:
”Monet ihmiset täällä yrittävät toimia sen mukaan, minkä he uskovat olevan rehellistä journalismia. Vaan sitten aamukatsauksessa iso pomo Jeff Zucker v***u kertoo, mitä tehdään…”
Toinen mediakoordinaattori Christian Sierra tunnustaa, että CNN kohtelee haastatteluissaan republikaaneja systemaattisesti tiukemmin kuin demokraatteja:
”Haastattelumme demokraattien kanssa ovat kuin softballia republikaaneihin verrattuna…”
Tuotantopäällikkönä CNN:llä toimineen Hiram Gonzalezin nauhoitetusta kommentista selviää yhtiön puolueellinen asenne:
”Näin meidän kesken, me loimme tämän hirviön, ja nyt syömme häntä täyden lautasellisen kerrallaan joka päivä. Media loi Trump-hirviön.”
Poarchin haastattelun tuottanut ja ilmiannetun materiaalin jakanut Project Veritas on yhdysvaltalaisen oikeistoaktivisti James O’Keefen vuonna 2010 perustama, taloudellista voittoa tavoittelematon ryhmä. Sen missiona on oman julistuksensa mukaan “tutkia ja paljastaa korruptiota, epärehellisyyttä, vallan väärinkäyttötapauksia, törsäilyä, petoksia ja muuta yksityisissä ja julkisissa instituutioissa tapahtuvaa sopimatonta toimintaa, eettisemmän ja läpinäkyvämmän yhteiskunnan puolesta.”
Project Veritas ja epätavalliset toimintatavat ovat herättäneet skeptisyyttä sekä myös suoraa kritiikkiä. Ryhmän operaatioiden toteuttamisessa on sorruttu mm. journalistisen etiikan kannalta kyseenalaisiin keinoihin kuten jallituksiin. Jo lähes kolme vuotta sitten O’Keefe aloitti sosiaalisessa mediassa CNN-vastaisen kampanjan ja julisti Project Veritaksen tarjoavan näkyvän kanavan CNN:n sisältä kerätyn materiaalin ilmiantajille.
Tuoreimmista paljastuksista on uutisoitu kuluneen puolen viikon aikana erilaisissa pienemmissä medioissa. Silti Fox Newsin ja Yahoon lisäksi hyvin harva suurempi media on ottanut tapausta käsittelyyn. Esimerkiksi CNN:n omilta sivuilta tapauksesta ei löydy hakutuloksia.
Yahoon uutisten tavoittama CNN:n edustaja puolusti yhtiötään toteamalla, että Poarch sekä hänen videokuvaamansa kollegat eivät yksikään työskennelleet journalistisissa tehtävissä. Yhtiön mukaan kenelläkään heistä ei ole ollut suoraa kontaktia Zuckeriin tai omakohtaista kokemusta hänestä. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole löytynyt julkilausumaa, jossa CNN kiistäisi toimitusjohtajan puheiden aitouden tai poliittiset motiivit journalistisen työn takana.
Toimitusjohtaja Zucker on aikaisemminkin noussut otsikoihin huomiota herättävistä ja poliittisesti leimallisista lausunnoistaan. Esimerkiksi vuonna 2018 hän luonnehti republikaaneihin assosioitunutta Fox News -kanavaa “propagandakoneeksi”.
Kaiken kaikkiaan tapaus jättää tilaa lukemattomille tulkinnoille ja jossittelulle koskien sekä CNN:n toimintatapoja että mahdollisia poliittisia ennakkoasenteita. Edustaako CNN:n minimalistinen viestintä ja mielikuvituksellisten tulkintojen mahdollistaminen nykyaikaisen kriisiviestinnän ihanteita? Onko kenties CNN:n ja sen kaltaisten suurten mediatalojen poliittinen kulttuuri jo niin itsestäänselvyys, ettei se enää edes hetkauta ketään?
CNN:n puolueelliset uutiset toistetaan Suomessa
CNN:n uutisvalinnoilla on vaikutusta Suomeen. Helsingin Sanomat solmi 2016 CNN:n kanssa sopimuksen sisältökumppanuudesta. HS:n uutisille onkin jo vuosien ajan ollut leimallista, että CNN:n näkemykset toistetaan sellaisenaan, niitä millään tavalla kyseenalaistamatta.
Yleisradio toimii vastaavalla tavalla. Se esittää CNN:n esittämän, voimakkaan vääristyneen hypertodellisuuden ainoana varteenotettavana totuutena Yhdysvalloista. On sanomattakin selvää, että republikaaneja ja Trumpia syvästi inhoavan CNN:n kautta ei ole mahdollista saada sellaista puolueetonta kuvaa, mihin Yleisradiota sääntelevä lainsäädäntö velvoittaa.
Suomen laki edellyttää Yleltä monipuolisten tietojen tarjoamista kansanvallan tueksi.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää