Useat suuret mediayhtiöt julistivat demokraattien Joe Bidenin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi ääntenlaskun edelleen jatkuessa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Istuvan presidentin Donald Trumpin mukaan presidenttiydestä tulee päättää laillisten äänten perusteella. Presidentin
Yhdysvalloissa valitsee vaalien jälkeen järjestäytyvä valitsijamieskokous.

Useat suuret mediayhtiöt kuten CNN, NBC, BBC sekä Associated Press ovat julistaneet demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi vaalien ääntenlaskennan viidentenä päivänä.

Esimerkiksi Associated Press perusteli päätöstään sillä, että Biden ohitti Donald Trumpin Pennsylvanian osavaltion ääntenlaskennassa puolen prosentin marginaalilla. Tämä tarkoittaisi sekä sitä, että Biden saisi Pennsylvanian 20 valitsijamiestä, että ylittäisi sen rajan, jonka alta osavaltion äänet joutuisivat vielä mahdolliseen uudelleenlaskentaan. Samalla Biden ylittäisi presidenttiyteen vaadittavan 270 valitsijamiehen rajan yhteislaskennassa.

Sekä Pennsylvanian että useiden muiden vaa’ankieliosavaltioiden ääntenlaskenta on tässä vaiheessa vielä kesken.

Bidenin kilpailija, istuva presidentti Donald Trump ei median päätöksestä ilahtunut. Trumpin tiedotteen mukaan Biden ja hänen medialiittolaisensa haluavat kiirehtiä voittoon, vaikkei vaa’ankieliosavaltioista ole vielä annettu lopullisia tuloksia.

“Lailliset äänet ratkaisevat vaalit, eivät uutismedia”, Trump toteaa omassa tiedotteessaan.

Biden julistautui voittajaksi

Pian median päätöksen jälkeen myös Biden itse julistautui vaalien voittajaksi.

“Olen otettu ja tunnen oloni nöyräksi siitä luottamuksesta, jonka yhdysvaltalaiset ovat osoittaneet minulle ja varapresidentiksi valitulle (Kamala) Harrisille”, Biden sanoo omassa tiedotteessaan.

Viestintäpalvelu Twitterissä Biden vakuutti, että hänestä tulee presidentti kaikille yhdysvaltalaisille huolimatta siitä, äänestivätkö he Bidenia vai eivät.

Bidenin varapresidenttinä Harrisista tulisi samalla Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.

Bidenille sataa onnitteluja ympäri maailman, kannattajat juhlivat

Ympäri Yhdysvaltojen Bidenin kannattajat – ja kenties myös aivan erityisesti Trumpin vastustajat – kerääntyivät juhlimaan kaduille.

Myös johtajat ympäri maailman lähettivät onnitteluja Bidenille ja Harrisille.

Onnittelijoiden joukossa oli mm. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoi onnitelleensa Bidenia.

“Olen onnitellut Joe Bidenia tämän valinnasta. Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa”, Niinistö kommentoi.

Trump kertoi vievänsä vaalituloksen vielä oikeusistuimiin tarkistettavaksi

Omassa tiedotteessaan presidentti Trump kertoi, ettei aio luovuttaa kisaa. Trump kertoi, että ensi viikosta alkaen hänen kampanjansa tulee viemään nyt saatuja vaalituloksia oikeusistuimiin.

“Amerikkalaisilla on oikeus rehellisiin vaaleihin: se tarkoittaa että kaikki lailliset äänet lasketaan, eikä yhtään laitonta ääntä lasketa. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että kansalaisilla on täysi luottamus vaaleihimme.”

Tiedote julkaistiin Trumpin ollessa Virginiassa golfaamassa.

Ääntenlaskenta vaaleissa on edelleen käynnissä useissa osavaltioissa, mutta Trumpin mahdollisuudet hupenevat, ellei jotain selkeästi uutta ja merkittävää ilmaannu.

Toistaiseksi ei ole aivan selvää, millaisia tapauksia Trumpin kampanja tulee oikeusistuimiin viemään. Trump on kuitenkin useaan kertaan syyttänyt, että vaaleissa on tapahtunut vilppiä Bidenin eduksi.

Useissa vaa’ankieliosavaltioissa voittomarginaalit ovat olleet pieniä, joten ei ole mahdotonta, että lopullinen vaalitulos vielä joiltakin osin muuttuisi nyt ennustetusta tuloksesta.

Valitsijamieskokous – Näin presidentti oikeasti julistetaan

Median julistusten ohella on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Yhdysvalloissa presidentin valinta tapahtuu kuitenkin lain määräämässä järjestyksessä – ei mediailmoitusten perusteella.

Näin prosessi etenee: Yhdysvalloissa presidentin valitsee eri osavaltioiden edustajien valitsijamieskokous, joka kokoontuu 14. päivä joulukuuta valitsemaan seuraavan presidentin. Se ehdokas, joka saa kokouksessa taakseen tarvittavat 270 valitsijamiestä, voittaa.

Jokaisen osavaltion tulee olla valinnut omat edustajansa kuusi päivää ennen tätä, eli 8. päivä joulukuuta mennessä. Osavaltion valitsijamiesten kannan tulee nykyisen laintulkinnan mukaan perustua osavaltion äänestystulokseen. Valitsijamiesjärjestelmä perustuu alunperin 1700-luvun lopulla kirjoitettuun maan perustuslakiin.

Joulukuun päivämäärät ovat oleellisia myös mahdollisen oikeusprosessin näkökulmasta. Osavaltiotasolla vaalituloksia voi haastaa joulukuun 8. päivään saakka. Tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi osavaltion äänten uudelleenlaskennan suorittamista. Lopullinen oikeusprosessi – esimerkiksi korkeimman oikeuden päätökset – tulee saattaa valmiiksi ennen lopullista 14. päivän valitsijamieskokousta. Esimerkiksi vuonna 2000 korkeimman oikeuden ratkaiseva Bush vs Gore
-päätös tehtiin 12. päivä joulukuuta. Tuolloin korkein oikeus omalla Floridan ääntenlaskuun liittyvällä päätöksellään käytännössä ratkaisi presidenttiyden George W. Bushille.

Jos Bidenin johto pitää, hänet valitaan siis presidentiksi joulukuun 14. päivä. Seuraavan presidentin virkaanastujaiset taas on määrä pitää tammikuun 20. päivä 2021. Siirtymävaiheessa presidenttinä jatkaisi edelleen Trump.

SUOMEN UUTISET