Kaksi kolmesta amerikkalaisesta pitää maansa tulevaisuutta synkkänä. Luottamus johtaviin poliitikkoihin ja puolueisiin on mennyt. Istuvan presidentin suosio on laskenut, eikä hänen toimintansa Venäjän kriisin suhteen herätä luottamusta. Myöskään marraskuussa tulossa olevat kongressivaalit eivät jaksa kiinnostaa.

Valtaosa amerikkalaisista on sitä mieltä, että heidän maansa on menossa väärään suuntaan, kotitalouksien tulot eivät pysy elinkustannusten perässä, poliittinen kahtiajako tulee vain pahenemaan ja demokratia on vaarassa, kertoo uutiskanava NBC:n tammikuussa teettämä mielipidekysely.

Kun vastaajia pyydettiin kertomaan omin sanoin, millaisena he maansa tällä hetkellä näkevät, vastauksissa toistuivat tietyt sanat: alamäkeen menossa, jakautunut, negatiivinen, hukassa, huono.

Maa on jakautunut ja demokratia on vaarassa

Amerikkalaisista 61 prosenttia oli huolissaan perheensä taloudellisesta selviämisestä elinkustannusten noustessa. Peräti 72 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan.

Lähes yhtä moni (70 %) oli sitä mieltä, että Yhdysvalloista on tullut niin jakautunut maa, että se ei kykene enää ratkaisemaan sitä uhkaavia ongelmia. Mikä pahinta, ihmiset kokivat, että kahtiajako tulee jatkossa vain pahenemaan.

Vieläkin suurempi osa (76 %) vastaajista koki, että demokratia on Yhdysvalloissa uhattuna. Näin ajateltiin sekä demokraattien, republikaanien että vapaiden äänestäjien joukossa.

Puolivälin vaaleista tulee demokraateille vaikeat

Marraskuussa Yhdysvalloissa järjestetään niin kutsutut ”puolivälin vaalit”, jotka osuvat presidentti Joe Bidenin kauden puoliväliin. Vaaleissa on tyrkyllä edustajainhuoneen kaikki 435 paikkaa, kolmannes senaatin sadasta paikasta ja 39 kuvernöörin virkaa.

Innostus vaaleja kohtaan on kuitenkin hyvin laimeaa, erityisesti demokraattien kannattajien parissa. Valtapuolueelle on siis tulossa kovat ajat.

Kaikki poliitikot ja puolueet epäsuosiossa

Huomionarvoisaa NBC:n kyselyssä on se, että molemmat pääpuolueet ja kaikki tunnetuimmat poliitikot herättivät äänestäjissä enemmän negatiivisia tunteita kuin positiivisia. Epäsuosituin oli ex-presidentti Donald Trump, johon 51 prosenttia vastaajista suhtautui negatiivisesti ja 37 prosenttia positiivisesti.

Varapresidentti Kamala Harris oli epäsuositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden. Republikaanipuolue oli lievästi vähemmän epäsuosittu kuin demokraatit, mutta molemmat herättivät ihmisissä enemmän negatiivisia kuin positiivisia ajatuksia.

Bidenin kannatus laskenut roimasti

Ensimmäisen presidenttivuoden aikana Bidenin kannatus (”approval rating”) on laskenut roimasti. Vielä huhtikuussa 2021 yli puolet amerikkalaisista (53 %) hyväksyi hänen toimensa, kun taas 39 prosenttia ei hyväksynyt.

Nyt luvut ovat lähes päinvastoin: vain 43 prosenttia hyväksyy Bidenin toimet, kun taas 54 prosenttia ei hyväksy. Vahvasti Bidenia vastaan olevia on yhtä paljon (43 %) kuin häntä kannattavia.

Talous ja Venäjä hiertävät

Bidenin edeltäjä Donald Trump on ainoa Yhdysvaltain presidentti, jonka hyväksymislukema ensimmäisen vuoden jälkeen (39 %) on ollut alempi kuin Bidenilla. Kaikkein tyytymättömimpiä äänestäjät olivat Bidenin toimintaan talousasioissa ja Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin hallinnassa.

Bidenin sekava lausunto siitä, miten Nato-mailla olisi vaikeuksia löytää yhteistä linjaa vastatoimille, mikäli Venäjä tekee vain ”pienen hyökkäyksen” Ukrainaan tapahtui vasta NBC:n mielipidekyselyn jälkeen, joten se ei ehtinyt vaikuttaa tuloksiin.

SUOMEN UUTISET