

LEHTIKUVA
Bidenin kannatus laskee – USA on ”jakautunut, hukassa ja menossa alamäkeen”
Kaksi kolmesta amerikkalaisesta pitää maansa tulevaisuutta synkkänä. Luottamus johtaviin poliitikkoihin ja puolueisiin on mennyt. Istuvan presidentin suosio on laskenut, eikä hänen toimintansa Venäjän kriisin suhteen herätä luottamusta. Myöskään marraskuussa tulossa olevat kongressivaalit eivät jaksa kiinnostaa.
Valtaosa amerikkalaisista on sitä mieltä, että heidän maansa on menossa väärään suuntaan, kotitalouksien tulot eivät pysy elinkustannusten perässä, poliittinen kahtiajako tulee vain pahenemaan ja demokratia on vaarassa, kertoo uutiskanava NBC:n tammikuussa teettämä mielipidekysely.
Kun vastaajia pyydettiin kertomaan omin sanoin, millaisena he maansa tällä hetkellä näkevät, vastauksissa toistuivat tietyt sanat: alamäkeen menossa, jakautunut, negatiivinen, hukassa, huono.
Maa on jakautunut ja demokratia on vaarassa
Amerikkalaisista 61 prosenttia oli huolissaan perheensä taloudellisesta selviämisestä elinkustannusten noustessa. Peräti 72 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan.
Lähes yhtä moni (70 %) oli sitä mieltä, että Yhdysvalloista on tullut niin jakautunut maa, että se ei kykene enää ratkaisemaan sitä uhkaavia ongelmia. Mikä pahinta, ihmiset kokivat, että kahtiajako tulee jatkossa vain pahenemaan.
Vieläkin suurempi osa (76 %) vastaajista koki, että demokratia on Yhdysvalloissa uhattuna. Näin ajateltiin sekä demokraattien, republikaanien että vapaiden äänestäjien joukossa.
Puolivälin vaaleista tulee demokraateille vaikeat
Marraskuussa Yhdysvalloissa järjestetään niin kutsutut ”puolivälin vaalit”, jotka osuvat presidentti Joe Bidenin kauden puoliväliin. Vaaleissa on tyrkyllä edustajainhuoneen kaikki 435 paikkaa, kolmannes senaatin sadasta paikasta ja 39 kuvernöörin virkaa.
Innostus vaaleja kohtaan on kuitenkin hyvin laimeaa, erityisesti demokraattien kannattajien parissa. Valtapuolueelle on siis tulossa kovat ajat.
Kaikki poliitikot ja puolueet epäsuosiossa
Huomionarvoisaa NBC:n kyselyssä on se, että molemmat pääpuolueet ja kaikki tunnetuimmat poliitikot herättivät äänestäjissä enemmän negatiivisia tunteita kuin positiivisia. Epäsuosituin oli ex-presidentti Donald Trump, johon 51 prosenttia vastaajista suhtautui negatiivisesti ja 37 prosenttia positiivisesti.
Varapresidentti Kamala Harris oli epäsuositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden. Republikaanipuolue oli lievästi vähemmän epäsuosittu kuin demokraatit, mutta molemmat herättivät ihmisissä enemmän negatiivisia kuin positiivisia ajatuksia.
Bidenin kannatus laskenut roimasti
Ensimmäisen presidenttivuoden aikana Bidenin kannatus (”approval rating”) on laskenut roimasti. Vielä huhtikuussa 2021 yli puolet amerikkalaisista (53 %) hyväksyi hänen toimensa, kun taas 39 prosenttia ei hyväksynyt.
Nyt luvut ovat lähes päinvastoin: vain 43 prosenttia hyväksyy Bidenin toimet, kun taas 54 prosenttia ei hyväksy. Vahvasti Bidenia vastaan olevia on yhtä paljon (43 %) kuin häntä kannattavia.
Talous ja Venäjä hiertävät
Bidenin edeltäjä Donald Trump on ainoa Yhdysvaltain presidentti, jonka hyväksymislukema ensimmäisen vuoden jälkeen (39 %) on ollut alempi kuin Bidenilla. Kaikkein tyytymättömimpiä äänestäjät olivat Bidenin toimintaan talousasioissa ja Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin hallinnassa.
Bidenin sekava lausunto siitä, miten Nato-mailla olisi vaikeuksia löytää yhteistä linjaa vastatoimille, mikäli Venäjä tekee vain ”pienen hyökkäyksen” Ukrainaan tapahtui vasta NBC:n mielipidekyselyn jälkeen, joten se ei ehtinyt vaikuttaa tuloksiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kongressi Joe Biden Yhdysvaltain kongressivaalit Kamala Harris Donald Trump Ukraina Yhdysvallat vaalit Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Inflaatio kurittaa amerikkalaisia, bensan hinta ennätyskorkealla – Biden kehottaa kansaa sähköauto-ostoksille

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla kaaos – laittomien rajanylitysten lisäksi Yhdysvaltoihin tulvii fentanyyliä

Mitä amerikkalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä – uhriutumisesta ja loukkaantumisesta tuli someajan modernia vallankäyttöä

Trumpin bannaaminen ei riittänyt – demokraatit vaativat aina vain lisää somesensuuria

Valkoinen talo: Bidenin hallinto ei rahoita ilmaisten huumepiippujen jakamista

Valkoisen talon ex-lääkäri: ”Bidenin kognitiiviset kyvyt heikentyneet – uhka kansalliselle turvallisuudelle”

Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa

Konservatiivijuontaja: Demokraatit tulevat hylkäämään Bidenin ja Harrisin – syrjään heittäminen ollut suunnitelmissa alusta asti

Biden demonisoi Trumpin kannattajia ”ääriaineksiksi” ja ”vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.