Väitteet siitä, että Bidenin hallinto olisi rahoittanut ilmaisten crack-piippujen antamista mustille huumeidenkäyttäjille saivat niin paljon julkisuutta, että Valkoinen talo joutui erikseen kiistämään asian. Kohu osoittaa jälleen kerran, miten jakautunut maa Yhdysvallat on.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi toimittajille keskiviikkona, että huumehaittojen vastaisen kampanjan rahoittamat ”turvallisen polttamisen” tarvikkeet eivät sisällä huumepiippuja.

Psakin mukaan tätä asiaa koskevat väärät väitteet olivat saavuttaneet sellaiset mittasuhteet, että Valkoinen talo katsoi velvollisuudekseen kumota ne erikseen.

Paketti ”turvalliseen polttamiseen”

Sen sijaan valtion rahoittamassa 30 miljoonan dollarin kampanjassa on tarkoitus jakaa huumeiden käyttäjille ruiskujen lisäksi myös esimerkiksi desinfiointipyyhkeitä ja huulirasvaa osana ”turvallisen polttamisen” pakettia. Desinfiointipyyhkeitä voidaan käyttää yhteiskäytössä olevan huumepiipun desinfiointiin ja huulirasva ehkäisee HIV:n ja hepatiitin leviämistä rohtuneissa huulissa olevien haavojen kautta.

Mutta varsinaisia huumepiippuja crack-kokaiinin tai metamfetamiinin polttamiseen ei siis ole tarkoitus jakaa valtion rahoilla, vaikka niin on tehty esimerkiksi naapurimaassa Kanadassa.

Etusijalla ”huonommassa asemassa olevat ” vähemmistöt

Suomessa käydään keskustelua huumausaineiden käyttöhuoneista. Yhdysvalloissa kadulla asuvia huumeidenkäyttäjiä pyritään auttamaan jakamalla heille erilaisia tarvikkeita, joilla pyritään vähentämään huumeiden käytön haittoja.

USA:n terveysministeriön rahoittamassa kampanjassa annetaan rahaa huumeidenkäyttäjiä auttaville paikallisviranomaisille ja järjestöille. Avustusten saannissa ovat etusijalla sellaiset organisaatiot, jotka auttavat ”historiallisesti huonommassa asemassa olleita yhteisöjä”, koska niiden jäsenet kärsivät kaikkein eniten huumeiden käytön aiheuttamista haitoista.

”Pitääkö crack-piippua hakiessa näyttää koronapassi?”

Ei siis ihme, että konservatiivit alkoivat kysellä, että aikooko Bidenin hallinto edistää rodullista tasa-arvoa jakamalla ilmaisia crack-piippuja vähemmistöille. Useat senaattorit vaativat valtion kustantamien crack-piippujen jakelun lopettamista.

– Pitääkö crack-piippua hakiessa näyttää koronapassi? vitsaili republikaanien kansanedustaja Jim Jordan twiitissään, joka sai melkoisen palautevyöryn molemmilta laidoilta.

Demokraatit piippujen puolesta

Republikaanit vaativat, että heidän verotaalojaan ei saa käyttää ilmaisten huumepiippujen jakelemiseen. Demokraatit puolestaan pitivät ilmaisten huumepiippujen jakamista oikein hyvänä keinona vähentää huumehaittoja. Mutta kumpikaan osapuoli ei varsinaisesti epäillyt, etteikö presidentti Bidenin hallinto haluaisi jakaa ilmaisia crack-piippuja ”historiallisesti huonommassa asemassa oleville vähemmistöille”, eli lähinnä mustille ja intiaaneille.

Nyt Valkoinen talo on kuitenkin erikseen todennut, että huumehaittojen vastaisessa kampanjassa ei ole jaettu eikä tulla jakamaan huumepiippuja. Sen sijaan huumeidenkäyttäjille annetaan testiliuskoja fentanyylin testaamiseen sekä naloksonia, joka on vasta-aine opioidien yliannostukseen.

SUOMEN UUTISET