
Häätökaaos uhkaa Yhdysvaltoja – Jopa 40 miljoonaa saattaa joutua kadulle
Koronapandemian rajoitustoimien vuoksi miljoonat yhdysvaltalaiset ovat jääneet vaille työtä ja toimeentuloa. Politiikot vastasivat massatyöttömyyteen väliaikaisella liittovaltion työttömyystuella ja häätökiellolla. Molemmat apukeinot ovat päättyneet, eivätkä politiikot ole päässeet yhteisymmärrykseen jatkosta.
Häätökiellon jatko ei mennyt läpi kongressissa, ja vuokranantajat voivat edetä häätötoimissaan monissa osavaltioissa. Häätöjä on jo laitettu vireille. CNBC:n mukaan häätöuhka on kasaantunut afroamerikkalaisille ja latinoille.
Presidentti Donald Trump on kertonut runnovansa häätösuojan jatkoajan läpi, mutta hänen ei arvella voivan sitä tehdä ilman lainsäätäjien myötävaikutusta.
Työttömyyskorvauksen jatkosta ei sopua
Pandemian ensiaallon pyyhkiessä läpi Yhdysvaltojen, päättäjät sopivat 600 dollarin viikottaisesta liittovaltiotason työttömyystuesta. Tuki oli väliaikainen ja se päättyi heinäkuun lopulla.
Demokraattipuolue haluaisi jatkaa tukea sellaisenaan ensi vuoden alkupuolelle asti, mutta republikaanien mielestä liittovaltion velkaa ei voida lisätä mielin määrin. Republikaanit epäilevät avokätisen tuen poistavan kannustimia työntekoon. Republikaanit tarjoavat 200 dollarin viikottaista tukea.
Osapuolet eivät ole päässeet tuen määrästä sopuun. Se on välttämätöntä, koska kummallakaan puolueella ei ole enemmistöä sekä senaatissa että kongressissa.
Sen sijaan puolueet ovat päässeet yhteisymmärrykseen 1 200 dollarin kertakorvauksesta amerikkalaisille. Yhtä suuri kertakorvaus maksettiin myös pandemian alkuvaiheessa.
Häätösuman pelätään pahenevan
Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan häätösuma koskee jo nyt tuhansia perheitä. Asiantuntijoiden mukaan tilanne pahenee tulevina viikkoina.
AP kirjoittaa Hondurasista Yhdysvaltoihin muuttaneesta Kelyn Yanezista, joka asuu laittomasti Yhdysvalloissa. Hänen tarinansa on varsin tavanomainen. Pienipalkkaisia palvelutöitä tekevät ovat jääneet vaille töitä ja he ovat olleet täysin riippuvaisia liittovaltion työttömyyskorvauksista.
Kansallisessa kyselyssä 26,5 prosenttia aikuisväestöstä ei ole pystynyt hoitamaan heinäkuun vuokraansa, eivätkä he luota vuokranmaksukykyynsä elokuunkaan aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.