Euroopan komissio on aloittanut kurinpitomenettelyn Isoa-Britanniaa vastaan, Financial Times uutisoi. Sanktiomenettely johtuu siitä, ettei saarivaltakunta ole noudattanut EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden sääntöä, eikä se ole huolehtinut EU-kansalaisten oikeuksista.

Isolla-Britannialla on neljä kuukautta aikaa korjata komission huomauttamat epäkohdat. Muussa tapauksessa komissio on kertonut olevansa valmis haastamaan britit EU-oikeuteen.

Vaikka Iso-Britannia on virallisesti eronnut EU:sta, se on luvannut noudattaa EU-lakeja tämän vuoden loppuun asti kestävällä siirtymäajalla. Kurinpitomenettelyn aloittaminen tuskin innostaa Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonia harkitsemaan uudelleen siirtymäkauden pidennystä.

Neljä vuotta siirtymäajan jälkeenkin komissio voi haastaa britit EU-tuomioistuimeen, mutta rikkeiden on pitänyt tapahtua ennen siirtymäkauden loppua.

EU-tuomioistuin voi määrätä briteille sakkoja, mikäli väitettyjä rikkeitä ei korjata ja tuomioistuin tuomitsee britit niistä. Periaatteessa britit voisivat menettää äänioikeutensa Eurooppa-neuvostossa, mutta Iso-Britannia ei ole viime aikoina ottanut juuri osaa neuvoston kokouksiin muutenkaan.

Henri Alakylä