

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn ilmoitti jättävänsä tehtävänsä raskaan parlamenttivaaleissa koetun tappion jälkeen. / Wikipedia/Rwendland
Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit
Iso-Britannian entinen konservatiivinen pääministeri Margaret Thatcher totesi valtakautensa (1979-1990) loppuvaiheissa, että konservatiivit saattavat hyvinkin hävitä seuraavat vaalit ja monet tulevaisuuden vaalit, mutta markkinatalous ei häviä vaaleja enää milloinkaan. Näin kävi jälleen Iso-Britanniassa joulukuun 2019 parlamenttivaaleissa. Yhdysvaltain ja Britannian poliittiseen historiaan erikoistunut vapaa toimittaja Matti Hukari analysoi maan poliittista lähihistoriaa.
Thatcher myös ymmärsi arkisten asioiden olevan äänestäjille tärkeämpiä kuin valtion vähien varojen käyttäminen maailmanparannukseen. Kesäkuun 1983 parlamenttivaalien aikaan Margaret Thatcher järkyttyi ruokaostoksilla, kun kaupassa oli tarjolla vain tanskalaista pekonia englantilaisen sijaan. Tämä lause toi miljoonia ääniä konservatiiveille. Samaan aikaan Labourin puheenjohtaja Michael Foot ja puolueen nouseva tähti Neil Kinnock puhuivat tärkeilevästi arvostellen Thatcherin voittamaa Falklandin sotaa ja Yhdysvaltalaisten Pershing-ohjusten sijoittamista Englantiin, mikä sai heidät näyttämään epäisänmaallisilta.
Sen sijaan Labour-puolue hävisi nyt puheenjohtajansa Jeremy Corbynin johdolla jo kolmannet vaalit peräkkäin. Corbynin vaaliohjelma soti kaikkea markkinatalouteen liittyvää vastaan.
Vaikka rautateiden kansallistaminen ja terveydenhoidon julkisen sektorin vahvistaminen saattoi hyvinkin sopia monen veronmaksajan käsitykseen tehokkuudesta ja oikeudenmukaisuudesta, Corbyn unohti isänmaallisuuden.
Ilkka-Cristian Björklund varoitti Euroopan vasemmistopuolueita ylimielisyydestä ja kansan vähättelystä jo yli 40 vuotta sitten. Hän kirjoitti Kanava -lehden numerossa 5/1978 artikkelin espanjalaisen Santiago Carillon eurokommunismia käsittelevästä kirjasta. Tulkitsen Carillon ja Björklundin ennustaneen jo siiloin, että Euroopan maiden vasemmistopuolueet menettävät siinä vaiheessa kannatuksensa, kun ne hylkäävät isänmaallisuuden ja lopettavat puolustamasta omien maidensa työläisiä – ”Toimihenkilöt ja työläiset ovat luonnostaan isänmaallisempia kuin pääomapiirit, joiden isänmaallisuus on siellä mistä sijoituksista saa suurimman voiton”.
Corbyn on 70-vuotias pitkän linjan poliitikko, joka ammattiliittovirkailijana työskennellessään aloitti poliittisen uransa paikallistasolla Haringeyssa 1974 ja myöhemmin Islingtonissa. Nuo kaupunginvaltuustot olivat 1970- ja 1980-luvullla tunnettuja ns. vasemmistokaheleista. Virallisemmin heidät tunnettiin Labourin militanttisiiveksi kutsuttuna vasemmistona (The Labour Party Young Socialists).
Corbynin ensimmäiset vaalit puolueensa puheenjohtajana olivat toukokuun alussa 2016 järjestetyt Skotlannin parlamenttivaalit. Niissä tapahtui historiaa, kun työväenpuolue jäi kolmanneksi. Seuraava takaisku tuli 23.6.2016 pidetyssä eurojäsenyyttä koskeneessa kansanäänestyksessä. Niissä vaaleissa Corbyn ja Labourin muut johtohenkilöt olivat virallisesti – joskin ponnettomasti – Iso-Britannian EU-jäsenyyden kannalla.
Corbyn valittiin uudelleen puheenjohtajaksi Liverpoolissa pidetyssä puoluekokouksessa 24.9.2016. Hän voitti haastajansa Owen Smithin ja sai äänistä 61,8 %. Viimeisimmän työväenpuolueen hallituksen ulkoministeri David Miliband purki tuntojaan tuloksen jälkeen ja epäili Corbynin poliittisen linjan järkevyyttä: ”Suuryritysten sosialisointi tuhoaisi tuottavuuden, valtion lisävelkaantuminen saattaisi Britannian Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, eikä yrityksiä ja pienyrittäjiä voi verottaa hengiltä. Vain vasemmistoradikaalit uskovat Corbynin talousidealismiin.”
Joulukuun 2019 vaalituloksen perusteella Miliband näyttää arvioineen tilanteen oikein. Konservatiiveille ja pääministeri Boris Johnsonille voitollisten parlamenttivaalien tuloksista nähtiin, että ratkaisevat äänet tulivat pienten teollisuuskaupunkien perinteisiltä labour-äänestäjiltä.
Tuoreimmissa parlamenttivaaleissa labourin brittiduunarit pettivät johtoeliitin taas kerran, kun he halusivatkin itselleen säädyllistä elämää eivätkä energiaköyhyyden kurittamaa korpivaellusta. Brittien keskiluokan enemmistö toivoo heidän työstään ansaitsemien palkkatulojen kuuluvan ensisijaisesti heille itselleen, ei valtiolle. Corbynin puheista saattoi päätellä verorahojen saamapuolelle kuuluvan aivan muut kuin oman kansan edustajat.
Saksan liittokansleri Angela Merkel huomasi vuonna 2007, että Eurooppa edusti 7 % maailman väestöstä, 25 % kansantuotteesta ja 50 % sosiaalimenoista. Kuluneen 12 vuoden aikana noiden lukujen osoittaman epäsuhdan korjaamiseksi ei EU-komissio ole tehnyt yhtäkään päätöstä. Ne britit, jotka ymmärsivät mitä nuo luvut tarkoittavat EU:n tulevaisuudelle, äänestivät ymmärrettävästi Brexitin puolesta.
Lontoon lukuisilla ilmastomielenosoituksillakin saattoi olla osuutta vaalitulokseen. Brittien syvät rivit ovat jo kyllästyneet ajatukseen, että heidän verotuksensa kiristäminen olisi kuin termostaatti, jolla säädetään koko maapallon lämpötilaa. Vertailuna tulee mieleen, kuinka Ranskassa vuonna 1968 Nanterren yliopiston opiskelijaliikehdinnästä levisi lakkoaalto, jota vasemmiston poliittiset johtajat entisestään lietsoivat. Tuo lakkoilu ei saanut keskiluokan eikä normaalityöläisten tukea ja he osoittivat mielipiteensä kesäkuun parlamenttivaaleissa. Silloin vasemmistopuolueiden yhteinen äänimäärä oikeutti vain 91 paikkaan kansalliskokouksen 485:stä. Vaalitulos oli luottamuksenosoitus järjestykselle ja oikeistolaiselle kansallismieliselle presidentti Charles de Gaullelle.
MATTI HUKARI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan vasemmistopuolueen käytöstavat: Uudelle pääministerille varatut onnittelukukat paiskattiin tämän jalkoihin ja marssittiin tuohtuneena ulos

Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää