

LEHTIKUVA
Britannia torppaamassa siirtymäajan pidennykset EU:n kanssa
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo perjantaina esittää lakia, joka kieltää maan hallituksen venyttävän EU-eron siirtymäaikaa. Takaraja on ensi vuoden lopussa. Ehdoton takaraja nostaa sopimuksettoman eron mahdollisuutta.
Siirtymäaika on tarkoitettu Britannian ja EU:n välisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Saarivaltakunta toimii siirtymäajalla ikään kuin se olisi edelleen EU:n jäsen koskien osapuolten välistä kauppaa.
Pehmeän brexitin toiveet hautautuivat
Konservatiivien massiivisen vaalivoiton jälkeen EU:ssa virisi toivo mahdollisesta pehmeästä brexitistä. Pääministeri Boris Johnsonin ei olisi tarvinnut turvautua kovaa brexitiä vaativien konservatiiviedustajien ääniin saadakseen enemmistön kauppasopimukseensa.
Nämä toiveet näyttävät olevan nyt turhia. Tilalle ovat tulleet päinvastaiset ajatukset: kireä aikataulu lisää sopimuksettoman brexitin mahdollisuutta ainakin kaupan osalta. Ilman kauppasopimusta Britannian ja EU:n välinen kauppa käytäisiin oletusarvoisesti Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä.
WTO-kauppa puolestaan merkitsisi tullimaksuja ja kauppakiintiöitä. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan on siksi ainakin osittain vaarassa. Euroopan komission johtaja Ursula Von der Leyen ilmoitti osapuolten aloittavan neuvottelut mahdollisimman nopeasti.
Vitkuttelusta huonot muistot
Johnson lupasi jo vaalikampanjassaan saada EU-eron toteutetuksi. Hän myös kertoi haluavansa välttää itse EU-eroprosessin kaltaisen viivyttelyn.
Britannian parlamentti jahkaili ja hylkäsi kaikki mahdolliset ulospääsyreitit aiemmalla kokoonpanollaan. Parlamentti taklasi kanveesiin niin sopimuksettoman eron, ex-pääministeri Theresa Mayn esittelemän erosopimuksen kuin muodollisen EU-eronkin.
Vitkuttelu ärsytti kansalaisia ja yrityksiä. Lopulta vaalit saatiin järjestettyä. Kannatusmittauksissa nousussa olleen Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage kertoi vetävänsä ehdokkaansa pois konservatiivien hallitsemilta vaalipiireiltä Johnsonin luvattua olla anomatta jatkoaikoja.
Johnsonin tavoitteena voi olla EU:n ja Kanadan tyylinen kauppasopimus, jota noudatetaan periaatesopimuksena ennen ratifiointia. Johnsonin toinen tavoite voi olla se, että osapuolet toden teolla keskittyvät vitkuttelun sijaan laatimaan toimivan kauppasopimuksen annetussa ajassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit

Hakkarainen vaatii vallan palauttamista EU:lta kansallisvaltioille: ”Britannia karistaa pian kahleensa – kateeksi käy”

Brittien sisäministeri haluaa lopettaa vapaan liikkuvuuden

Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää