Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo perjantaina esittää lakia, joka kieltää maan hallituksen venyttävän EU-eron siirtymäaikaa. Takaraja on ensi vuoden lopussa. Ehdoton takaraja nostaa sopimuksettoman eron mahdollisuutta.

Siirtymäaika on tarkoitettu Britannian ja EU:n välisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Saarivaltakunta toimii siirtymäajalla ikään kuin se olisi edelleen EU:n jäsen koskien osapuolten välistä kauppaa.

Pehmeän brexitin toiveet hautautuivat

Konservatiivien massiivisen vaalivoiton jälkeen EU:ssa virisi toivo mahdollisesta pehmeästä brexitistä. Pääministeri Boris Johnsonin ei olisi tarvinnut turvautua kovaa brexitiä vaativien konservatiiviedustajien ääniin saadakseen enemmistön kauppasopimukseensa.

Nämä toiveet näyttävät olevan nyt turhia. Tilalle ovat tulleet päinvastaiset ajatukset: kireä aikataulu lisää sopimuksettoman brexitin mahdollisuutta ainakin kaupan osalta. Ilman kauppasopimusta Britannian ja EU:n välinen kauppa käytäisiin oletusarvoisesti Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä.

WTO-kauppa puolestaan merkitsisi tullimaksuja ja kauppakiintiöitä. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan on siksi ainakin osittain vaarassa. Euroopan komission johtaja Ursula Von der Leyen ilmoitti osapuolten aloittavan neuvottelut mahdollisimman nopeasti.

Vitkuttelusta huonot muistot

Johnson lupasi jo vaalikampanjassaan saada EU-eron toteutetuksi. Hän myös kertoi haluavansa välttää itse EU-eroprosessin kaltaisen viivyttelyn.

Britannian parlamentti jahkaili ja hylkäsi kaikki mahdolliset ulospääsyreitit aiemmalla kokoonpanollaan. Parlamentti taklasi kanveesiin niin sopimuksettoman eron, ex-pääministeri Theresa Mayn esittelemän erosopimuksen kuin muodollisen EU-eronkin.

Vitkuttelu ärsytti kansalaisia ja yrityksiä. Lopulta vaalit saatiin järjestettyä. Kannatusmittauksissa nousussa olleen Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage kertoi vetävänsä ehdokkaansa pois konservatiivien hallitsemilta vaalipiireiltä Johnsonin luvattua olla anomatta jatkoaikoja.

Johnsonin tavoitteena voi olla EU:n ja Kanadan tyylinen kauppasopimus, jota noudatetaan periaatesopimuksena ennen ratifiointia. Johnsonin toinen tavoite voi olla se, että osapuolet toden teolla keskittyvät vitkuttelun sijaan laatimaan toimivan kauppasopimuksen annetussa ajassa.

Henri Alakylä