Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kysyi nuorten kesätyöpaikkojen riittävyydestä eilisellä eduskunnan kyselytunnilla.

Arja Juvonen nosti kyselytunnilla esiin useiden kuntien myöntämät nuorten kesätyösetelit, jonka arvo on noin 300-350 euroa. Setelin tuella yritys voi palkata nuoren kahdeksi viikoksi.

– Tätä seteliä tulisi olla mahdollista käyttää myös olisi kotitalouksien tarjoamaan työhön nuorille. Tällaista olisi esimerkiksi piha – ja puutarhatyöt, siivoustyö, avustavat erilaiset työt kuten eläintenhoito ja erilaiset asiointi- ja kaupassakäynti palvelut. Työllistäjä olisi joku muu muu nuoren oma perhe ja työssäolo säännöt olisivat samat, kuin kunnan kesäsetelin myöntämisperiaatteisiin asetetut säännöt, kuten työaika, Juvonen esittää.

Työllistäminen mahdolliseksi ilman byrokratiaa

Ministeri Tuula Haatainen vastasi kysymykseen, että kotitalousvähennyksen kautta nuori voi saada kesätyötä.

– Vastaus on outo, sillä jotta kotitalousvähennyksen voi käyttää, tulee olla yritys ja sen on myös kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ei voi saada sen työstä kotitalousvähennystä. Esittääkö ministeri siis, että nuoreen on perustettava yritys saadakseen kesätöitä? Juvonen kummeksuu.

Elinkeinoelämän keskusliiton Mikko Räsäsen mukaan hyvinä vuosina kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla noin 120 000 jopa 130 000. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on ollut 90 000 (HS 7.6. 2021).

– Tilanne on lamaannuttava ja kertoo sen, että lukuisat nuoret jäävät ilman kesätyötä. Hallituksen on tehtävä toimia, jotta työllistyminen on mahdollista ilman raskasta byrokratiaa. Eihän kesätyön saamiseksi voi olla vastaus se, että nuori perustaa yrityksen. Yksikeino on, että kesätyösetelin voi käyttää kotitalouksien tarjoamaan kesätyöhön sujuvasti.

SUOMEN UUTISET