Kansanedustaja Arja Juvonen vaatii hallitukselta toimia nuorten kesätyöpaikkojen eteen ja esittää erityistä nuorten kesätyötakuuta Suomeen. Takuu kannustaisi kaikkia Suomessa työllistämään nuoria ja innostaisi etsimään uusia tapoja työllistää oman kunnan nuoria. Yksi kehitysidea olisi kotitalouksien tarjoaman kesätyön edistäminen Suomessa.

– Elinkeinoelämän keskusliiton Mikko Räsäsen mukaan hyvinä vuosina kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla noin 120 000, jopa 130 000. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on ollut 90 000. (HS 7.6.2021.) Tilanne on lamaannuttava ja kertoo sen, että lukuisat nuoret jäävät ilman kesätyötä, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Työllistäjä olisi joku muu kuin oma perhe

Juvonen on tehnyt niin eduskunnassa kuin kotikaupungissaan Espoossa aloitteen, jossa esittää, että kunnan myöntämällä nuorten kesätyösetelillä, jonka arvo on noin 300-350 euroa, olisi mahdollista työllistyä myös kotitalouksien tarjoamaan työhön.

– Tällaisia olisivat esimerkiksi piha- ja puutarhatyöt, siivoustyö sekä erilaiset avustavat työt kuten eläintenhoito ja erilaiset asiointi- ja kaupassakäyntipalvelut. Työllistäjä olisi joku muu muu nuoren oma perhe, ja työssäolosäännöt olisivat samat kuin kunnan kesäsetelin myöntämisperiaatteisiin asetetut säännöt, kuten työaika, Juvonen esittää.

Vika on hallituksen politiikassa

Juvonen teki aloitteen jo vuosi sitten, sillä hänestä oli selvää, että koronaepidemiavuosi vaikuttaa karmaisevalla tavalla nuorten työpaikkoihin. Ilman kesätyötä jäävä nuori kokee usein myös huonommuutta ja pohtii mielessään, mikä hänessä on vikana, kun kesätyötä ei löydy.

– Onkin hyvin valitettavaa, että aloite ei ole saanut kannatusta osakseen. Päättäjät eivät pidä kodin tarjomaa kesätyötä merkittävänä. Tämä hämmästyttää, sillä kotitaloudet ovat niitä tulevaisuuden työllistäjiä, Juvonen uskoo vahvasti.

– Paljon sinnikkyyttä ja kannustusta nuorille kesätyön etsinnässä edelleen. Ilman työtä jääneessä nuoressa ei ole mitään vikaa, vika on hallituksen politiikassa ja yhteiskunnan jäykkyydessä. Yhteiskunta ei tee tarpeeksi nuorten kesätyöpaikkojen eteen, Juvonen toteaa.

Suomen Uutiset