Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos avasi maanantaina Tuumaustunnilla perussuomalaisten kuntavaaliohjelman sisältöä, jonka kantava teema on ”Asiat tärkeysjärjestykseen”. Perussuomalaiset katsoo, että kuntien velkaantuminen voidaan korjata vain kunnan tehtäviä karsimalla ja keskittymällä järkevään taloudenpitoon. Samalla kunnissa on leikattava kaikesta turhasta, toissijaisesta ja haitallisesta.

Simo Grönroos linjasi aluksi, että veronkorotusten tie kunnissa on käyty loppuun.

– Suomen veroaste on ennätyskorkea, mutta silti yhä useampi ihminen kokee, että maksetuille veroille ei saa vastinetta. Johtopäätös on siis se, että veroja korottamalla suomalaisten asema ei parane vaan alkaa päinvastoin huonontumaan.

– Tämän takia asiat on laitettava kunnissa tärkeysjärjestykseen ja olemassa olevat julkiset resurssit on kohdistettava suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia edistäviin asioihin. Samalla on leikattava kaikesta turhasta, toissijaisesta ja haitallisesta, Grönroos sanoo.

Tällä hetkellä maahanmuuttoon, ilmastoposeeraukseen ja identiteettipolitiikkaan liittyvät epäkohdat valtaavat alaa myös kunnissa, suuret kaupungit edellä. Lisäksi hallituksen valtakunnan tason politiikka syö elinvoimaa peruspalveluista – mitä enemmän rahaa käytetään valtion tasolla turhuuteen, sitä vähemmän sitä riittää kuntapalveluiden tukemiseen.

Perussuomalaiset katsoo, että kuntien rakenteellinen velkaantuminen voidaan korjata ainoastaan kunnan tehtäviä karsimalla ja keskittymällä järkevään taloudenpitoon. Perussuomalaisten kuntavaaliohjelman kokonaisuudessaan voit lukea tästä.

Paikallisille yrittäjille lisää mahdollisuuksia

Perussuomalaiset pyrkii siihen, että myös kotimaisilla ja paikallisilla yrityksillä on oltava mahdollisuus osallistua kunnan palveluiden tuottamiseen. Keskeistä on, että hinta-laatusuhde on kunnossa ja veronmaksaja hyötyy eniten.

– Kun kunnissa tuotetaan palveluja, kuntapäättäjien on samalla huolehdittava, että paikallisten ja kotimaisten firmojen on mahdollista osallistua tarjouskilpailuihin, etteivät kaikki kunnan ostamat palvelut mene ylikansallisille suuryrityksille, vaan myös lähellä olevat toimijat pystyvät osallistumaan palvelujen tuottamiseen.

Sähkö- ja vesilaitosten kaltaiset välttämättömät palvelut on pidettävä yhteisesti omistettuina eikä kunnan pidä lähteä yksityistämään niitä.

– Kuntien ei pidä olla edistämässä yksityisten monopolien syntymistä, jotka pystyvät riistämään suomalaisia.

Perussuomalaiset haluaa lopettaa kaverikapitalismin, kähminnän ja suhmuroinnin kunnissa.

– Ne loppuvat parhaiten sillä, että korruptoituneet poliitikot äänestetään vaihtoon. Perussuomalaiset onkin koko kansan ja kaikkien kuntalaisten puolue, eivätkä perussuomalaiset toimi minkään erityisryhmän tai suuryritysten juoksupoikina. Perussuomalaisten tekemistä ei säätele, mitä SAK, MTK tai EK huutelevat, vaan perussuomalaiset toimii itsenäisesti ajatellen koko kunnan etua, Grönroos toteaa.

Suhteellisuudentajua ilmastopolitiikkaan

Perussuomalaisten mielestä ilmastopolitiikkaan tarvitaan suhteellisuudentajua – varsinkin kuntatasolla.

– Valtiolla on erittäin kunnianhimoinen ja tiukka ilmastopolitiikka, joka aiheuttaa jo nyt suurta haittaa kotimaiselle teollisuudelle ja työllisyydelle. Seuraus on se, että moni työpaikka siirtyy Kiinaan tai jonnekin muualle, missä vähät välitetään ilmastosta.

Koska valtion tasolla tilanne on tämä, perussuomalaiset katsoo, että kunnissa ei pidä tehdä enää tiukempaa ilmastopolitiikkaa.

– Monissa kunnissa on silti tehty vielä valtiotakin tiukempia ilmastolinjauksia, mikä ei ole järkevää ensinnäkään veronmaksajien lompakon kannalta eikä varsinkaan palvelujen tuottamisen tai yritysten kannalta, Grönroos sanoo.

Ideologinen pelleily pois

Perussuomalaiset haluaa jotain rajaa ideologiselle pelleilylle. Kunnissa ei pidä lähteä mukaan esimerkiksi pienten mutta äänekkäiden vähemmistöjen monikulttuurisuutta tai tarpeettomia sukupuoli-ideologioita edistäviin puuhasteluihin.

– Suomessa on äänekkäitä ryhmiä, jotka vaativat jos jonkinlaista ideologista vouhotusta niin valtion tasolla kuin kunnissa. Näihin ei kuitenkaan pidä lähteä mukaan. Monikulttuurihihhuloinnissa tai sukupuoli-ideologioissa ei ole mieltä, koska ne voivat johtaa siihen, että kuntien budjetointia tehdään teennäisen sukupuolitietoisesti tai että katukylttejä muutetaan verorahoilla sukupuolineutraaleiksi. Nämä eivät edistä suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, verorahat vaan menevät hukkaan, Grönroos sanoo.

Perussuomalaiset haluaa säilyttää suomalaisen kulttuurin, kuten joulujuhlat ja suvivirren suomalaisissa kouluissa.

– Kouluissa ei saa antautua ammattiloukkaantujien armoille, jotka vaativat suomalaista kulttuuria poistettavaksi kouluista.

Ei velkaannuteta kuntia enempää

Myös liikennerakentamisessa perussuomalaiset haluaa edetä käytäntö edellä. Rakentamista onkin tehtävä sujuvan liikkumisen eikä ideologian näkökulmasta.

– Tällä hetkellä ongelmana on se, että ideologisista syistä esimerkiksi raideratkaisuja ylikorostetaan. Toisaalta yksityisautoilua rokotetaan turhan paljon. Tästä on päästävä kunnissa eroon, koska erilaisilla liikkumismuodoilla, yksityisautoilulla, pyöräilyllä ja julkisella liikenteellä on kaikilla oma paikkansa. Kunnissa infrarakentamisessa onkin lähdettävä liikkeelle sen kartoittamisessa, millaista liikkumista kunnissa tarvitaan ja miten sitä saadaan kustannustehokkaasti, Grönroos sanoo.

Perussuomalaisten mielestä kuntien velkaantuminen ylimitoitettujen investointien vuoksi saa riittää. Esimerkiksi uusien kunnantalojen, pikaraitioteiden ja konserttipalatsien rakentamisen aika ei ole nyt.

– Velkahirressä roikkuva kunta ei ole itsenäinen kunta. Silti tälläkin hetkellä kunnat ovat suuremmissa veloissa kuin koskaan aiemmin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kunnissa on aiemmin tehty ylimitoitettuja rakennusinvestointeja. Jatkossa kaikkeen uuteen suurempaan rakentamiseen on suhtauduttava kriittisesti. Varsinkin liikennerakentamiseen liittyy usein ilmastopolitiikkaan liittyviä intohimoja, mitkä eivät kuitenkaan palvele kuntalaisten etuja.

Koulut turvallisiksi, haittamaahanmuutolle stoppi

Perussuomalaiseen kuntapolitiikkaan kuuluu koulujen tekeminen turvallisemmiksi. Kouluissa kiusaamiseen tulee puuttua päättäväisesti ja kouluissa tapahtuvista rikoksista tulee hyssyttelyn sijaan tehdä aina rikosilmoitus. Koulujen tulee olla turvallisia oppimispaikkoja. Myös kirjastojen rauhallisuudesta tulee pitää huolta, jotta ne säilyvät viihtyisinä kaiken ikäisille kuntalaisille.

– Turvallisuus on suomalaisen yhteiskunnan tärkeimpiä asioita, ja se pitää ulottaa myös kouluihin ja kirjastoihin, Grönroos sanoo.

Ruotsissa on harjoitettu vuosikymmeniä vastuutonta maahanmuuttopolitiikkaa, mistä seurauksena on ollut jengirikollisuutta, turvattomuutta ja väkivaltaa. Perussuomalaiset katsoo, että Ruotsin tie ei saa olla Suomen tie.

– Kuntatasolla on tehtävä selväksi, että maahanmuuttoon perustuva väestönkasvu ei ole tervettä. Kuntien pitää olla ottamatta kiintiöpakolaisia ja olla antamatta kuntapaikkoja turvapaikanhakijoille. Myös valtion suuntaan kuntien pitää tehdä selväksi, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka ei aja kuntien eikä kenenkään suomalaisen etua.

– Maahanmuuttajien hyysäämiselle pitää kunnissa laittaa loppu. Ennen kaikkea se tarkoittaa sitä, että kuntien tulee lopettaa laittomasti maassa oleville suunnatut, veronmaksajille kalliiksi käyvät palvelut. Sen sijaan laittomasti maassa olevat pitäisi poistaa maasta.

Perussuomalaiset myös katsoo, että kuntien tulee karsia kaikki haittamaahanmuuton vetovoimatekijät.

– Huonosti toimivan kotouttamisen sijaan kunnissakin tulee edistää heikosti integroituneiden maahanmuuttajien paluumuuttoa, Grönroos sanoo.

SUOMEN UUTISET