Tuskin EU:n ehti ilmoittaa varsin vaatimattomista pakotteista muutamalle kiinalaisviranomaiselle uiguurien ihmisoikeustilanteen vuoksi, kun Kiina jo vastasi omilla vastapakotteillaan. Ne kohdistuivat meppeihin, EU-maiden suurlähettiläisiin ja ajatushautomoihin. Vastaryöppy voi kaataa EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen. Sopimuksen hyväksyminen tarkoittaisi EU:lle täydellistä nöyryytystä.

Erityisen vaikeaksi tilanne on muovautumassa Saksan liittokansleri Angela Merkelille ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronille. Molemmat ovat ponnistelleet investointisopimuksen hyväksymisen puolesta.

EU-johtajien ajatuksena oli jouduttaa sopimusta siten, että se oli valmis Saksan EU-puheenjohtajamaan aikana viime vuoden lopussa. Sopimus piti ratifioida Ranskan EU-puheenjohtajuuden aikana presidentinvaalien alla. Tästä olisi koitunut julkisuushyötyä Macronille, joka havittelee presidentinvaaleissa ensi vuoden huhtikuussa uutta kautta. Merkel sen sijaan ei ole ehdolla syyskuun liittopäivävaaleissa.

Nyt hyödyt saattavatkin keikahtaa haitan puolelle.

Politico kirjoittaa, että sopimuksesta on tullut Macronille vaikea ongelma. Häntä moukaroidaan sopimuksen vuoksi läpi poliittisen kentän.

Investointisopimus hyödyttäisi Saksan autoteollisuutta

EU:n ja Kiinan välinen sopimus hyödyttäisi merkittävästi Saksan autoteollisuutta. Pakotteisiin johtaneet ihmisoikeuskysymykset jätettiin vähemmälle huomiolle. Sopimus tuskin olisi kirjattuna Saksan haluamassa aikataulussa, mikäli ihmisoikeudet tai ilmastokysymykset olisi nousseet esille.

Pakotteilla nokittelu sai Euroopan parlamentin kuohumaan. Kiinan kaavailemia parlamentaarikoihin ja diplomaatteihin kohdistuvia pakotteita pidetään kohtuuttomana. Kiina on kieltänyt viideltä mepiltä maahantulon. Heidän sidosryhmiensä yritykset saavat käydä kauppaa Kiinassa vain rajoitetusti. Samanlaisia pakotteita on kohdistettu diplomaatteihin, EU-suurlähettiläisiin ja ajatushautomoiden edustajiin.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli uhoaa, ettei EU ole Kiinan nyrkkeilysäkki.

– Eurooppa ei ole nyrkkeilysäkki. Eurooppa on suuri maailmanlaajuinen toimija ja iso markkina-alue. Olemme vapauden alue, emmekä voi hyväksyä tällaista uhkailua, Sassoli pyöritteli.

Suurin Euroopan parlamentin ryhmä EPP tiedotti, että he aikovat ratifioida investointisopimuksen Kiinan toimista huolimatta.

Kiinalaismediassa eri ääni kellossa

Joku voisi pitää puhemies Sassolin puheita kovina. Tarkoitus on antaa äänestäjille kuva jämerästä EU:sta. Hän kylläkin lupailee vastatoimia, muttei tarkentanut niitä. Toisin sanoen hän ei suostunut hyllyttämään investointisopimusta vastapakotteiden vuoksi.

EU yrittää näytellä kovista, mutta mielikuva ei välity ainakaan kiinalaismedian kirjoituksiin. Global Timesin artikkeli on havahduttavaa luettavaa. Kiinan kuva on, että EU:lla ei ole taloudellisia tai sotilaallisia muskeleita alkaa ärhennellä Kiinalle. Kiina ei aio antaa EU:n puuttua ”Kiinan sisäisiin asioihin” ja maa on valmis lisätoimiin.

GT:n mukaan EU:n on turha kuvitella voivansa rähistä Yhdysvaltain selän takaa. Investointisopimuksen kaatuminen ei aiheuta Kiinalle murheita, vaan EU kärsii kaatumisen myötä suuremmat taloudelliset tappiot.

EU on puun ja kuoren välissä. Se haluaa Saksan autoteollisuudelle lisämarkkinoita, mutta hintana saattaa olla alistuminen Kiinalle.

Henri Alakylä