Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) esittää EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen hylkäämistä.

Huhtasaari perustelee tiedotteessaan asiaa:

– Investointisopimuksen löysät kirjaukset mahdollistavat Kiinalle jatkossakin työntekijöiden oikeuksien polkemisen ja pakkotyövoiman käytön. Kiinan eurooppalaisilta yrityksiltä vaatimat pakolliset teknologian siirrot eivät myös tule kokonaan loppumaan. Valtiontukikysymyksessä investointisopimus ei puutu riittävästi siihen, että Kiinan valtio antaa epäreilua kilpailuetua kiinalaisille yrityksille valtiontuilla.

– Investointisopimuksen solmiminen Kiinan kanssa hetkellä, jolloin maan ihmisoikeustilanne heikkenee Hong Kongin erityisaseman lopettamisen ja uiguurien kohtelun myötä, lähettää maailmalle väärän viestin. Eurooppa ei voi heittää arvojaan yli laidan taloudellisten näkökantojen vuoksi. Investointisopimus ei myöskään takaa eurooppalaisille yrityksille vastaavanlaista markkinoille pääsyä Kiinaan, mitä kiinalaiset yritykset ovat Euroopassa nauttineet jo pitkään.

Huhtasaari muistuttaa, että EU:n julkilausuttu tavoite on ajaa arvoperusteista kauppapolitiikkaa.

– Tästä syystä on kyseenalaista EU:ta solmia investointisopimus Kiinan kanssa, joka ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan rikkoo kansanmurhien estämiseen tähtäävää YK-sopimusta maan uiguurivähemmistön kohtelussa. Kiina on lisäksi tosiasiallisesti lopettanut Hong Kongin erityisaseman uudella turvallisuuslailla.

Huhtasaari on jättänyt neuvostolle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy siinä neuvoston valmiutta esittää Kiinan ja EU:n välisen investointisopimuksen hylkäämistä Kiinan ihmisoikeustilanteen ja sopimuksen Kiinaa koskevien velvoitteiden puutteellisuuden vuoksi.

SUOMEN UUTISET