Perussuomalaisten kärkipaikka kannatuskyselyissä on tällä hetkellä vaihtunut kakkostilaan pääministeripuolue sdp:n taakse. Jussi Halla-aho kuitenkin muistuttaa, että gallupeista ei ole syytä innostua suuntaan tai toiseen. – Uskon pitkäjänteiseen tekemiseen. Meillä on tietyt teemat ja perusarvot, jotka erottavat meidät muista ja ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen. Uskon, että ihmiset kaipaavat päätöksentekijöiltä selkeyttä, pysyvyyttä, johdonmukaisuutta ja järkähtämättömyyttä, ja että ne palkitaan pitkällä tähtäyksellä myös gallupeissa ja vaaleissa.

Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että vaikka sdp alkoi nostaa kannatustaan joulukuussa, pääministerin vaihduttua Antti Rinteestä Sanna Mariniin, todella jyrkkä nousu alkoi vasta maaliskuussa poikkeustilan myötä.

– Sama ilmiö, pääministeripuolueen kannatuksen nousu, on nähty kaikkialla Euroopassa, oli hallitus sitten punainen, kuten Suomessa ja Ruotsissa, tai jonkun muun värinen, kuten Itävallassa, Saksassa ja Unkarissa, Halla-aho sanoo.

Puoluekannatus on nollasummapeliä

Halla-aho sanoo, että kun perussuomalaisten kannatus viime vuonna alkoi nousta, toimittajat eivät kovinkaan usein kysyneet häneltä kommenttia lukuihin.

– Mutta silloin, kun kysyivät, vastasin, että tapanani ei ole hihkua hyvillä lukemilla eikä murehtia huonoja. Puoluekannatus on suuressa määrin nollasummapeliä. Kun joku nousee, se tapahtuu jonkun muun kustannuksella. Oma nousu ei aina välttämättä johdu pelkästä omasta erinomaisuudesta, vaan se voi selittyä myös jonkun muun huonoudella. Ja vastaavasti omat laskut eivät välttämättä johdu siitä, että tekisi itse jotakin väärin, vaan niiden takana voivat olla myös jonkun toisen onnistumiset.

Vihreiden alamäki hyödyttää sdp:tä

Halla-aho arvioi, että Rinne demareiden johdossa varmasti auttoi perussuomalaisia viime vuonna. Vastaavasti Marinin varsin hyvät esiintymiskyvyt näkyvät sekä demareiden että perussuomalaisten kannatuksessa.

– Tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että äänestäjiä siirtyisi meiltä demareille. Pikemminkin Marin on onnistunut syömään vihreiden suosiota. Hän on riittävän punavihreä, ja toisaalta vihreiden toiminta hallituksessa on heikentänyt puolueen uskottavuutta.

– Perussuomalaisten kannatukseen on vaikuttanut ennen kaikkea siirtymä niin sanottuun katsomoon. Me profiloidumme tietyillä teemoilla, ja silloin, kun nämä teemat ovat laajasti esillä, epävarmat äänestäjät liittyvät joukkoomme. Sille vaihtoehdolle ja poliittiselle sisällölle, jota me tarjoamme, on kysyntää paljon enemmän kuin edes joulukuinen gallup-noteerauksemme, 24 %.

Syyt äänestää perussuomalaisia ovat edelleen olemassa

Halla-aho sanoo, että analysoimalla kannatuskyselytuloksia on aina mahdollista tunnistaa kehittämiskohteita ja parantaa omaa tekemistä ja viestintää. Gallupeista ei ole kuitenkaan syytä innostua suuntaan eikä toiseen.

– Itse uskon pitkäjänteiseen tekemiseen. Meillä on tietyt teemat ja perusarvot, jotka erottavat meidät muista ja ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen. Uskon, että ihmiset kaipaavat päätöksentekijöiltä selkeyttä, pysyvyyttä, johdonmukaisuutta ja järkähtämättömyyttä, ja että ne palkitaan pitkällä tähtäyksellä myös gallupeissa ja vaaleissa. Meidän keskeiset teemamme, ovat poikkeusoloissa väistyneet taka-alalle, mutta ne tulevat silmille entistä vahvemmin, kun palailemme normaaliin päiväjärjestykseen.

– Kohta kukaan ei enää puhu tautiketjujen jäljittämisestä, reagensseista tai R0-luvuista, vaan tapetille nousevat jälleen työpaikkojen säilyminen, verot, velkaantuminen, julkisten menojen priorisoiminen, asumisen ja liikkumisen hinta ja katujen ja koulujen turvallisuus. Ne ovat meidän ydinaluettamme. Me ajattelemme niistä toisin kuin muut, ja ne ovat syitä äänestää perussuomalaisia.

SUOMEN UUTISET