Perussuomalaiset arvosteli suullisella kyselytunnilla hallitusta avoimuuden puutteesta erityisesti EU:n rahanjakomekanismeja käsitellessä. On käynyt ilmi, että hallitus on yrittänyt salata 750 miljardin euron eurotukipaketin asiapaperit eduskunnalta osana EU:n rahoituskehystä. Ministeri piti tätä normaalina käytäntönä.

– Paketilla komissio on laittamassa Suomen velkavankeuteen yhteisvastuullisella lahjarahalla ja te haluatte salata siitä käytävän keskustelun, perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa hämmästeli.

– Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen pitää toimintaanne hyvin kyseenalaisena. Vastatkaa selkeästi nyt, miksi te halusitte salata veronmaksajien miljardeja koskevat paperit? Elomaa kysyi.

”Normaali menettely”

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi, ettei valtioneuvosto ole tarkoituksellisesti salannut mitään eikä ole estänyt eduskuntaa toteuttamasta tiedonsaantioikeuttaan.

– Kysymys on aivan normaalista menettelystä, jolla suojataan Suomen neuvottelutavoitteita meneillään olevassa isossa eurooppalaisessa rahoituskehyskokonaisuudessa, Tuppurainen totesi.

Mallia Haavistolta

Elomaa epäili, että hallitusta lähinnä hävettää myöntää häämöttävä miljardien rahalahjoitus, joka vie velkavankeuteen ja kohti liittovaltiota.

– Otatte selkeästi mallia ulkoministeri Haavistosta, joka salaili terroristinaisten tuomisen Suomeen, Elomaa sivalsi.

– Eikä tämä ole mikään perussuomalaisten keksimä syytös, vaan perustuslakivaliokunta, asiantuntijat ja lehdistö ovat arvostelleet kovaan sävyyn salailua, Elomaa muistutti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti Tuppuraisenkin jo maininneen kannan, että kyse on aivan tavanomaisesta menettelystä, kun puhutaan EU:n rahoituskehyksistä, vaikka siinä on mukana 750 miljardin niin sanottu elpymisrahastokokonaisuus mukana.

SUOMEN UUTISET